Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w łupinach. Jak przestygną obieram je. Można ugotować dzień wcześniej. Końcówki szparagów strugam. Potem kroję na kawałki 2 cm. W garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną cukru. Do wrzącej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję około 3 minuty, dodaję główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Odcedzam i studzę.

Krok 2

Ziemniaki kroję na grube plastry, przekładam do miski, dodaję szparagi, pokrojone w plasterki rzodkiewki i korniszony.

Krok 3

Pomidorki kroję na pół, cebulę w piórka. Dodaję drobno pokrojony szczypior. Knorr sos sałatkowy francuski mieszam z 5 łyżkami wody. Dodaję go do majonezu i mieszam. Polewam nim warzywa i mieszam wszystko w misce. Sałatkę można doprawić solą według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej