Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy
łatwe
600 osób zapisało

Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.
Krok 2
Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.
Krok 4
Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym
Krok 5
Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































