Pieczony łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

10

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki.

Krok 2

Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem z kostki Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosośPieczony łosoś

Łosoś to popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni ryba. Dobrze upieczona pozostaje soczysta i delikatna, zawiera też niewiele ości, dzięki czemu jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania pieczonego łososia potrzebujesz jedynie przypraw i cytryny – mięso tej ryby jest smaczne, dość wyraziste i nie wymaga dużej ilości dodatków. Po dokładnym umyciu i osuszeniu filetów, obficie skrop je z obu stron sokiem z cytryny, który jest uniwersalnym dodatkiem do ryb oraz owoców morza. Każdy kawałek posyp aromatycznymi ziołami prowansalskimi i przyprawą czosnkową, po czym ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Po około 20 minutach pieczenia danie będzie gotowe do zaserwowania. Podawaj pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, ozdobionego natką świeżej pietruszki lub koperkiem. Skomponuj potrawę z pieczonymi ziemniakami, frytkami albo ryżem. Będzie też dobrze smakować z warzywami na ciepło, kalafiorem czy brokułami. Przygotuj znakomitego pieczonego łososia według naszego przepisu!