Przepisy na gofry - na słodko i słono | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gofry

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Gofry bezglutenowe
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując di...
Gofry bez cukru
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W zależności od kuchennego sprzętu i inwencji kucharza na talerzach mogą pojawiać się gofry prost...
Gofry Domowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Ciasto na gofry jest bardzo proste w przyrządzeniu. Bazę dla niego stanowi kostka do pieczenia, mąka i jajka. By zyskało puszystość, należy wcześniej białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Natomiast żółta utrzeć z cukrem. Od Ciebie zależy, jak słodką masę przygotujesz. Dostosuj jej smak do dodatków, których użyjesz. Jeśli planujesz podanie gofrów z owocami, takimi jak jagody, maliny czy truskawki, przygotuj nieco słodsze ciasto. Jeśli chcesz zjeść gofra z bitą śmietaną i polewą toffi czy czekoladową, zmniejsz ilość cukru. Do przygotowywanego ciasta możesz dodać także trochę jogurtu naturalnego. Dzięki temu gofry zyskają lekko kwaśny, mleczny posmak. Ciasto szybko zapieka się w rozgrzanej gofrownicy. Jedyne, co musisz zrobić to kontrolować czas i dbać o to, by się nie spaliło. Gotowe, ciepłe gofry jedz z ulubionymi dodatkami. Czasem wystarczy jedynie oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli lubisz dodatek bitej śmietany, przyrządź ją samodzielnie. Jedyne czego do tego potrzebujesz to słodka śmietanka oraz mikser – dodatkowo możesz utrwalić ją żelatyną, osłodzić cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Z goframi świetnie smakują również świeże owoce. Sprawdzą się dosłownie wszystkie! W zimie skorzystaj z domowych powideł. Gofry mogą być także ciekawą propozycją na wytrawne danie. Do ciasta dodaj na przykład ostrą paprykę lub zioła prowansalskie, w zależności od upodobań i dodatków. Ciasto gofrowe dobrze komponuje się z wędzonymi rybami, na przykład łososiem. Podsmaż go na patelni razem ze szpinakiem. Smak podkreśl suszonymi ziołami, papryką i ulubionym serem. Rozkrusz ser pleśniowy lub wkrój ser feta. Tak przygotowany farsz połóż na gofry i oprósz koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj skropiony sokiem z cytryny lub limonki. To świetny sposób na podwieczorek albo weekendowe śniadanie. Sprawdź nasze przepisy i wypróbuj różne warianty domowych gofrów z różnorodnymi dodatkami! Z bitą śmietaną i owocami czy z rukolą i wędzonym łososiem? Które wybierzesz na początek?