
Składniki
300 gramów
5 plastrów
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
125 gramów
4 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Makaron spaghetti ugotuj al dente według wskazówek podanych na opakowaniu i odcedź. Na desce do krojenia pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Na dno garnka dodaj łyżkę oliwy, a następnie kolejno cebulę, boczek i plasterki salami. Podsmażaj do momentu aż boczek ładnie się zarumieni.

Krok 2
Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, rozmieszaj Fix Pikantne bolognese z chili Knorr – stosuj się do instrukcji podanej na opakowaniu. Miksturę wlej do garnka, dokładnie zamieszaj i gotuj całość przez około 3 minuty, aż sos zacznie bulgotać i wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Krok 3
Po chwili do sosu dodaj makaron. Danie podawaj posypane serem, z kilkoma plastrami salami, które wzbogaci smak dania.


Dobra rada:
Szybkie spaghetti all‘amatriciana podawaj posypane ulubionym żółtym serem i udekorowane listkiem świeżej bazylii lub posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie spaghetti all'amatriciana
Makaron w stylu all’amatriciana to danie typowo włoskie. W tradycyjnych włoskich restauracjach przyrządza się je z dodatkiem sera pecorino i świeżych słodkich pomidorów. Niektórzy włosi wzbogacają smak dania o czosnek, a inni doprawiają sokiem z cytryny. Sposobów na to danie jest wiele, a każdy z nich urzeka głębią smaku.
Dla kogo?
Szybkie spaghetti all’amatriciana to danie, które posmakuje osobom lubiącym makarony z dodatkiem mięsa i pikantne smaki.
Na jaką okazję?
Ten prosty przepis sprawdzi się na wiele różnych okazji. Szybkie spaghetti all’amatriciana to świetny pomysł na danie obiadowe dla dorosłych członków rodziny. Z powodzeniem możesz zaserwować makaron również na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Ze względu na pikantny smak spaghetti all’amatriciana dobrze sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Czy wiesz, że?
Szybkie spaghetti all’amatriciana będzie jeszcze pikantniejsze, jeśli dodasz do niego płatki chili lub drobno posiekaną świeżą papryczkę.
Dla urozmaicenia:
Smak sosu doskonale wzbogaci dodatek wina, który nada mu głębi i niepowtarzalnego wyrazu. Dobrze sprawdzi się wino czerwone.