Frytki z guacamole - dip z awokado do frytek | Przepisy.pl pixel

Frytki z dipem guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

471 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, wysusz na sitku lub papierowym ręczniku. Tak przygotowane warzywa pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w półcentymetrowe paski tak, aby powstały frytki. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C.

Frytki z dipem guacamole - Krok 1

Krok 2

Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą włoską Knorr grubo mieloną. Piecz przez 45 minut, dopóki nie staną się chrupiące i rumiane.

Frytki z dipem guacamole - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos. Awokado przetnij na pół, za pomocą noża wyciągnij pestkę, a miękki miąższ przełóż łyżeczką do miski i dokładnie rozgnieć, używając widelca.

Frytki z dipem guacamole - Krok 3

Krok 4

Pomidora umyj i pokrój w niewielką kostkę. Natkę kolendry drobno posiekaj. Oba składniki wrzuć do rozgniecionego awokado. Dodaj sos sałatkowy włoski Knorr, a całość dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki. Chrupiące frytki przesyp ostrożnie na talerz. Podawaj na gorąco wraz z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.

Frytki z dipem guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gdy do guacamole dodasz odrobinę drobno siekanej cebuli i papryczki chili, pasta nabierze więcej pikanterii i głębszego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr Marchewa

    Piotr Marchewa , 07.08.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Thomas

    Jakub Thomas , 25.11.2016

    Do robienia frytek i pieczenia talarkow i lodeczek polecam odmiany sałatkowe ziemniaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z dipem guacamoleFrytki z dipem guacamole

Któż nie przepada za świeżymi frytkami? Najbardziej lubiane są te ze złocistą, chrupiącą skórką otulającą miękkie, delikatne wnętrze. Jeśli nie masz pomysłu na smaczną przekąskę podczas seansu filmowego koniecznie przygotuj frytki z dipem quacamole, tworzącym doskonałą harmonię wraz z pieczonymi ziemniakami. Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Chrupiące ziemniaki z piekarnika z dodatkiem pikantnego sosu quacamole to propozycja, która pokochają wszyscy goście i domownicy. No bo jak tutaj nie sięgnąć po złociste frytki z pysznymi dodatkami?

Na jaką okazję?

Szybki obiad, podwieczorek, szalona impreza ze znajomymi, a nawet przyjęcie dla najmłodszych domowników – proste w przygotowaniu frytki z dipem quacamole sprawdzą się przy wielu okazjach. Dodatkową zaletą jest fakt, że dip i ziemniaki można przygotować dużo wcześniej, a frytki zapiec w rozgrzanym piekarniku tuż przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Znane z kuchni meksykańskiej quacamole przygotowywano już w czasach Azteków i spożywano z dodatkiem płaskich placków podobnych do znanych na całym świecie tortilli. W obecnych czasach sos na bazie awokado jest popularnym dodatkiem w wielu regionach Ameryki, a zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (tex-mex).

Dla urozmaicenia:

Frytki z dipem quacamole to łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska. Sos z awokado doskonale smakuje również jako dodatek do tortilli, grillowanego mięsa, zapiekanego pieczywa oraz chrupiących nachosów. Smacznego!