Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy
łatwe
580 osób zapisało

Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.
Krok 2
Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.
Krok 4
Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym
Krok 5
Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej