Makaron z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

470 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z serami oraz posiekaną natką pietruszki i wyrób jednolitą masę. Dopraw do smaku.

Krok 2

Formuj nieduże kulki i smaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Przygotuj sos: pomidory połącz z fixem Knorr i zagotuj. Dodaj mięsne kulki, zmniejsz ogień i gotuj sos 5 minut.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente, wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem z mięsnymi kulkami. Udekoruj listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, pokrój ją drobno i dodaj do mięsnej masy.

1

Opinie o przepisie

  • Adam Taktoja

    Adam Taktoja , 24.10.2017

    Niestety sera nie czuć w daniu ale sos pomidorowy genialnie uzupełnia wszystko;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z klopsikamiMakaron z klopsikami

Makaron z klopsikami to danie inspirowane włoską kuchnią, które znakomicie sprawdzi się na codzienny szybki obiad. Jest pyszne, a w dodatku nie wymaga zbyt dużo pracy. Smak klopsików wołowych urozmaicisz dodatkiem serów – łagodnej mozzarelli oraz wyrazistego parmezanu. Na początek wyrób mielone mięso wołowe, sery i posiekaną pietruszkę na gładką masę, a żeby lepiej się sklejała możesz dodać do niej odrobinę wody. Formuj nieduże kulki, najlepiej średniej wielkości i smaż na rozgrzanym oleju – najpierw na dużym ogniu, a następnie, kiedy już podsmażą się z zewnątrz, zmniejsz płomień. Dzięki temu zabiegowi pozostaną w środku soczyste. W rondelku przygotuj sos na bazie pomidorów i przypraw, dodaj do niego klopsiki wołowe i gotuj razem przez chwilę, by mięso przeniknęło smakiem warzyw. Na koniec połącz mięso oraz sos z ugotowanym makaronem penne albo spaghetti. Makaron z klopsikami podawaj udekorowany listkami świeżej bazylii lub oregano i posypany drobno startym parmezanem. Życzymy smacznego.