
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, wysusz na sitku lub papierowym ręczniku. Tak przygotowane warzywa pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w półcentymetrowe paski tak, aby powstały frytki. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C.

Krok 2
Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą włoską Knorr grubo mieloną. Piecz przez 45 minut, dopóki nie staną się chrupiące i rumiane.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos. Awokado przetnij na pół, za pomocą noża wyciągnij pestkę, a miękki miąższ przełóż łyżeczką do miski i dokładnie rozgnieć, używając widelca.

Krok 4
Pomidora umyj i pokrój w niewielką kostkę. Natkę kolendry drobno posiekaj. Oba składniki wrzuć do rozgniecionego awokado. Dodaj sos sałatkowy włoski Knorr, a całość dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki. Chrupiące frytki przesyp ostrożnie na talerz. Podawaj na gorąco wraz z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.


Dobra rada:
Gdy do guacamole dodasz odrobinę drobno siekanej cebuli i papryczki chili, pasta nabierze więcej pikanterii i głębszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z dipem guacamole
Któż nie przepada za świeżymi frytkami? Najbardziej lubiane są te ze złocistą, chrupiącą skórką otulającą miękkie, delikatne wnętrze. Jeśli nie masz pomysłu na smaczną przekąskę podczas seansu filmowego koniecznie przygotuj frytki z dipem quacamole, tworzącym doskonałą harmonię wraz z pieczonymi ziemniakami. Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Chrupiące ziemniaki z piekarnika z dodatkiem pikantnego sosu quacamole to propozycja, która pokochają wszyscy goście i domownicy. No bo jak tutaj nie sięgnąć po złociste frytki z pysznymi dodatkami?
Na jaką okazję?
Szybki obiad, podwieczorek, szalona impreza ze znajomymi, a nawet przyjęcie dla najmłodszych domowników – proste w przygotowaniu frytki z dipem quacamole sprawdzą się przy wielu okazjach. Dodatkową zaletą jest fakt, że dip i ziemniaki można przygotować dużo wcześniej, a frytki zapiec w rozgrzanym piekarniku tuż przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Znane z kuchni meksykańskiej quacamole przygotowywano już w czasach Azteków i spożywano z dodatkiem płaskich placków podobnych do znanych na całym świecie tortilli. W obecnych czasach sos na bazie awokado jest popularnym dodatkiem w wielu regionach Ameryki, a zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (tex-mex).
Dla urozmaicenia:
Frytki z dipem quacamole to łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska. Sos z awokado doskonale smakuje również jako dodatek do tortilli, grillowanego mięsa, zapiekanego pieczywa oraz chrupiących nachosów. Smacznego!