
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w długie paski. Skrop sosem sojowym, olejem i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Następnie nadziewaj na patyczki i smaż na patelni lub grillu.

Krok 3
Szczypiorek posiekaj. Gotowe szaszłyki satay skrop sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem i podawaj np. z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki satay z kurczaka
Rozpoczynasz sezon grillowy i szukasz nowych, nietypowych dań, które możesz przygotować na ruszcie? I choć pieczone kiełbaski lub soczysta karkówka to klasyki same w sobie, to warto czasem sięgnąć po nieoczywiste rozwiązania. Jednym z nich są szaszłyki Satay z kurczaka, czyli cztery smaki zamknięte w jednym daniu. Zainspiruj się kuchnią azjatycką i poznaj ten wyjątkowy smak!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników dań z grilla, a także dla osób, które chciałyby zapoznać się z kuchnią orientalną. Rozpocznij kulinarną przygodę z szaszłykami Satay z kurczaka!
Na jaką okazję?
Na obiad z rodziną w domu lub na świeżym powietrzu. Szaszłyki Satay z kurczaka sprawdzą się również w roli przekąski, kiedy tylko dopadnie Cię głód.
Czy wiesz, że?
Satay to pochodzący z Indonezji (popularny również w Malezji i na Filipinach) szaszłyk tradycyjnie przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Bez wątpienia cechą charakterystyczną tego dania jest słodko-ostry sos, który pozyskuje się z orzechów ziemnych, sosu sojowego, chili i cytryny. To prawdziwa eksplozja smaków!
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków możesz dodać też odrobinę pasty z orzeszków ziemnych (peanut butter). Nada to daniu delikatnego, kremowego smaku.