Szybkie spaghetti all'amatriciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie spaghetti all'amatriciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 plastrów

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

125 gramów

4 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Makaron spaghetti ugotuj al dente według wskazówek podanych na opakowaniu i odcedź. Na desce do krojenia pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Na dno garnka dodaj łyżkę oliwy, a następnie kolejno cebulę, boczek i plasterki salami. Podsmażaj do momentu aż boczek ładnie się zarumieni.

Szybkie spaghetti all'amatriciana - Krok 1

Krok 2

Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, rozmieszaj Fix Pikantne bolognese z chili Knorr – stosuj się do instrukcji podanej na opakowaniu. Miksturę wlej do garnka, dokładnie zamieszaj i gotuj całość przez około 3 minuty, aż sos zacznie bulgotać i wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Szybkie spaghetti all'amatriciana - Krok 2

Krok 3

Po chwili do sosu dodaj makaron. Danie podawaj posypane serem, z kilkoma plastrami salami, które wzbogaci smak dania.

Szybkie spaghetti all'amatriciana - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szybkie spaghetti all‘amatriciana podawaj posypane ulubionym żółtym serem i udekorowane listkiem świeżej bazylii lub posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie spaghetti all'amatriciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior szefa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie spaghetti all'amatricianaSzybkie spaghetti all'amatriciana

Makaron w stylu all’amatriciana to danie typowo włoskie. W tradycyjnych włoskich restauracjach przyrządza się je z dodatkiem sera pecorino i świeżych słodkich pomidorów. Niektórzy włosi wzbogacają smak dania o czosnek, a inni doprawiają sokiem z cytryny. Sposobów na to danie jest wiele, a każdy z nich urzeka głębią smaku.

Dla kogo?

Szybkie spaghetti all’amatriciana to danie, które posmakuje osobom lubiącym makarony z dodatkiem mięsa i pikantne smaki. 

Na jaką okazję?

Ten prosty przepis sprawdzi się na wiele różnych okazji. Szybkie spaghetti all’amatriciana to świetny pomysł na danie obiadowe dla dorosłych członków rodziny. Z powodzeniem możesz zaserwować makaron również na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Ze względu na pikantny smak spaghetti all’amatriciana dobrze sprawdzi się w chłodniejsze dni. 

Czy wiesz, że?

Szybkie spaghetti all’amatriciana będzie jeszcze pikantniejsze, jeśli dodasz do niego płatki chili lub drobno posiekaną świeżą papryczkę.

Dla urozmaicenia:

Smak sosu doskonale wzbogaci dodatek wina, który nada mu głębi i niepowtarzalnego wyrazu. Dobrze sprawdzi się wino czerwone.