
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
250 gramów
4 szczypty
1 sztuka
6 łyżek
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory umyj, pokrój na plasterki grubości ok 0,5 cm , przełóż do miski i posyp solą. Zamieszaj delikatnie, tak aby sól dokładnie pokryła każdy plasterek i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Ze słodkich i dojrzałych węgierek usuń pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do ogórków.
Krok 3
Koperek pokrój drobno i połącz z ogórkami i śliwkami.
Krok 4
Przesolone pory przełóż na sitko, przepłucz dokładnie zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem i odstaw na chwilę aby odciekły. Dzięki temu zmiękną i będą lekkostrawne. Odsączone pory połącz z pozostałymi składnikami.
Krok 5
W osobnej misce wymieszaj śmietanę, Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, pieprz, cukier i sok z cytryny. Gotowy sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.
Krok 6
Odstaw surówkę na ok 15 - 20 minut do przegryzienia. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa lub do dań z ryby i kotletów mięsnych. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej