Przepisy z bakaliami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bakalie

856 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BakalieBakalie

Bakalie to pyszne rozwiązanie, które powinieneś mieć zawsze pod ręką! Dzięki nim nawet z pozoru zwyczajne potrawy nabiorą niebanalnego charakteru. Migdały, orzechy, pistacje, rodzynki, suszone owoce… Każde z nich to także znakomita przekąska! Co więcej, bakalie z natury cechują się słodkim smakiem, więc są doskonałą alternatywą dla słodyczy. To także niezbędny składnik większości świątecznych wypieków. Już dziś powitaj bakalie w swojej kuchni!

Dla kogo?

Bakalie to opcja dla każdego, kto przygotowuje ucztę i chciałby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków. Przepis na pikantnego pstrąga z dodatkiem orzechów włoskich czy na okraszoną orzeszkami piniowymi sałatkę z pieczonych buraków – takie potrawy z pewnością trafią z gust kulinarnych koneserów.

Na jaką okazję?

Dania z wykorzystaniem bakalii możesz podawać od rana do wieczora. Na śniadanie świetnie sprawdzą się tosty z tofu, do których pasują orzechy nerkowca. Z kolei na obiad polecamy przepis na zupę migdałową z ryżem. Nie zapomnij o deserze! Brownie z czekolady i orzechów laskowych zachwyci niejednego łasucha. Na kolację zaserwuj natomiast sałatkę z kuskusem, dynią i daktylami. Bakaliowe menu czas start!

Czy wiesz, że?

Kupując bakalie, warto zwrócić większą uwagę na te paczkowane. Szczelne zamknięcie to gwarancja wspaniałego smaku i kuszącego aromatu. Aby bakalie, takie jak orzechy i migdały, były świeże jak najdłużej, warto przechowywać je w suchych, chłodnych oraz ciemnych miejscach, ponieważ nie lubią one wilgoci.

Dla urozmaicenia

Choć bakalii używamy najczęściej jako dodatku do deserów czy ciast, to warto dać im szansę także w nieco bardziej wytrawnej formie. Dodaj orzechy do soczystych polędwiczek wieprzowych zapiekanych z niebieskim serem, a rodzynki do kurczaka po tajsku na słodko. Gwarantujemy, że takie wykorzystanie bakalii będzie strzałem w dziesiątkę!