Wołowina i grill to małżeństwo idealne. Proponuję rostbef, antrykot i oczywiście grube plastry polędwicy wołowej. Koniecznie wybierajcie wołowinę o marmurkowej strukturze, czyli poprzerastaną cienkimi nitkami tłuszczu. Tłuszcz zapewni zachowanie najlepszych cech wołowiny – soczystości, smaku i jędrności. Moim zdaniem wołowina to mięso tak ciekawe i zdecydowane w smaku, że nie warto go mocno marynować. Wystarczy kilka minut w marynacie przed samym grillowaniem. Nadmiar soli może z kolei spowodować twardość mięsa.
Doskonale smakuje także dużo tańszy od polędwicy, a nie mniej smakowity rostbef. Dziś przepis na rostbef wołowy z czarnym pieprzem i kaparami.

Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- rostbef steki - 4 sztuki
- natka pietruszki - 0.5 pęczka
- Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
- kapary - 2 łyżki
- pieprz - 1.5 łyżek
- oliwa - 0.5 szklanki
- ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania

W moździerzu rozkrusz cały pieprz. Następnie połowę przełóż do miski. Do pieprzu w moździerzu dodaj posiekane drobno kapary, czosnek oraz natkę. Całość dokładnie wymieszaj. Do pieprzu w misce wlej oliwę i dodaj Przyprawę Knorr. Zamarynuj steki. Mięso grilluj po ok. 5 minut z każdej strony. Powinno być różowe w środku ale jeśli wolisz bardziej wysmażone grilluj kilka minut dłużej. Na koniec grillowania nałóż na wierzch mięsa pastę z moździerza. Mięso podawaj samodzielnie lub z sałatą.

Są także przepisy wymagające długiego marynowania wołowiny np. wołowina na sposób meksykański a la carne asada. Ale w tej marynacie to nie sól odgrywa kluczową rolę, a intensywny, pachnący sok z limonki. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis klikając w link:
http://www.przepisy.pl/przepis/wolowina-w-marynacie-pikantnej-meksykanskiej

W naszych grillowych rozważaniach nie może zabraknąć kurczaka. Ale to już w następnym wpisie. Zapraszam serdecznie!