Frytki z polenty z ketchupem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z polenty z ketchupem curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

20 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj polentę według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Gotową wylej na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem i odstaw aby dobrze wystygła i stężała. Następnie zimną pokrój w długie paski o szerokości 2 cm przypominające frytki.

Krok 2

Gotowe paski z polenty smaż na patelni z olejem po ok. 2 minuty z każdej strony.

Krok 3

Przygotuj ketchup. Szalotkę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź. W rondlu podsmaż szalotkę. Jak będzie szklista dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej ocet, zredukuj do połowy, dodaj kukurydzę oraz pomidory i duś całość ok. 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i zmiksuj z musztardą aż będzie gładkie. Podawaj z frytkami

przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując katchup możesz kukurydzę zastąpić ciecierzycą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z polenty z ketchupem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z polenty z ketchupem curryFrytki z polenty z ketchupem curry

Jedzenie na mieście ma sporo plusów. Pozwala uniknąć zmywania naczyń i umożliwia próbowanie specjałów, które nie tak łatwo wyczarować w zaciszu własnej kuchni. Jesteśmy jednak przekonani, że frytek z polenty z ketchupem curry nie znajdziecie w ofercie nawet najmodniejszego food trucka.

Dla kogo?

Miło jest czasem pójść do restauracji, ale mimo wszystko nic nie może równać się ze smakiem domowej kuchni. Duma z samodzielnych wyczynów kulinarnych jest najlepszym dodatkiem do potraw! Warto wziąć pod uwagę, że z przygotowaniem tych nietypowych frytek z polenty poradzi sobie każdy.

Na jaką okazję?

Polenta to wynalazek kojarzony z włoską kuchnią, choć ma swoje odpowiedniki w innych zakątkach świata. Zazwyczaj traktowana jest jako dodatek do dań głównych. Frytki też nadają się do tej roli, choć równie dobrze możecie umieścić je w menu na imprezę. Potraktujcie je jako przekąskę idealną do seansu filmowego.

Czy wiesz, że?

Za pierwsze pomidory uznaje się drobne, okrągłe jagody, które w przeszłości rosły w stanie dzikim na wybrzeżach Peru i wyspach Galapagos.

Dla urozmaicenia:

Frytki z polenty można posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli, podać z dipem z czosnkiem niedźwiedzim lub sosem rzodkiewkowym.