
Składniki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
20 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj polentę według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Gotową wylej na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem i odstaw aby dobrze wystygła i stężała. Następnie zimną pokrój w długie paski o szerokości 2 cm przypominające frytki.
Krok 2
Gotowe paski z polenty smaż na patelni z olejem po ok. 2 minuty z każdej strony.
Krok 3
Przygotuj ketchup. Szalotkę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź. W rondlu podsmaż szalotkę. Jak będzie szklista dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej ocet, zredukuj do połowy, dodaj kukurydzę oraz pomidory i duś całość ok. 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i zmiksuj z musztardą aż będzie gładkie. Podawaj z frytkami

Dobra rada:
Przygotowując katchup możesz kukurydzę zastąpić ciecierzycą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z polenty z ketchupem curry
Jedzenie na mieście ma sporo plusów. Pozwala uniknąć zmywania naczyń i umożliwia próbowanie specjałów, które nie tak łatwo wyczarować w zaciszu własnej kuchni. Jesteśmy jednak przekonani, że frytek z polenty z ketchupem curry nie znajdziecie w ofercie nawet najmodniejszego food trucka.
Dla kogo?
Miło jest czasem pójść do restauracji, ale mimo wszystko nic nie może równać się ze smakiem domowej kuchni. Duma z samodzielnych wyczynów kulinarnych jest najlepszym dodatkiem do potraw! Warto wziąć pod uwagę, że z przygotowaniem tych nietypowych frytek z polenty poradzi sobie każdy.
Na jaką okazję?
Polenta to wynalazek kojarzony z włoską kuchnią, choć ma swoje odpowiedniki w innych zakątkach świata. Zazwyczaj traktowana jest jako dodatek do dań głównych. Frytki też nadają się do tej roli, choć równie dobrze możecie umieścić je w menu na imprezę. Potraktujcie je jako przekąskę idealną do seansu filmowego.
Czy wiesz, że?
Za pierwsze pomidory uznaje się drobne, okrągłe jagody, które w przeszłości rosły w stanie dzikim na wybrzeżach Peru i wyspach Galapagos.
Dla urozmaicenia:
Frytki z polenty można posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli, podać z dipem z czosnkiem niedźwiedzim lub sosem rzodkiewkowym.