Młode ziemniaki pieczone w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

498 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

4 sztuki

6 sztuk

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm i wrzuć do miski.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a z tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 3

Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasuje do ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    bardzo dobre, zamiast gówna z torebki użyj garść świeżego/suszonego koperku, trochę soli, łyżeczkę suszonej cebuli, odrobinę czosnku, będą dużo lepsze. A jakiej firmy zioła prowansalskie i rozmaryn? Knurr nie produkuje? No biada! nie kupujcie smaku w torebce, wszystko to możecie zrobić sami!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki pieczone w piekarnikuMłode ziemniaki pieczone w piekarniku

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku to propozycja na oryginalny i aromatyczny dodatek do mięs. Zastąpisz nimi klasyczne purée, równie dobrze sprawdzi się też jako samodzielna przekąska. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy użyjesz młodych ziemniaków – dokładnie je umyj (nie musisz ich obierać), a następnie osusz i pokrój na dość grube plasterki. Podziel pozostałe składniki: cebulę w piórka, a z natki świeżego tymianku oderwij kilka listków i dodaj do ziemniaków. Całość zamknij w worku z opakowania Fix, wsypując jeszcze zioła prowansalskie i wlewając nieco oliwy. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i piecz przez około pół godziny. Z czym serwować gotowe danie? Młode ziemniaki po prowansalsku szczególnie dobrze komponują się z rybami, jednak sprawdzą się też w połączeniu z grillowanym kurczakiem lub kotletem schabowym. Również solo smakują wyśmienicie – oprósz je świeżym rozmarynem i podstawowymi przyprawami i podawaj z maślanką lub kefirem. Mamy nadzieję, że przygotowanie obiadu z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!