Dobrze przyrządzone mięso z karkówki wieprzowej jest soczyste, kruche i delikatne. Jak upiec karkówkę? – przedstawiamy sprawdzony sposób na zachowanie jej smaku.
Jak upiec karkówkę, żeby była krucha?
Pieczona karkówka to danie bardzo proste, wystarczą odpowiednie przyprawy i dobrej jakości mięso. Sprawdź, jak upiec karkówkę, żeby była miękka i krucha.
- Wybierz jasnoróżowe mięso, najlepiej niewielkie kawałki.
- Umyj je, osusz i natrzyj marynatą. Przyrządzisz ją na bazie przypraw, oleju, octu, miodu czy musztardy.
- Jeśli chcesz zrobić pieczoną karkówkę nadziewaną chrzanem albo innym dodatkiem, za pomocą długiego cienkiego noża natnij mięso, nie przebijając jego tylnej ścianki. Następnie nadziej je farszem i złącz.
- Włóż karkówkę do nagrzanego do 180⁰ C piekarnika i piecz przez godzinę. Możesz użyć w tym celu specjalnego woreczka, dzięki któremu mięso pozostanie soczyste. Po wyjęciu go z piekarnika, odłóż je by odpoczęło przez kilkanaście minut.
- Gotową potrawę podasz na wiele sposobów. Do serwowania wyśmienite będą np. pieczone młode ziemniaki i prosta sałatka z soczystych pomidorów i cebuli dymki.
Chociaż karkówka to dość popularne mięso, sprawdzi się także na specjalne okazje – np. karkówka z musztardową skórką będzie odpowiednia na spotkanie w większym gronie. Spróbuj!
Komentarze (0)