Pieczony łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki.

Krok 2

Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem z kostki Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Calzone z kurczakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosośPieczony łosoś

Łosoś to popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni ryba. Dobrze upieczona pozostaje soczysta i delikatna, zawiera też niewiele ości, dzięki czemu jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania pieczonego łososia potrzebujesz jedynie przypraw i cytryny – mięso tej ryby jest smaczne, dość wyraziste i nie wymaga dużej ilości dodatków. Po dokładnym umyciu i osuszeniu filetów, obficie skrop je z obu stron sokiem z cytryny, który jest uniwersalnym dodatkiem do ryb oraz owoców morza. Każdy kawałek posyp aromatycznymi ziołami prowansalskimi i przyprawą czosnkową, po czym ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Po około 20 minutach pieczenia danie będzie gotowe do zaserwowania. Podawaj pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, ozdobionego natką świeżej pietruszki lub koperkiem. Skomponuj potrawę z pieczonymi ziemniakami, frytkami albo ryżem. Będzie też dobrze smakować z warzywami na ciepło, kalafiorem czy brokułami. Przygotuj znakomitego pieczonego łososia według naszego przepisu!