Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozpływać się w ustach. A golonka wieprzowa duszona z kiszoną kapustą szczególnie smakuje w sezonie jesienno-zimowym.

Golonka w kapuście
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:
- 4 golonki wieprzowe
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 Bulionetki do duszonych mięs Knorr
- 2 marchewki
- 1 seler
- ½ pora
- 2 białe cebule
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 30 g mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody (oprócz cebuli). Dodaj przyprawy i ugotuj bulion. Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Bulionetki do mięs duszonych Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu, gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru. Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty. Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Golonka jest pyszna także pieczona z warzywami. Bardzo zachęcam Was do przygotowania dań z golonki. Dobrze przyrządzona jest wyjątkowo delikatna i miękka, a jednocześnie ma mnóstwo smaku. Wszystko co jej potrzeba to czas. No i zestaw odpowiednich dodatków, tworzących charakter dania.