
Składniki
2 opakowania
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
6 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).
Krok 2
Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.
Krok 5
Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej