Frytki z dipem guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z dipem guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

833 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w paski o szerokości 0,5 cm tak, aby powstały frytki.

Frytki z dipem guacamole - Krok 1

Krok 2

Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

Frytki z dipem guacamole - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj sos. Awokado obierz i pozbądź się pestki. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę.

Frytki z dipem guacamole - Krok 3

Krok 4

Pomidora umyj i pokrój w kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj składniki do awokado. Dodaj sos sałatkowy Knorr i dopraw guacamole sokiem z cytryny. Chrupiące frytki podawaj z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.

Frytki z dipem guacamole - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr Marchewa

    Piotr Marchewa , 07.08.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Thomas

    Jakub Thomas , 25.11.2016

    Do robienia frytek i pieczenia talarkow i lodeczek polecam odmiany sałatkowe ziemniaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej