Przepisy na Przekąski i dodatki wegetariańskie
79 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (79) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Przekąski i dodatki wegetariańskie
Wegetariańskie przekąski i dodatki do dań to nie tylko propozycje na przyjęcia, ale również na szybki posiłek w ciągu dnia. Przygotowując bezmięsne przystawki zadbaj o to, by pasowały do pozostałych dań i staraj się nie powielać składników, których do nich użyjesz. Dobrym wyborem będą delikatne warzywa, np. szparagi. Podawaj je w klasyczny sposób, polewając sosem holenderskim. Świetnie smakować będą również grillowane. Spróbuj także warzyw aromatyzowanych pomarańczą. Jako ciepła przekąska bardzo dobrze sprawdzą się też bakłażany. Pokrój je w plastry podobnej grubości i serwuj z sosem pomidorowym, albo wydrąż ich miąższ, wypełnij farszem i zapiecz w piekarniku. Wypróbuj też wegetariańskie dodatki, zwłaszcza te, które przygotowuje się z popularnych produktów, np. ziemniaków. Zamiast klasycznego purée zrób ziemniaki gratin. Warzywo pokrój na cienkie plasterki i zapiecz z sosem śmietanowym i serem. Taki dodatek będzie prezentować się wyjątkowo efektownie, jeśli przyrządzisz każdą porcję w osobnym, niewielkim naczyniu. Zwykłe ziemniaki zamień na bataty, które charakteryzują się słodszym smakiem. Gratin w tej postaci świetnie skomponuje się z daniami pikantnymi. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, znajdziesz w niej sporo inspiracji na bezmięsne dodatki do dań. Przygotuj np. orientalne warzywa w stylu stir fried, czyli smażone przez krótki czas na dużym ogniu. Do ich smażenia wykorzystaj olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, albo specjalne mieszanki wysokiej jakości tłuszczów. Danie najlepiej przyrządzić w woku, ale sprawdzi się również zwykła patelnia. Tak usmażone warzywa będą świetnym dodatkiem do serów. Orientalny akcent nadasz im dzięki sosom i przyprawom. Planujesz przyjęcie i szukasz inspiracji na drobne, chrupiące przekąski? Upiecz paluchy o smaku pizzy. Podawaj je z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą też dobrym dodatkiem do gęstych tzazików. Koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami. Dzięki nim dowiesz się, jak łączyć smaki poszczególnych składników, by przygotować smaczne wegetariańskie przekąski.