Frytki z dipem guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

773 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

908 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w paski o szerokości 0,5 cm tak, aby powstały frytki.

Frytki z dipem guacamole - Krok 1

Krok 2

Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

Frytki z dipem guacamole - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj sos. Awokado obierz i pozbądź się pestki. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę.

Frytki z dipem guacamole - Krok 3

Krok 4

Pomidora umyj i pokrój w kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj składniki do awokado. Dodaj sos sałatkowy Knorr i dopraw guacamole sokiem z cytryny. Chrupiące frytki podawaj z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.

Frytki z dipem guacamole - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr Marchewa

    Piotr Marchewa , 07.08.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Thomas

    Jakub Thomas , 25.11.2016

    Do robienia frytek i pieczenia talarkow i lodeczek polecam odmiany sałatkowe ziemniaków.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej