Szaszłyki satay z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki satay z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w długie paski. Skrop sosem sojowym, olejem i posyp przyprawą Knorr.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Następnie nadziewaj na patyczki i smaż na patelni lub grillu.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Gotowe szaszłyki satay skrop sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem i podawaj np. z ryżem.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki satay z kurczaka Szaszłyki satay z kurczaka

Rozpoczynasz sezon grillowy i szukasz nowych, nietypowych dań, które możesz przygotować na ruszcie? I choć pieczone kiełbaski lub soczysta karkówka to klasyki same w sobie, to warto czasem sięgnąć po nieoczywiste rozwiązania. Jednym z nich są szaszłyki Satay z kurczaka, czyli cztery smaki zamknięte w jednym daniu. Zainspiruj się kuchnią azjatycką i poznaj ten wyjątkowy smak!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników dań z grilla, a także dla osób, które chciałyby zapoznać się z kuchnią orientalną. Rozpocznij kulinarną przygodę z szaszłykami Satay z kurczaka!

Na jaką okazję?

Na obiad z rodziną w domu lub na świeżym powietrzu. Szaszłyki Satay z kurczaka sprawdzą się również w roli przekąski, kiedy tylko dopadnie Cię głód.

Czy wiesz, że?

Satay to pochodzący z Indonezji (popularny również w Malezji i na Filipinach) szaszłyk tradycyjnie przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Bez wątpienia cechą charakterystyczną tego dania jest słodko-ostry sos, który pozyskuje się z orzechów ziemnych, sosu sojowego, chili i cytryny. To prawdziwa eksplozja smaków!

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków możesz dodać też odrobinę pasty z orzeszków ziemnych (peanut butter). Nada to daniu delikatnego, kremowego smaku.