Sałatka grillowa ze szparagami i ziemniakami
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w łupinach. Jak przestygną obieram je. Można ugotować dzień wcześniej. Końcówki szparagów strugam. Potem kroję na kawałki 2 cm. W garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną cukru. Do wrzącej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję około 3 minuty, dodaję główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Odcedzam i studzę.
Krok 2
Ziemniaki kroję na grube plastry, przekładam do miski, dodaję szparagi, pokrojone w plasterki rzodkiewki i korniszony.
Krok 3
Pomidorki kroję na pół, cebulę w piórka. Dodaję drobno pokrojony szczypior. Knorr sos sałatkowy francuski mieszam z 5 łyżkami wody. Dodaję go do majonezu i mieszam. Polewam nim warzywa i mieszam wszystko w misce. Sałatkę można doprawić solą według uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej