Duszona wołowina z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona wołowina z pieczarkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

0.7 litra

1 opakowanie

1 szklanka

20 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą, gulaszową kostkę i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjmij je z garnka łyżką cedzakową.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na tej samej oliwie. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.

Krok 3

W następnej kolejności do garnka wrzuć z powrotem mięso, tymianek i całość zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 45 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4

Na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni przesmaż oczyszczone pieczarki (w całości). Gdy nabiorą rumianego koloru, dodaj je do gulaszu.

Krok 5

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w szklance zimnej wody, a następnie wlej do garnka z gulaszem na 10 minut przed końcem duszenia. Dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Artur Wolyniec

    Artur Wolyniec , 18.08.2019

    Jako fan dań z wołowiny oceniam na pycha +

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona wołowina z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej