Przepisy z bakaliami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bakalie

853 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (853)

Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

822

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Ciasto makowe z mleczną polewą
ratingratingratingratingrating

417

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Makowce to ciasta, które nieodłącznie kojarzą się z odświętnie przystrojonym stołem. Deser po nie...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

246

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

282

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Smażony makaron
ratingratingratingratingrating

369

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony makaron po chińsku to prosta i smaczna propozycja na danie obiadowe lub szybką kolację. D...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

321

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

216

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

202

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być nie...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Ciasteczka owsiane
ratingratingratingratingrating

177

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Widok oprószonej mąką stolnicy oraz jasne ślady na kuchennym fartuchu to jednoznaczne skojarzenie...
Placki owsiane
ratingratingratingratingrating

211

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dlaczego warto zapoznać się z przepisem na placuszki owsiane? Dania z wykorzystaniem płatków owsi...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Sernik z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sernik z brzoskwiniami – rewelacyjny przysmak na każdą okazję Sernik z brzoskwiniami to doskonał...
Charczo
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Sernik z masą kajmakową
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne ma...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gr...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

130

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Sałatka z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Taką babkę warto znać! Jest doskonałą towarzyszką podczas świątecznych spotkań przy suto zastawio...
Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też pods...
Sałatka Caprese
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatna, orzeźwiająca i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka caprese to popularne danie kuchni...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowa...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BakalieBakalie

Bakalie to pyszne rozwiązanie, które powinieneś mieć zawsze pod ręką! Dzięki nim nawet z pozoru zwyczajne potrawy nabiorą niebanalnego charakteru. Migdały, orzechy, pistacje, rodzynki, suszone owoce… Każde z nich to także znakomita przekąska! Co więcej, bakalie z natury cechują się słodkim smakiem, więc są doskonałą alternatywą dla słodyczy. To także niezbędny składnik większości świątecznych wypieków. Już dziś powitaj bakalie w swojej kuchni!

Dla kogo?

Bakalie to opcja dla każdego, kto przygotowuje ucztę i chciałby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków. Przepis na pikantnego pstrąga z dodatkiem orzechów włoskich czy na okraszoną orzeszkami piniowymi sałatkę z pieczonych buraków – takie potrawy z pewnością trafią z gust kulinarnych koneserów.

Na jaką okazję?

Dania z wykorzystaniem bakalii możesz podawać od rana do wieczora. Na śniadanie świetnie sprawdzą się tosty z tofu, do których pasują orzechy nerkowca. Z kolei na obiad polecamy przepis na zupę migdałową z ryżem. Nie zapomnij o deserze! Brownie z czekolady i orzechów laskowych zachwyci niejednego łasucha. Na kolację zaserwuj natomiast sałatkę z kuskusem, dynią i daktylami. Bakaliowe menu czas start!

Czy wiesz, że?

Kupując bakalie, warto zwrócić większą uwagę na te paczkowane. Szczelne zamknięcie to gwarancja wspaniałego smaku i kuszącego aromatu. Aby bakalie, takie jak orzechy i migdały, były świeże jak najdłużej, warto przechowywać je w suchych, chłodnych oraz ciemnych miejscach, ponieważ nie lubią one wilgoci.

Dla urozmaicenia

Choć bakalii używamy najczęściej jako dodatku do deserów czy ciast, to warto dać im szansę także w nieco bardziej wytrawnej formie. Dodaj orzechy do soczystych polędwiczek wieprzowych zapiekanych z niebieskim serem, a rodzynki do kurczaka po tajsku na słodko. Gwarantujemy, że takie wykorzystanie bakalii będzie strzałem w dziesiątkę!