SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Autor: Tom Spy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

30 gramów

1 pęczek

1 sztuka

8 sztuk

2 puszki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić makaron spaghetti, ugotować al dente (przez 10 min.).

Krok 2

Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka z puszki (mięso z tuńczyka pozostawić w puszce), podgrzać, dodać przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od gałązek. Listki grubo posiekać i odłożyć na bok. Gałązki natki posiekać razem z chili, wrzucić na patelnie. Wszystko razem podsmażyć przez 2 min.

Krok 3

Następnie dodać mięso z tuńczyka i oliwki, wymieszać. Wlać przecier pomidorowy (lub dodać posiekane pomidory) i oprószyć wszystko cynamonem, wymieszać.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedzić (wodę z gotowania zachować). Do masy tuńczykowej dodać większa cześć posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny, trochę oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszać.

Krok 5

Wrzucić makaron na patelnie, wymieszać z sosem. Rozłożyć danie na talerze. Przed podaniem posypać spaghetti pozostałą natka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej