Przepisy na dania i potrawy z orzeszkami ziemnymi
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Orzeszki ziemne
Solone, prażone, zatopione w karmelu lub jeszcze w łupinkach – orzeszki ziemne możemy kupić pod wieloma postaciami! Choć idealnie wypadają w roli samodzielnej przekąski, to znakomicie odnajdą się we wszelkich wyrobach cukierniczych, a także jako jeden ze składników wytrawnych dań. Co powiesz na przepis na aksamitnego kurczaka z curry lub kurczaka po indyjsku z orzeszkami ziemnymi? Naszym zdaniem grzech nie spróbować! Sięgnij po jeszcze więcej kulinarnych inspiracji z udziałem tych bakalii. Zapraszamy do gotowania!
Dla kogo?
Orzeszki ziemne to coś dla tych, którzy lubią potrawy z lekko słodkawą nutą oraz orzechowe desery. Ten bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi powinien przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. A co powiesz na dawkę słodyczy na dobry początek dnia? Tosty z masłem orzechowym polecają się na pyszne śniadanie!
Na jaką okazję?
Zawsze wtedy, kiedy możesz pozwolić sobie na spędzenie w kuchni dłuższego czasu. Potrzebujesz na przykład 90 minut na przygotowanie białej kapusty na sposób chiński albo niecałej godziny, aby wyczarować smakowite na udka z kurczaka po malezyjsku. Co w sytuacji, gdy brak ci chwili na gotowanie? Wypróbuj wtedy przepisy z orzeszkami ziemnymi na dania 15-minutowe: aromatyczne pesto lub kanapkę z tempeh. Szybko, łatwo i smacznie!
Czy wiesz, że?
Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięła się nazwa orzechów ziemnych? Otóż stąd, że dojrzewają one pod ziemią (na głębokości ok. 5 cm) i należą do gatunku strączkowych. Ciekawe, prawda?
Dla urozmaicenia
Orzeszki ziemne są nazywane również orzechami arachidowymi lub fistaszkami. Kupić je można praktycznie w każdym sklepie, a samodzielnie łupane dają wiele frajdy! Dzięki temu mamy także pewność, że są świeże i zachowują wszystkie cenne właściwości.



