Składniki
2 opakowania
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
6 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).
Krok 2
Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.
Krok 5
Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej