Przepisy na Przekąski i dodatki wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Przekąski i dodatki wegetariańskie

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (80)

Szparagi z sosem
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wiel...
Ogórki curry
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania...
Papryka marynowana z miodem
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odśw...
Szparagi z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywa, które doskonale smakują podawane jako samodzielne danie...
Cukinia marynowana
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato ora...
Sos pomidorowy do pizzy do słoika
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pizza to od lat jedno z częściej zamawianych dań w Polsce. Nic w tym dziwnego – trudno jej się op...
Konfitura ze śliwek z rumem
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat...
Warzywa z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz...
Domowe chipsy naturalne - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czy wiesz, że ziemniaczane chipsy powstały już na początku lat 30. ubiegłego wieku? Ich ojczyzną...
Konfitura z jabłek
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robi...
Fasolka szparagowa z ryżem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientaln...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kasz...
Kurki marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Borowiki z polentą
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny bezmięsny obiad, odpowiedni dla Twojej wegetariańskiej diety, te...
Ćwikła
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ostra, a zarazem lek...
Bakłażan marynowany do słoika
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Cza...
Karczochy marynowane do słoika
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Kiszone marchewki
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozm...
Grzybowe burgery z dipem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Burgery podbiły świat! Co rusz powstają nowe wariacje na urozmaicenie tego popularnego specjału...
Fasolka szparagowa z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Warzywo to gości na naszych stołach przez cały rok, ale króluje przede wszystkim w porze letniej...
Dżem z dyni
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i...
Bruschetta ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klasyczne kanapki już dawno Ci się przejadły? Chcesz spróbować nowości lub zaserwować swoim znajo...
Frittata z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cienka, złocista i bardzo aromatyczna – frittata z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą to przepy...
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięk...
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycy...
Czosnek marynowany - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to cha...
Ogórki konserwowe
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie więks...
Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jesteś na etapie uzupełniania zapasów w swojej spiżarni? I choć klasyka zawsze się obroni, w kuch...
Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Lubisz ziemniaki w różnej postaci? To znak, że cenisz tradycyjną kuchnię polską, w której warzywo...

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąski i dodatki wegetariańskiePrzekąski i dodatki wegetariańskie

Wegetariańskie przekąski i dodatki do dań to nie tylko propozycje na przyjęcia, ale również na szybki posiłek w ciągu dnia.  Przygotowując bezmięsne przystawki zadbaj o to, by pasowały do pozostałych dań i staraj się nie powielać składników, których do nich użyjesz. Dobrym wyborem będą delikatne warzywa, np. szparagi. Podawaj je w klasyczny sposób, polewając sosem holenderskim. Świetnie smakować będą również grillowane. Spróbuj także warzyw aromatyzowanych pomarańczą. Jako ciepła przekąska bardzo dobrze sprawdzą się też bakłażany. Pokrój je w plastry podobnej grubości i serwuj z sosem pomidorowym, albo wydrąż ich miąższ, wypełnij farszem i zapiecz w piekarniku. Wypróbuj też wegetariańskie dodatki, zwłaszcza te, które przygotowuje się z popularnych produktów, np. ziemniaków. Zamiast klasycznego purée zrób ziemniaki gratin. Warzywo pokrój na cienkie plasterki i zapiecz z sosem śmietanowym i serem. Taki dodatek będzie prezentować się wyjątkowo efektownie, jeśli przyrządzisz każdą porcję w osobnym, niewielkim naczyniu. Zwykłe ziemniaki zamień na bataty, które charakteryzują się słodszym smakiem. Gratin w tej postaci świetnie skomponuje się z daniami pikantnymi. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, znajdziesz w niej sporo inspiracji na bezmięsne dodatki do dań. Przygotuj np. orientalne warzywa w stylu stir fried, czyli smażone przez krótki czas na dużym ogniu. Do ich smażenia wykorzystaj olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, albo specjalne mieszanki wysokiej jakości tłuszczów. Danie najlepiej przyrządzić w woku, ale sprawdzi się również zwykła patelnia. Tak usmażone warzywa będą świetnym dodatkiem do serów. Orientalny akcent nadasz im dzięki sosom i przyprawom. Planujesz przyjęcie i szukasz inspiracji na drobne, chrupiące przekąski? Upiecz paluchy o smaku pizzy. Podawaj je z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą też dobrym dodatkiem do gęstych tzazików. Koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami. Dzięki nim dowiesz się, jak łączyć smaki poszczególnych składników, by przygotować smaczne wegetariańskie przekąski.