Frytki z guacamole - dip z awokado do frytek | Przepisy.pl pixel

Frytki z dipem guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1006 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, wysusz na sitku lub papierowym ręczniku. Tak przygotowane warzywa pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w półcentymetrowe paski tak, aby powstały frytki. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C.

Frytki z dipem guacamole - Krok 1

Krok 2

Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą włoską Knorr grubo mieloną. Piecz przez 45 minut, dopóki nie staną się chrupiące i rumiane.

Frytki z dipem guacamole - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj sos. Awokado przetnij na pół, za pomocą noża wyciągnij pestkę, a miękki miąższ przełóż łyżeczką do miski i dokładnie rozgnieć, używając widelca.

Frytki z dipem guacamole - Krok 3

Krok 4

Pomidora umyj i pokrój w niewielką kostkę. Natkę kolendry drobno posiekaj. Oba składniki wrzuć do rozgniecionego awokado. Dodaj sos sałatkowy włoski Knorr, a całość dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki. Chrupiące frytki przesyp ostrożnie na talerz. Podawaj na gorąco wraz z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.

Frytki z dipem guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gdy do guacamole dodasz odrobinę drobno siekanej cebuli i papryczki chili, pasta nabierze więcej pikanterii i głębszego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr Marchewa

    Piotr Marchewa , 07.08.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Thomas

    Jakub Thomas , 25.11.2016

    Do robienia frytek i pieczenia talarkow i lodeczek polecam odmiany sałatkowe ziemniaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z dipem guacamoleFrytki z dipem guacamole

Któż nie przepada za świeżymi frytkami? Najbardziej lubiane są te ze złocistą, chrupiącą skórką otulającą miękkie, delikatne wnętrze. Jeśli nie masz pomysłu na smaczną przekąskę podczas seansu filmowego koniecznie przygotuj frytki z dipem quacamole, tworzącym doskonałą harmonię wraz z pieczonymi ziemniakami. Zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Chrupiące ziemniaki z piekarnika z dodatkiem pikantnego sosu quacamole to propozycja, która pokochają wszyscy goście i domownicy. No bo jak tutaj nie sięgnąć po złociste frytki z pysznymi dodatkami?

Na jaką okazję?

Szybki obiad, podwieczorek, szalona impreza ze znajomymi, a nawet przyjęcie dla najmłodszych domowników – proste w przygotowaniu frytki z dipem quacamole sprawdzą się przy wielu okazjach. Dodatkową zaletą jest fakt, że dip i ziemniaki można przygotować dużo wcześniej, a frytki zapiec w rozgrzanym piekarniku tuż przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Znane z kuchni meksykańskiej quacamole przygotowywano już w czasach Azteków i spożywano z dodatkiem płaskich placków podobnych do znanych na całym świecie tortilli. W obecnych czasach sos na bazie awokado jest popularnym dodatkiem w wielu regionach Ameryki, a zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (tex-mex).

Dla urozmaicenia:

Frytki z dipem quacamole to łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska. Sos z awokado doskonale smakuje również jako dodatek do tortilli, grillowanego mięsa, zapiekanego pieczywa oraz chrupiących nachosów. Smacznego!