Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w łupinach. Jak przestygną obieram je. Można ugotować dzień wcześniej. Końcówki szparagów strugam. Potem kroję na kawałki 2 cm. W garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną cukru. Do wrzącej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję około 3 minuty, dodaję główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Odcedzam i studzę.
Krok 2
Ziemniaki kroję na grube plastry, przekładam do miski, dodaję szparagi, pokrojone w plasterki rzodkiewki i korniszony.
Krok 3
Pomidorki kroję na pół, cebulę w piórka. Dodaję drobno pokrojony szczypior. Knorr sos sałatkowy francuski mieszam z 5 łyżkami wody. Dodaję go do majonezu i mieszam. Polewam nim warzywa i mieszam wszystko w misce. Sałatkę można doprawić solą według uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej