Pieczony łosoś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś

Autor: aginaa

ratingratingratingratingrating

10

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet na 4 kawałki.

Krok 2

Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem z kostki Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.

Krok 3

Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosośPieczony łosoś

Łosoś to popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni ryba. Dobrze upieczona pozostaje soczysta i delikatna, zawiera też niewiele ości, dzięki czemu jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania pieczonego łososia potrzebujesz jedynie przypraw i cytryny – mięso tej ryby jest smaczne, dość wyraziste i nie wymaga dużej ilości dodatków. Po dokładnym umyciu i osuszeniu filetów, obficie skrop je z obu stron sokiem z cytryny, który jest uniwersalnym dodatkiem do ryb oraz owoców morza. Każdy kawałek posyp aromatycznymi ziołami prowansalskimi i przyprawą czosnkową, po czym ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Po około 20 minutach pieczenia danie będzie gotowe do zaserwowania. Podawaj pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, ozdobionego natką świeżej pietruszki lub koperkiem. Skomponuj potrawę z pieczonymi ziemniakami, frytkami albo ryżem. Będzie też dobrze smakować z warzywami na ciepło, kalafiorem czy brokułami. Przygotuj znakomitego pieczonego łososia według naszego przepisu!