Przepisy na Bakalie
856 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Bakalie
Bakalie to pyszne rozwiązanie, które powinieneś mieć zawsze pod ręką! Dzięki nim nawet z pozoru zwyczajne potrawy nabiorą niebanalnego charakteru. Migdały, orzechy, pistacje, rodzynki, suszone owoce… Każde z nich to także znakomita przekąska! Co więcej, bakalie z natury cechują się słodkim smakiem, więc są doskonałą alternatywą dla słodyczy. To także niezbędny składnik większości świątecznych wypieków. Już dziś powitaj bakalie w swojej kuchni!
Dla kogo?
Bakalie to opcja dla każdego, kto przygotowuje ucztę i chciałby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków. Przepis na pikantnego pstrąga z dodatkiem orzechów włoskich czy na okraszoną orzeszkami piniowymi sałatkę z pieczonych buraków – takie potrawy z pewnością trafią z gust kulinarnych koneserów.
Na jaką okazję?
Dania z wykorzystaniem bakalii możesz podawać od rana do wieczora. Na śniadanie świetnie sprawdzą się tosty z tofu, do których pasują orzechy nerkowca. Z kolei na obiad polecamy przepis na zupę migdałową z ryżem. Nie zapomnij o deserze! Brownie z czekolady i orzechów laskowych zachwyci niejednego łasucha. Na kolację zaserwuj natomiast sałatkę z kuskusem, dynią i daktylami. Bakaliowe menu czas start!
Czy wiesz, że?
Kupując bakalie, warto zwrócić większą uwagę na te paczkowane. Szczelne zamknięcie to gwarancja wspaniałego smaku i kuszącego aromatu. Aby bakalie, takie jak orzechy i migdały, były świeże jak najdłużej, warto przechowywać je w suchych, chłodnych oraz ciemnych miejscach, ponieważ nie lubią one wilgoci.
Dla urozmaicenia
Choć bakalii używamy najczęściej jako dodatku do deserów czy ciast, to warto dać im szansę także w nieco bardziej wytrawnej formie. Dodaj orzechy do soczystych polędwiczek wieprzowych zapiekanych z niebieskim serem, a rodzynki do kurczaka po tajsku na słodko. Gwarantujemy, że takie wykorzystanie bakalii będzie strzałem w dziesiątkę!























