Surówka porowa ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka porowa ze śliwkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

3

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

4 szczypty

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory umyj, pokrój na plasterki grubości ok 0,5 cm , przełóż do miski i posyp solą. Zamieszaj delikatnie, tak aby sól dokładnie pokryła każdy plasterek i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Ze słodkich i dojrzałych węgierek usuń pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do ogórków.

Krok 3

Koperek pokrój drobno i połącz z ogórkami i śliwkami.

Krok 4

Przesolone pory przełóż na sitko, przepłucz dokładnie zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem i odstaw na chwilę aby odciekły. Dzięki temu zmiękną i będą lekkostrawne. Odsączone pory połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj śmietanę, Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, pieprz, cukier i sok z cytryny. Gotowy sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.

Krok 6

Odstaw surówkę na ok 15 - 20 minut do przegryzienia. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa lub do dań z ryby i kotletów mięsnych. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej