Pieczony łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

10

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki.

Krok 2

Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem z kostki Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosośPieczony łosoś

Łosoś to popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni ryba. Dobrze upieczona pozostaje soczysta i delikatna, zawiera też niewiele ości, dzięki czemu jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania pieczonego łososia potrzebujesz jedynie przypraw i cytryny – mięso tej ryby jest smaczne, dość wyraziste i nie wymaga dużej ilości dodatków. Po dokładnym umyciu i osuszeniu filetów, obficie skrop je z obu stron sokiem z cytryny, który jest uniwersalnym dodatkiem do ryb oraz owoców morza. Każdy kawałek posyp aromatycznymi ziołami prowansalskimi i przyprawą czosnkową, po czym ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Po około 20 minutach pieczenia danie będzie gotowe do zaserwowania. Podawaj pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, ozdobionego natką świeżej pietruszki lub koperkiem. Skomponuj potrawę z pieczonymi ziemniakami, frytkami albo ryżem. Będzie też dobrze smakować z warzywami na ciepło, kalafiorem czy brokułami. Przygotuj znakomitego pieczonego łososia według naszego przepisu!