Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

28

heart
529 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.

Krok 2

Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.

Krok 4

Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym

Krok 5

Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej