Przekąski i dodatki wegetariańskie

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (33)

Pizza sticks - VIDEO

202

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na przekąskę odpowiednią dla wegetarian? Ciekawą alternatywą dla krakersów i k...
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana

100

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na szybki wegetariański obiad? Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najl...
Szparagi z sosem

75

łatwe

15 min.
Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wiel...
Ogórki curry

56

łatwe

160 min.
Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania...
Papryka marynowana z miodem

79

łatwe

60 min.
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odśw...
Nadziewane bakłażany

37

łatwe

15 min.
Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszys...
Szparagi z sosem holenderskim

30

łatwe

5 min.
Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywo, które doskonale smakuje podawane jako samodzielne wegeta...
Cukinia marynowana

45

łatwe

160 min.
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato ora...
Ziemniaki gratin

19

łatwe

10 min.
Przygotowanie smacznej zapiekanki ziemniaczanej może być prostsze niż kiedykolwiek. Jej odmiana g...
Sos pomidorowy do pizzy do słoika

31

łatwe

20 min.
Pizza to od lat jedno z częściej zamawianych dań w Polsce. Nic w tym dziwnego – trudno jej się op...
Konfitura ze śliwek z rumem

36

łatwe

160 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat...
Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried

29

łatwe

10 min.
Dobrym i szybkim sposobem na smaczne danie wegetariańskie jest przyrządzenie smażonych warzyw. Te...
Warzywa z sosem holenderskim

18

łatwe

15 min.
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Możn...
Bakłażan w sosie pomidorowym

23

łatwe

5 min.
Bakłażan to warzywo zyskujące coraz większą popularność. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu moż...
Tosty z grzybami I pomidorami

13

łatwe

5 min.
Proponowany przepis sprawdzi się nie tylko na Dzień Matki – te smaczne tosty pasują bowiem na wie...
Konfitura z jabłek

17

łatwe

60 min.
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robi...
Fasolka szparagowa z ryżem

15

łatwe

5 min.
Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientaln...
Jajka w kubkach

12

łatwe

30 min.
Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przy...
Pieczona dynia

14

łatwe

15 min.
Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kasz...
Kurki marynowane

11

łatwe

40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Borowiki z polentą

12

łatwe

15 min.
Jeśli chcesz przygotować smaczny bezmięsny obiad, odpowiedni dla Twojej wegetariańskiej diety, te...
Bakłażan marynowany do słoika

10

łatwe

160 min.
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Cza...
Karczochy marynowane do słoika

9

średnie

120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Grzybowe burgery z dipem

3

łatwe

35 min.
Burgery podbiły świat! Co rusz powstają nowe wariacje na urozmaicenie tego popularnego specjału...
Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce

(-)

średnie

30 min.
Wraz z końcem zimy zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Mamy dostęp do świeżych warzyw i ogromn...
Dżem z dyni

2

łatwe

30 min.
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i...
Bruschetta ze szpinakiem

(-)

łatwe

20 min.
Klasyczne kanapki już dawno Ci się przejadły? Chcesz spróbować nowości lub zaserwować swoim znajo...
Ogórki konserwowe

(-)

łatwe

30 min.
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie więks...
Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami

(-)

łatwe

50 min.
Konfitury mogą kojarzyć się z jesienią i czasem przygotowania przetworów na zimę. Aby uchronić si...
Ogórki kiszone z Wawra

1

łatwe

30 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej...
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem

(-)

łatwe

30 min.
Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się sm...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąski i dodatki wegetariańskiePrzekąski i dodatki wegetariańskie

Wegetariańskie przekąski i dodatki do dań to nie tylko propozycje na przyjęcia, ale również na szybki posiłek w ciągu dnia.  Przygotowując bezmięsne przystawki zadbaj o to, by pasowały do pozostałych dań i staraj się nie powielać składników, których do nich użyjesz. Dobrym wyborem będą delikatne warzywa, np. szparagi. Podawaj je w klasyczny sposób, polewając sosem holenderskim. Świetnie smakować będą również grillowane. Spróbuj także warzyw aromatyzowanych pomarańczą. Jako ciepła przekąska bardzo dobrze sprawdzą się też bakłażany. Pokrój je w plastry podobnej grubości i serwuj z sosem pomidorowym, albo wydrąż ich miąższ, wypełnij farszem i zapiecz w piekarniku. Wypróbuj też wegetariańskie dodatki, zwłaszcza te, które przygotowuje się z popularnych produktów, np. ziemniaków. Zamiast klasycznego purée zrób ziemniaki gratin. Warzywo pokrój na cienkie plasterki i zapiecz z sosem śmietanowym i serem. Taki dodatek będzie prezentować się wyjątkowo efektownie, jeśli przyrządzisz każdą porcję w osobnym, niewielkim naczyniu. Zwykłe ziemniaki zamień na bataty, które charakteryzują się słodszym smakiem. Gratin w tej postaci świetnie skomponuje się z daniami pikantnymi. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, znajdziesz w niej sporo inspiracji na bezmięsne dodatki do dań. Przygotuj np. orientalne warzywa w stylu stir fried, czyli smażone przez krótki czas na dużym ogniu. Do ich smażenia wykorzystaj olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, albo specjalne mieszanki wysokiej jakości tłuszczów. Danie najlepiej przyrządzić w woku, ale sprawdzi się również zwykła patelnia. Tak usmażone warzywa będą świetnym dodatkiem do serów. Orientalny akcent nadasz im dzięki sosom i przyprawom. Planujesz przyjęcie i szukasz inspiracji na drobne, chrupiące przekąski? Upiecz paluchy o smaku pizzy. Podawaj je z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą też dobrym dodatkiem do gęstych tzazików. Koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami. Dzięki nim dowiesz się, jak łączyć smaki poszczególnych składników, by przygotować smaczne wegetariańskie przekąski.