Młode ziemniaki pieczone w piekarniku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

505 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

4 sztuki

6 sztuk

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm i wrzuć do miski.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a z tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 3

Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasuje do ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    bardzo dobre, zamiast gówna z torebki użyj garść świeżego/suszonego koperku, trochę soli, łyżeczkę suszonej cebuli, odrobinę czosnku, będą dużo lepsze. A jakiej firmy zioła prowansalskie i rozmaryn? Knurr nie produkuje? No biada! nie kupujcie smaku w torebce, wszystko to możecie zrobić sami!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki pieczone w piekarnikuMłode ziemniaki pieczone w piekarniku

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku to propozycja na oryginalny i aromatyczny dodatek do mięs. Zastąpisz nimi klasyczne purée, równie dobrze sprawdzi się też jako samodzielna przekąska. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy użyjesz młodych ziemniaków – dokładnie je umyj (nie musisz ich obierać), a następnie osusz i pokrój na dość grube plasterki. Podziel pozostałe składniki: cebulę w piórka, a z natki świeżego tymianku oderwij kilka listków i dodaj do ziemniaków. Całość zamknij w worku z opakowania Fix, wsypując jeszcze zioła prowansalskie i wlewając nieco oliwy. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i piecz przez około pół godziny. Z czym serwować gotowe danie? Młode ziemniaki po prowansalsku szczególnie dobrze komponują się z rybami, jednak sprawdzą się też w połączeniu z grillowanym kurczakiem lub kotletem schabowym. Również solo smakują wyśmienicie – oprósz je świeżym rozmarynem i podstawowymi przyprawami i podawaj z maślanką lub kefirem. Mamy nadzieję, że przygotowanie obiadu z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!