Przepisy na Bakalie

1645 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1645)

Mleczny keks bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

671

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

805

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sernik krakowski to jeden z najbardziej klasycznych polskich wypieków. Chociaż popularność zdobyw...
Ciasto makowe z mleczną polewą
ratingratingratingratingrating

395

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szukasz inspiracji na wypiek z makiem? Ciasto makowe z polewą mleczną to propozycja właśnie dla C...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

254

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Orzechowiec z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

342

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Orzechowiec z jabłkiem to smaczne bakaliowe ciasto, które podasz nie tylko na deser – nie jest ba...
Smażony makaron
ratingratingratingratingrating

223

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony makaron to prosta i smaczna propozycja na danie obiadowe lub szybką ciepłą kolację. Do je...
Blok czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Blok czekoladowy to słodka masa z mleka w proszku i kakao. Ma zwartą konsystencję, a smaku nadają...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Biszkoptowe blaty przełożone budyniowym kremem, a na wierzchu gęsta, orzechowa polewa – miodowiec...
Przysmak dyniowo-pomarańczowy
ratingratingratingratingrating

283

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na smaczny jesienny deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na przysm...
Ryżowy przekładaniec
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przekładaniec to słodka przekąska, znana także jako pischinger, andrut czy wafel. Przygotuj go w...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kruche, niskie ciasto, pełne dodatków w postaci bakalii, kremów czy kandyzowanych owoców – to ocz...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

299

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapach jabłek i cynamonu przywołuje na myśl szarlotkę, która doskonale nadaje się na uniwersalny...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Egzotyczny owoc mango sprawdzi się nie tylko do przygotowania koktajli i jako dodatek do pieczony...
Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty
ratingratingratingratingrating

213

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przepis na tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rozpływający się w ustac...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Ciasteczka owsiane
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przekonaj się, że płatki owsiane smakują dobrze w różnych formach. Upieczone z nich ciasteczka to...
Kruche ciasto z masą orzechową
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kruche ciasto jest świetną bazą do wielu wypieków. Tym razem przygotuj je według tego przepisu –...
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz oryginalnego dania z kurczakiem i ryżem, musisz koniecznie poznać przepis na pilaw...
Placki owsiane
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub p...
Czekoladowe batony
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli szukasz inspiracji na proste i smaczne drugie śniadanie lub codzienną przekąskę, to czekola...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielkanocna pascha to pyszne ciasto, które wywodzi się ze Wschodniej Europy. Tradycje tej kuchni...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Ciasto marchewkowe
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasto marchewkowe to słodki specjał, który sprawdza się zarówno w połączeniu ze śmietanowymi mas...
Strudel jabłkowy
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Strudel jabłkowy, czyli rodzaj jabłkowej rolady z ciasta philo, to pyszny wypiek, szczególnie pop...
Sernik z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser te...
Charczo
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Sernik z masą kajmakową
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik z masłem orzechowym i masą kajmakową to nieco odmieniona wersja popularnego przepisu na wy...
Babka Cassate
ratingratingratingratingrating

122

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Babka cassate z naszego przepisu to pyszne ciasto ucierane wypełnione dodatkami: kolorowymi, słod...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BakalieBakalie

Bakalie to pyszne rozwiązanie, które powinieneś mieć zawsze pod ręką! Dzięki nim nawet z pozoru zwyczajne potrawy nabiorą niebanalnego charakteru. Migdały, orzechy, pistacje, rodzynki, suszone owoce… Każde z nich to także znakomita przekąska! Co więcej, bakalie z natury cechują się słodkim smakiem, więc są doskonałą alternatywą dla słodyczy. To także niezbędny składnik większości świątecznych wypieków. Już dziś powitaj bakalie w swojej kuchni!

Dla kogo?

Bakalie to opcja dla każdego, kto przygotowuje ucztę i chciałby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków. Przepis na pikantnego pstrąga z dodatkiem orzechów włoskich czy na okraszoną orzeszkami piniowymi sałatkę z pieczonych buraków – takie potrawy z pewnością trafią z gust kulinarnych koneserów.

Na jaką okazję?

Dania z wykorzystaniem bakalii możesz podawać od rana do wieczora. Na śniadanie świetnie sprawdzą się tosty z tofu, do których pasują orzechy nerkowca. Z kolei na obiad polecamy przepis na zupę migdałową z ryżem. Nie zapomnij o deserze! Brownie z czekolady i orzechów laskowych zachwyci niejednego łasucha. Na kolację zaserwuj natomiast sałatkę z kuskusem, dynią i daktylami. Bakaliowe menu czas start!

Czy wiesz, że?

Kupując bakalie, warto zwrócić większą uwagę na te paczkowane. Szczelne zamknięcie to gwarancja wspaniałego smaku i kuszącego aromatu. Aby bakalie, takie jak orzechy i migdały, były świeże jak najdłużej, warto przechowywać je w suchych, chłodnych oraz ciemnych miejscach, ponieważ nie lubią one wilgoci.

Dla urozmaicenia

Choć bakalii używamy najczęściej jako dodatku do deserów czy ciast, to warto dać im szansę także w nieco bardziej wytrawnej formie. Dodaj orzechy do soczystych polędwiczek wieprzowych zapiekanych z niebieskim serem, a rodzynki do kurczaka po tajsku na słodko. Gwarantujemy, że takie wykorzystanie bakalii będzie strzałem w dziesiątkę!