Wieprzowina do grillowania nadaje się idealnie, dzięki temu, że zawiera tak bardzo potrzebny podczas grillowania tłuszcz. Ten tłuszcz wytapia się pod wpływem ciepła i powoduje, że mięso pozostaje soczyste, miękkie i pełne smaku.

Na wieprzowe steki idealnie nadaje się schab środkowy, polędwiczka oraz plastry mięsa od szynki (trzeba uważać, aby ich nie przepiec). Klasykiem z grilla jest karkówka. Inne kawałki wieprzowiny doskonałe na grilla to żeberka, boczek i oczywiście kiełbasa i kaszanka.

Wieprzowina kroimy w grube plastry od 1 do 2 cm. Jak już wspomniałem najlepsze mięso ma w sobie odrobinę tłuszczu a także kostkę. Trzeba tylko dopilnować, żeby mięso przy kości nie było różowe. Dobrym sposobem jest nacięcie mięsa w pobliżu kości mamy wtedy pewność, że będzie dopieczone.

Mięso wieprzowe powinno być dobrze upieczone, dlatego najlepiej piec je na grillu, który możemy przykryć. Pod przykryciem temperatura osiąga wyższe wartości i mięso będzie z pewnością dobrze upieczone.

Steki z karkówki o grubości do 1 cm grilluję przez 5-7 minut z każdej strony. Wysoka temperatura może z kolei spowodować zwęglenie mięsa i nie oznacza, że będzie ono w środku dobrze upieczone. Dlatego temperatura grilla powinna być mniej więcej stała, a mięso często obracane i zamieniane miejscami. Wieprzowina bardzo lubi marynowanie. Można ją natrzeć przyprawami lub ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn, liści laurowy, suszona słodka papryka, anyż, goździki, czosnek, ostra papryka. To tylko niektóre smaki i aromaty pasujące do wieprzowiny. Przyprawy łączymy z oliwą lub olejem i w tej postaci nacieramy nimi mięso.

Innym rodzajem marynaty jest tzw. bejca. Bazą bejcy może być musztarda lub ketchup. Zawarty w nich ocet zmiękcza mięso, a do tego dobrze komponuje się z ziołami i przyprawami.

Szukającym nowych smaków polecam marynaty na bazie soi, miodu i imbiru. Trzeba tylko uważać podczas grillowania, bo miód łatwo się przypala. Mam na to sposób. Słodkie glazury i marynaty dodajemy pod koniec grillowania, gdy mięso jest już prawie gotowe.

Mięso marynujemy na dzień przed grillowaniem i trzymamy zawsze w lodówce dla lepszego efektu. Nakłucie mięsa pomoże marynacie przeniknąć w głąb.

Dodatki do wieprzowiny powinny balansować jej dość wysoką kaloryczność i dodawać smaku. Wieprzowinę z grilla chętnie łączę z sałatkami z sałatą, grillowanymi lub świeżymi warzywami – bakłażanem, cukinią, papryką lub cebulą i pysznym sosem na bazie jogurtu lub winegret. Wieprzowina wybornie komponuje się z owocami np. mango, papają, ananasem lub suszonymi śliwkami.

 

Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

Czas: 45 minut

Dla 4 osób

Składniki:

- 300g karkówki

- 2 łyżki Przyprawy do karkówki Knorr

- 4 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI

- 4 łyżki Sosu Hellmann's Czosnkowy

- 12 plasterków boczku wędzonego

- Garść suszonych śliwek

- 2 łyżki oleju

- Pęczek świeżej kolendry, posiekanej

- Patyczki drewniane do szaszłyków

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj sos Chilli Hellmann’s, przyprawę Knorr, olej oraz pokrojoną kolendrę. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso. Zamarynowane kawałki mięsa owiń w plastry boczku, a następnie nabijaj na przemian ze śliwkami na drewniane patyki. Szaszłyki piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe podawaj z sałatą, pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.