Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

2 szklanki

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

1 łyżka

16 sztuk

3 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W piekarniku upraż orzeszki, a następnie je rozgnieć. Z limonki wyciśnij sok, wymieszaj go z sosami sojowym i rybnym, suszonymi krewetkami, cukrem oraz przyprawą Czerwone Curry Knorr. Rozpuść składniki, delikatnie je podgrzewając. Odstaw do wystygnięcia. Sos powinien być intensywny w smaku, kwaśno-słodki.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 1

Krok 2

Obierz mango i marchew. Pokrój je w cienkie słupki wielkości zapałek. Pomidorki przekrój na pół, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę kolendry i bazylię. Jeżeli nie masz oryginalnych długich strąków fasoli tajskiej, ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być chrupiąca. Strąk papryczki chili pokrój w plastry razem z pestkami. Połącz wszystkie składniki, następnie dodaj kiełki fasoli mung, pomidory, orzechy i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż na talerze.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku na rozgrzanym oleju usmaż duże surowe krewetki bez skorupki. Połóż je na sałatce.

Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zielone mango możesz zastąpić zieloną papają. Zamiast krewetek możesz wykorzystać usmażonego kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami

Cała egzotyka tajskiej kuchni wywodzi się z tego, co pomysłowi Azjaci mieli pod ręką – dostęp do oceanu oraz nietypowych dla naszej kuchni owoców również dorzucił swoje trzy grosze. W kuchni azjatyckiej często można natknąć się na mieszanki mango, ananasa, kokosów oraz owoców morza. Zaszczytnym miejscem w ich kulturze kulinarnej cieszą się zwłaszcza pyszne krewetki, które pasują do wielu dań. Jedno z nich poznasz za chwilę!

Dla kogo?

Sałatka idealna dla fanów owoców morza oraz soczystych owoców. 

Na jaką okazję?

Tajska sałatka z krewetkami i zielonym mango świetnie nadaje się na posiłek przed treningiem lub przekąskę w trakcie dnia. Może być też jednak głównym, nietypowym daniem przy wspólnym obiedzie.

Czy wiesz, że?

Krewetki stanowią podstawę narodowego dania Tajlandii – Tom Yam Kung. Jest to pikantno-kwaśna zupa z dodatkiem mocnych ziół i mięsa krewetek.

Dla urozmaicenia:

Istnieje wiele rodzajów krewetek! Królewskie, tygrysie, koktajlowe – to tylko wierzchołek góry lodowej. Największe z jadalnych krewetek sięgają nawet do 34 centymetrów długości.