Golonka w kapuście
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
- 4 golonki wieprzowe
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 Bulionetki do duszonych mięs Knorr
- 2 marchewki
- 1 seler
- ½ pora
- 2 białe cebule
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 30 g mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody (oprócz cebuli). Dodaj przyprawy i ugotuj bulion. Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Bulionetki do mięs duszonych Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu, gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru. Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.
Golonka jest pyszna także pieczona z warzywami. Bardzo zachęcam Was do przygotowania dań z golonki. Dobrze przyrządzona jest wyjątkowo delikatna i miękka, a jednocześnie ma mnóstwo smaku. Wszystko co jej potrzeba to czas. No i zestaw odpowiednich dodatków, tworzących charakter dania.
Komentarze (0)