Przepisy na dania i potrawy z orzeszkami ziemnymi
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Orzeszki ziemne
Solone, prażone, zatopione w karmelu lub jeszcze w łupinkach – orzeszki ziemne możemy kupić pod wieloma postaciami! Choć idealnie wypadają w roli samodzielnej przekąski, to znakomicie odnajdą się we wszelkich wyrobach cukierniczych, a także jako jeden ze składników wytrawnych dań. Co powiesz na przepis na aksamitnego kurczaka z curry lub kurczaka po indyjsku z orzeszkami ziemnymi? Naszym zdaniem grzech nie spróbować! Sięgnij po jeszcze więcej kulinarnych inspiracji z udziałem tych bakalii. Zapraszamy do gotowania!
Dla kogo?
Orzeszki ziemne to coś dla tych, którzy lubią potrawy z lekko słodkawą nutą oraz orzechowe desery. Ten bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi powinien przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. A co powiesz na dawkę słodyczy na dobry początek dnia? Tosty z masłem orzechowym polecają się na pyszne śniadanie!
Na jaką okazję?
Zawsze wtedy, kiedy możesz pozwolić sobie na spędzenie w kuchni dłuższego czasu. Potrzebujesz na przykład 90 minut na przygotowanie białej kapusty na sposób chiński albo niecałej godziny, aby wyczarować smakowite na udka z kurczaka po malezyjsku. Co w sytuacji, gdy brak ci chwili na gotowanie? Wypróbuj wtedy przepisy z orzeszkami ziemnymi na dania 15-minutowe: aromatyczne pesto lub kanapkę z tempeh. Szybko, łatwo i smacznie!
Czy wiesz, że?
Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięła się nazwa orzechów ziemnych? Otóż stąd, że dojrzewają one pod ziemią (na głębokości ok. 5 cm) i należą do gatunku strączkowych. Ciekawe, prawda?
Dla urozmaicenia
Orzeszki ziemne są nazywane również orzechami arachidowymi lub fistaszkami. Kupić je można praktycznie w każdym sklepie, a samodzielnie łupane dają wiele frajdy! Dzięki temu mamy także pewność, że są świeże i zachowują wszystkie cenne właściwości.