
Składniki
500 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
2 puszki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić makaron spaghetti, ugotować al dente (przez 10 min.).
Krok 2
Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka z puszki (mięso z tuńczyka pozostawić w puszce), podgrzać, dodać przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od gałązek. Listki grubo posiekać i odłożyć na bok. Gałązki natki posiekać razem z chili, wrzucić na patelnie. Wszystko razem podsmażyć przez 2 min.
Krok 3
Następnie dodać mięso z tuńczyka i oliwki, wymieszać. Wlać przecier pomidorowy (lub dodać posiekane pomidory) i oprószyć wszystko cynamonem, wymieszać.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedzić (wodę z gotowania zachować). Do masy tuńczykowej dodać większa cześć posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny, trochę oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszać.
Krok 5
Wrzucić makaron na patelnie, wymieszać z sosem. Rozłożyć danie na talerze. Przed podaniem posypać spaghetti pozostałą natka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej