Placki w cieście francuskim

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

0

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

6 łyżek

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).

Krok 2

Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.

Krok 5

Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej