Placki w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki w cieście francuskim

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

6 łyżek

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).

Krok 2

Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.

Krok 5

Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej