
Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w długie paski. Skrop sosem sojowym, olejem i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Następnie nadziewaj na patyczki i smaż na patelni lub grillu.

Krok 3
Szczypiorek posiekaj. Gotowe szaszłyki satay skrop sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem i podawaj np. z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki satay z kurczaka
Rozpoczynasz sezon grillowy i szukasz nowych, nietypowych dań, które możesz przygotować na ruszcie? I choć pieczone kiełbaski lub soczysta karkówka to klasyki same w sobie, to warto czasem sięgnąć po nieoczywiste rozwiązania. Jednym z nich są szaszłyki Satay z kurczaka, czyli cztery smaki zamknięte w jednym daniu. Zainspiruj się kuchnią azjatycką i poznaj ten wyjątkowy smak!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników dań z grilla, a także dla osób, które chciałyby zapoznać się z kuchnią orientalną. Rozpocznij kulinarną przygodę z szaszłykami Satay z kurczaka!
Na jaką okazję?
Na obiad z rodziną w domu lub na świeżym powietrzu. Szaszłyki Satay z kurczaka sprawdzą się również w roli przekąski, kiedy tylko dopadnie Cię głód.
Czy wiesz, że?
Satay to pochodzący z Indonezji (popularny również w Malezji i na Filipinach) szaszłyk tradycyjnie przygotowywany z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Bez wątpienia cechą charakterystyczną tego dania jest słodko-ostry sos, który pozyskuje się z orzechów ziemnych, sosu sojowego, chili i cytryny. To prawdziwa eksplozja smaków!
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków możesz dodać też odrobinę pasty z orzeszków ziemnych (peanut butter). Nada to daniu delikatnego, kremowego smaku.


































