Przepisy z bakaliami | Przepisy.pl

Przepisy na Bakalie

882 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (882)

Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

805

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

224

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Smażony makaron
ratingratingratingratingrating

246

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony makaron to prosta i smaczna propozycja na danie obiadowe lub szybką ciepłą kolację. Do je...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być nie...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Ciasteczka owsiane
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Widok oprószonej mąką stolnicy oraz jasne ślady na kuchennym fartuchu to jednoznaczne skojarzenie...
Placki owsiane
ratingratingratingratingrating

168

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub p...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Sernik z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser te...
Charczo
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Sernik z masą kajmakową
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne ma...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gr...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Sałatka z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też pods...
Sałatka Caprese
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowa...
Ciasto orzechowe
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W nas...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BakalieBakalie

Bakalie to pyszne rozwiązanie, które powinieneś mieć zawsze pod ręką! Dzięki nim nawet z pozoru zwyczajne potrawy nabiorą niebanalnego charakteru. Migdały, orzechy, pistacje, rodzynki, suszone owoce… Każde z nich to także znakomita przekąska! Co więcej, bakalie z natury cechują się słodkim smakiem, więc są doskonałą alternatywą dla słodyczy. To także niezbędny składnik większości świątecznych wypieków. Już dziś powitaj bakalie w swojej kuchni!

Dla kogo?

Bakalie to opcja dla każdego, kto przygotowuje ucztę i chciałby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków. Przepis na pikantnego pstrąga z dodatkiem orzechów włoskich czy na okraszoną orzeszkami piniowymi sałatkę z pieczonych buraków – takie potrawy z pewnością trafią z gust kulinarnych koneserów.

Na jaką okazję?

Dania z wykorzystaniem bakalii możesz podawać od rana do wieczora. Na śniadanie świetnie sprawdzą się tosty z tofu, do których pasują orzechy nerkowca. Z kolei na obiad polecamy przepis na zupę migdałową z ryżem. Nie zapomnij o deserze! Brownie z czekolady i orzechów laskowych zachwyci niejednego łasucha. Na kolację zaserwuj natomiast sałatkę z kuskusem, dynią i daktylami. Bakaliowe menu czas start!

Czy wiesz, że?

Kupując bakalie, warto zwrócić większą uwagę na te paczkowane. Szczelne zamknięcie to gwarancja wspaniałego smaku i kuszącego aromatu. Aby bakalie, takie jak orzechy i migdały, były świeże jak najdłużej, warto przechowywać je w suchych, chłodnych oraz ciemnych miejscach, ponieważ nie lubią one wilgoci.

Dla urozmaicenia

Choć bakalii używamy najczęściej jako dodatku do deserów czy ciast, to warto dać im szansę także w nieco bardziej wytrawnej formie. Dodaj orzechy do soczystych polędwiczek wieprzowych zapiekanych z niebieskim serem, a rodzynki do kurczaka po tajsku na słodko. Gwarantujemy, że takie wykorzystanie bakalii będzie strzałem w dziesiątkę!