SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Autor: Tom Spy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

30 gramów

1 pęczek

1 sztuka

8 sztuk

2 puszki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić makaron spaghetti, ugotować al dente (przez 10 min.).

Krok 2

Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka z puszki (mięso z tuńczyka pozostawić w puszce), podgrzać, dodać przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od gałązek. Listki grubo posiekać i odłożyć na bok. Gałązki natki posiekać razem z chili, wrzucić na patelnie. Wszystko razem podsmażyć przez 2 min.

Krok 3

Następnie dodać mięso z tuńczyka i oliwki, wymieszać. Wlać przecier pomidorowy (lub dodać posiekane pomidory) i oprószyć wszystko cynamonem, wymieszać.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedzić (wodę z gotowania zachować). Do masy tuńczykowej dodać większa cześć posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny, trochę oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszać.

Krok 5

Wrzucić makaron na patelnie, wymieszać z sosem. Rozłożyć danie na talerze. Przed podaniem posypać spaghetti pozostałą natka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej