Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w łupinach. Jak przestygną obieram je. Można ugotować dzień wcześniej. Końcówki szparagów strugam. Potem kroję na kawałki 2 cm. W garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną cukru. Do wrzącej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję około 3 minuty, dodaję główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Odcedzam i studzę.

Krok 2

Ziemniaki kroję na grube plastry, przekładam do miski, dodaję szparagi, pokrojone w plasterki rzodkiewki i korniszony.

Krok 3

Pomidorki kroję na pół, cebulę w piórka. Dodaję drobno pokrojony szczypior. Knorr sos sałatkowy francuski mieszam z 5 łyżkami wody. Dodaję go do majonezu i mieszam. Polewam nim warzywa i mieszam wszystko w misce. Sałatkę można doprawić solą według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej