Placki w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki w cieście francuskim

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

6 łyżek

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek, zamieszaj i podsmaż na średnim ogniu przez 5 minut (aż cebula się zeszkli).

Krok 2

Pokrój pomidory i dodaj je na patelnię, zamieszaj. Wlej gorącą wodę i wsyp całą zawartość Placków z kuskusem, dodaj mieloną paprykę i tymianek, zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra - dół). Rozwiń płaty ciasta francuskiego, wykrój z niego krążki.

Krok 5

Na każdy krążek połóż porcję nadzienia, przykryj drugim krążkiem ciasta, zlep dokładnie brzegi. Ulepione placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok 10-12 minut na złocisty kolor. Podawaj gorące.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej