Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

2 szklanki

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

1 łyżka

16 sztuk

3 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W piekarniku upraż orzeszki, a następnie je rozgnieć. Z limonki wyciśnij sok, wymieszaj go z sosami sojowym i rybnym, suszonymi krewetkami, cukrem oraz przyprawą Czerwone Curry Knorr. Rozpuść składniki, delikatnie je podgrzewając. Odstaw do wystygnięcia. Sos powinien być intensywny w smaku, kwaśno-słodki.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 1

Krok 2

Obierz mango i marchew. Pokrój je w cienkie słupki wielkości zapałek. Pomidorki przekrój na pół, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę kolendry i bazylię. Jeżeli nie masz oryginalnych długich strąków fasoli tajskiej, ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być chrupiąca. Strąk papryczki chili pokrój w plastry razem z pestkami. Połącz wszystkie składniki, następnie dodaj kiełki fasoli mung, pomidory, orzechy i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż na talerze.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku na rozgrzanym oleju usmaż duże surowe krewetki bez skorupki. Połóż je na sałatce.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zielone mango możesz zastąpić zieloną papają. Zamiast krewetek możesz wykorzystać usmażonego kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami

Cała egzotyka tajskiej kuchni wywodzi się z tego, co pomysłowi Azjaci mieli pod ręką – dostęp do oceanu oraz nietypowych dla naszej kuchni owoców również dorzucił swoje trzy grosze. W kuchni azjatyckiej często można natknąć się na mieszanki mango, ananasa, kokosów oraz owoców morza. Zaszczytnym miejscem w ich kulturze kulinarnej cieszą się zwłaszcza pyszne krewetki, które pasują do wielu dań. Jedno z nich poznasz za chwilę!

Dla kogo?

Sałatka idealna dla fanów owoców morza oraz soczystych owoców. 

Na jaką okazję?

Tajska sałatka z krewetkami i zielonym mango świetnie nadaje się na posiłek przed treningiem lub przekąskę w trakcie dnia. Może być też jednak głównym, nietypowym daniem przy wspólnym obiedzie.

Czy wiesz, że?

Krewetki stanowią podstawę narodowego dania Tajlandii – Tom Yam Kung. Jest to pikantno-kwaśna zupa z dodatkiem mocnych ziół i mięsa krewetek.

Dla urozmaicenia:

Istnieje wiele rodzajów krewetek! Królewskie, tygrysie, koktajlowe – to tylko wierzchołek góry lodowej. Największe z jadalnych krewetek sięgają nawet do 34 centymetrów długości.