Szaszłyki satay z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki satay z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w długie paski. Skrop sosem sojowym, olejem i posyp przyprawą Knorr.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Następnie nadziewaj na patyczki i smaż na patelni lub grillu.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Gotowe szaszłyki satay skrop sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem i podawaj np. z ryżem.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki satay z kurczaka Szaszłyki satay z kurczaka

Rozpoczynasz sezon grillowy i szukasz nowych, nietypowych dań, które możesz przygotować na ruszcie? I choć pieczone kiełbaski lub soczysta karkówka to klasyki same w sobie, to warto czasem sięgnąć po nieoczywiste rozwiązania. Jednym z nich są szaszłyki Satay z kurczaka, czyli cztery smaki zamknięte w jednym daniu. Zainspiruj się kuchnią azjatycką i poznaj ten wyjątkowy smak!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników dań z grilla, a także dla osób, które chciałyby zapoznać się z kuchnią orientalną. Rozpocznij kulinarną przygodę z szaszłykami Satay z kurczaka!

Na jaką okazję?

Na obiad z rodziną w domu lub na świeżym powietrzu. Szaszłyki Satay z kurczaka sprawdzą się również w roli przekąski, kiedy tylko dopadnie Cię głód.

Czy wiesz, że?

Satay to pochodzący z Indonezji (popularny również w Malezji i na Filipinach) szaszłyk tradycyjnie przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Bez wątpienia cechą charakterystyczną tego dania jest słodko-ostry sos, który pozyskuje się z orzechów ziemnych, sosu sojowego, chili i cytryny. To prawdziwa eksplozja smaków!

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków możesz dodać też odrobinę pasty z orzeszków ziemnych (peanut butter). Nada to daniu delikatnego, kremowego smaku.