Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy
łatwe
592 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.
Krok 2
Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.
Krok 4
Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym
Krok 5
Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej