Surówka z selera i rodzynek – przepis. Jak przygotować?

Aromatyczna surówka z selera i rodzynek sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale też jako dodatek do grilla i przystawka na przyjęciu. Jak ją zrobić i co wykorzystać? Sprawdźcie, do czego będzie pasowała.

Surówka z selera i rodzynek – przepis

Słodko-wytrawna surówka z selera i rodzynek jest bardzo popularnym daniem na wielu polskich stołach. Do jej przyrządzenia potrzeba słodkiego jabłka, rodzynek, świeżego selera korzeniowego, soku z cytryny, majonezu, jogurtu naturalnego i przypraw, głównie pieprzu oraz cukru. Jabłko należy obrać i pokroić w kostkę, a seler zetrzeć na tarce. Składniki od razu skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, a następnie dodajcie do nich rodzynki, pieprz, cukier, po łyżce jogurtu i majonezu, a na koniec dokładnie wymieszajcie. Jeśli rodzynki są duże, można je wcześniej lekko wymoczyć w wodzie i przekroić na połówki. Te mniejsze najlepiej dodać w całości.

W niektórych przepisach występuje też kukurydza konserwowa, która nadaje surówce delikatnie słodkiego posmaku. Jeśli postanowicie ją wykorzystać, nie używajcie już cukru. Surówkę możecie przygotować też z wykorzystaniem startego na wiórki selera konserwowego.

Do czego podawać surówkę z selera i rodzynek?

Surówka z selera i rodzynek to idealny dodatek do szybkiego obiadu. Będzie pasowała do pieczonej karkówki, udek z kurczaka lub smażonej ryby. Można ją podawać z ziemniakami, frytkami lub kluskami śląskimi. Będzie też hitem na imprezie w gronie najbliższych.