
Składniki
500 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
2 puszki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić makaron spaghetti, ugotować al dente (przez 10 min.).
Krok 2
Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka z puszki (mięso z tuńczyka pozostawić w puszce), podgrzać, dodać przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od gałązek. Listki grubo posiekać i odłożyć na bok. Gałązki natki posiekać razem z chili, wrzucić na patelnie. Wszystko razem podsmażyć przez 2 min.
Krok 3
Następnie dodać mięso z tuńczyka i oliwki, wymieszać. Wlać przecier pomidorowy (lub dodać posiekane pomidory) i oprószyć wszystko cynamonem, wymieszać.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedzić (wodę z gotowania zachować). Do masy tuńczykowej dodać większa cześć posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny, trochę oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszać.
Krok 5
Wrzucić makaron na patelnie, wymieszać z sosem. Rozłożyć danie na talerze. Przed podaniem posypać spaghetti pozostałą natka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























