Przepisy na Przekąski i dodatki wegetariańskie | Przepisy.pl

Przepisy na Przekąski i dodatki wegetariańskie

70 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (70)

Pizza sticks - VIDEO
ratingratingratingratingrating

218

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz inspiracji na przekąskę odpowiednią dla wegetarian? Ciekawą alternatywą dla krakersów i k...
Szparagi z sosem
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wiel...
Ogórki curry
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania...
Papryka marynowana z miodem
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odśw...
Szparagi z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywo, które doskonale smakuje podawane jako samodzielne wegeta...
Cukinia marynowana
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato ora...
Sos pomidorowy do pizzy do słoika
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pizza to od lat jedno z częściej zamawianych dań w Polsce. Nic w tym dziwnego – trudno jej się op...
Konfitura ze śliwek z rumem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat...
Warzywa z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Możn...
Bakłażan w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu moż...
Konfitura z jabłek
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robi...
Fasolka szparagowa z ryżem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientaln...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kasz...
Kurki marynowane
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Borowiki z polentą
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny bezmięsny obiad, odpowiedni dla Twojej wegetariańskiej diety, te...
Bakłażan marynowany do słoika
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Cza...
Karczochy marynowane do słoika
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Kiszone marchewki
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozm...
Grzybowe burgery z dipem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Burgery podbiły świat! Co rusz powstają nowe wariacje na urozmaicenie tego popularnego specjału...
Dżem z dyni
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i...
Bruschetta ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klasyczne kanapki już dawno Ci się przejadły? Chcesz spróbować nowości lub zaserwować swoim znajo...
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięk...
Czosnek marynowany - VIDEO
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to cha...
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycy...
Ogórki konserwowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie więks...
Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jesteś na etapie uzupełniania zapasów w swojej spiżarni? I choć klasyka zawsze się obroni, w kuch...
Kiszone cytryny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są n...
Kiszone główki czosnku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pi...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąski i dodatki wegetariańskiePrzekąski i dodatki wegetariańskie

Wegetariańskie przekąski i dodatki do dań to nie tylko propozycje na przyjęcia, ale również na szybki posiłek w ciągu dnia.  Przygotowując bezmięsne przystawki zadbaj o to, by pasowały do pozostałych dań i staraj się nie powielać składników, których do nich użyjesz. Dobrym wyborem będą delikatne warzywa, np. szparagi. Podawaj je w klasyczny sposób, polewając sosem holenderskim. Świetnie smakować będą również grillowane. Spróbuj także warzyw aromatyzowanych pomarańczą. Jako ciepła przekąska bardzo dobrze sprawdzą się też bakłażany. Pokrój je w plastry podobnej grubości i serwuj z sosem pomidorowym, albo wydrąż ich miąższ, wypełnij farszem i zapiecz w piekarniku. Wypróbuj też wegetariańskie dodatki, zwłaszcza te, które przygotowuje się z popularnych produktów, np. ziemniaków. Zamiast klasycznego purée zrób ziemniaki gratin. Warzywo pokrój na cienkie plasterki i zapiecz z sosem śmietanowym i serem. Taki dodatek będzie prezentować się wyjątkowo efektownie, jeśli przyrządzisz każdą porcję w osobnym, niewielkim naczyniu. Zwykłe ziemniaki zamień na bataty, które charakteryzują się słodszym smakiem. Gratin w tej postaci świetnie skomponuje się z daniami pikantnymi. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, znajdziesz w niej sporo inspiracji na bezmięsne dodatki do dań. Przygotuj np. orientalne warzywa w stylu stir fried, czyli smażone przez krótki czas na dużym ogniu. Do ich smażenia wykorzystaj olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, albo specjalne mieszanki wysokiej jakości tłuszczów. Danie najlepiej przyrządzić w woku, ale sprawdzi się również zwykła patelnia. Tak usmażone warzywa będą świetnym dodatkiem do serów. Orientalny akcent nadasz im dzięki sosom i przyprawom. Planujesz przyjęcie i szukasz inspiracji na drobne, chrupiące przekąski? Upiecz paluchy o smaku pizzy. Podawaj je z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą też dobrym dodatkiem do gęstych tzazików. Koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami. Dzięki nim dowiesz się, jak łączyć smaki poszczególnych składników, by przygotować smaczne wegetariańskie przekąski.