Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka? Jak doprawić?

Absolutna królowa wśród dodatków do obiadu – jak zrobić surówkę z marchewki? Niezależnie od tego, czy gra główną rolę, czy dopełnia smak innych warzyw, trudno wyobrazić sobie, żeby nie pasowała do jakiegoś dania. Choć przepisów na podanie marchewki jest wiele, to właśnie te najprostsze cieszą się tak dużym uznaniem. Dlaczego marchewka tak świetnie pasuje do potraw? Jak przygotować surówkę z marchewki, która podbije nawet najbardziej wybredne podniebienia? Podpowiadamy!

Marchewka i jabłko – dlaczego ich smaki idą w parze?

Te dwa składniki można znaleźć niemal w każdej kuchni. A co najważniejsze – sezon nie ma znaczenia, ponieważ są dostępne przez cały rok. Nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie, przygotowując surówki do głównego dania. Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka? Chociaż to one grają pierwsze skrzypce, to sekret ich pysznego smaku tkwi w odpowiednim doprawieniu. Surówka marchewkowo-jabłkowa jest najlepsza z dressingiem na bazie kwaśnego mleka i cytryny. Po połączeniu wszystkich produktów uzyskacie surówkę, która będzie pasować do wszelkiego rodzaju mięs, a także rybzapiekanek.

Klasyka w świecie surówek – kapusta z marchewką

Biała kapusta świetnie komponuje się z wieloma warzywami, co daje spore możliwości podczas eksperymentowania w kuchni. Kto chociaż raz nie spróbował surówki à la Colesław? To właśnie w niej kapusta z marchewką wiodą prym. Nie jest to jednak jedyne znakomite połączenie tego duetu. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki, to prostota przepisu na nią z pewnością przypadnie wam do gustu. Najlepiej wybrać młodą kapustę, ponieważ ta będzie najbardziej miękka. Poszatkowana lub starta na tarce, dodana do marchewki, z odrobiną oleju i koperku dla podkreślenia smaku jest gotowa do podania na stół.

Pora na pora – jak zrobić surówkę z marchewki z porem?

Wróćmy na chwilę do jabłka i marchewki. Mimo że świetnie smakują bez towarzystwa innych warzyw, por może doskonale wzbogacić smak tego zestawienia. Przepis na to, jak zrobić surówkę z pora, marchewki i jabłka także nie jest skomplikowany. Pora pokrójcie w cienkie półplasterki, marchewkę i jabłko zetrzyjcie na tarce. Pozostaje już tylko wszystko razem wymieszać, doprawić i dodać majonez lub jogurt. Bardziej rozbudowana wersja może zawierać orzechy włoskie, rodzynki oraz natkę pietruszki. Taka surówka z pora i marchewki, podkreślona sokiem z cytryny i pieprzem wedle uznania, doskonale zwieńczy każdy obiad, nadając mu odrobinę ostrości.

Sztuka doprawiania surówek

Niezależnie od tego, co znajdzie się w surówce, to właśnie przyprawy postawią kropkę nad i, jeśli chodzi o wrażenia smakowe. Jak doprawić surówkę z marchewki i jabłka? I tutaj najlepiej postawić na minimalizm. Dodatek do dania głównego w postaci surowych warzyw ma za zadanie nadać zupełnie nowego wyrazu nawet doskonale znanym potrawom. Wyrazistość, którą można uzyskać dzięki ostrości pieprzu i kwasu, który zapewnia sok z cytryny, sprawia, że cała kompozycja obiadowa nie jest mdła. Najważniejszy w tym przypadku jest umiar, żeby nie zepsuć uczty. Sztuka, jak zrobić sałatkę z marchewki, nie jest zbyt skomplikowana, a doznania kulinarne mogą zaskoczyć niejednego entuzjastę tego warzywnego przysmaku.

Jak podawać surówki do stołu?

Wiecie już, jak się robi surówkę z marchewki, czym ją doprawić i jakie dodatki wzmocnią jej smak. W jaki sposób podaje się surówki, żeby zachować estetykę i wygodę w konsumpcji? Z racji tego, że zazwyczaj wykonuje się do nich dressing, sos może rozlewać się po talerzu, jeśli surówka zostanie umieszczona razem z daniem głównym. Dlatego świetnym rozwiązaniem są małe salaterki, które nie dość, że nie zakłócą konsystencji obiadu, to jeszcze dają pełną dowolność w nałożeniu sobie odpowiedniej porcji. Jak widzicie, nie tylko kwestia tego, jak zrobić surówkę z marchewki jest istotna, warto także wiedzieć, jak ją zaserwować, żeby jej degustacja była prawdziwą przyjemnością.