Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

6

245 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.

Krok 2

Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.

Krok 4

Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym

Krok 5

Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej