Składniki
2 opakowania
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
6 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).
Krok 2
Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.
Krok 5
Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej