Surówka porowa ze śliwkami

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

4 szczypty

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory umyj, pokrój na plasterki grubości ok 0,5 cm , przełóż do miski i posyp solą. Zamieszaj delikatnie, tak aby sól dokładnie pokryła każdy plasterek i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Ze słodkich i dojrzałych węgierek usuń pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do ogórków.

Krok 3

Koperek pokrój drobno i połącz z ogórkami i śliwkami.

Krok 4

Przesolone pory przełóż na sitko, przepłucz dokładnie zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem i odstaw na chwilę aby odciekły. Dzięki temu zmiękną i będą lekkostrawne. Odsączone pory połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj śmietanę, Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, pieprz, cukier i sok z cytryny. Gotowy sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.

Krok 6

Odstaw surówkę na ok 15 - 20 minut do przegryzienia. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa lub do dań z ryby i kotletów mięsnych. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej