Szaszłyki satay z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki satay z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w długie paski. Skrop sosem sojowym, olejem i posyp przyprawą Knorr.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Następnie nadziewaj na patyczki i smaż na patelni lub grillu.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Gotowe szaszłyki satay skrop sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem i podawaj np. z ryżem.

Szaszłyki satay z kurczaka  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki satay z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki satay z kurczaka Szaszłyki satay z kurczaka

Rozpoczynasz sezon grillowy i szukasz nowych, nietypowych dań, które możesz przygotować na ruszcie? I choć pieczone kiełbaski lub soczysta karkówka to klasyki same w sobie, to warto czasem sięgnąć po nieoczywiste rozwiązania. Jednym z nich są szaszłyki Satay z kurczaka, czyli cztery smaki zamknięte w jednym daniu. Zainspiruj się kuchnią azjatycką i poznaj ten wyjątkowy smak!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników dań z grilla, a także dla osób, które chciałyby zapoznać się z kuchnią orientalną. Rozpocznij kulinarną przygodę z szaszłykami Satay z kurczaka!

Na jaką okazję?

Na obiad z rodziną w domu lub na świeżym powietrzu. Szaszłyki Satay z kurczaka sprawdzą się również w roli przekąski, kiedy tylko dopadnie Cię głód.

Czy wiesz, że?

Satay to pochodzący z Indonezji (popularny również w Malezji i na Filipinach) szaszłyk tradycyjnie przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Bez wątpienia cechą charakterystyczną tego dania jest słodko-ostry sos, który pozyskuje się z orzechów ziemnych, sosu sojowego, chili i cytryny. To prawdziwa eksplozja smaków!

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków możesz dodać też odrobinę pasty z orzeszków ziemnych (peanut butter). Nada to daniu delikatnego, kremowego smaku.