Najprostszy przepis na gofry – łatwy, szybki: 5 sztuk | Przepisy.pl pixel

Gofry prosty przepis

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
309 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

80 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.

Krok 2

W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 3

Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Lekko wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami (np. cukier puder).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry prosty przepis Gofry prosty przepis

Czy da się ich nie lubić? Wielu z nas kojarzy gofry jako przysmak jedzony na nadmorskich promenadach podczas wakacyjnych wojaży. Do urlopu daleko, a ochota na coś słodkiego nie pozwala myśleć o niczym innym? Skorzystaj więc z prostego przepisu na gofry. Będą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Dla kogo?

Żaden łasuch nie odmówi skosztowania domowych gofrów. Brak doświadczenia w dziedzinie kulinariów nie będzie żadną przeszkodą – dzięki naszym instrukcjom każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem.

Na jaką okazję?

Chcesz podać efektowny deser, ale nie masz czasu na przygotowanie czasochłonnego ciasta? Gofry podczas towarzyskiego spotkania w porze podwieczorku zadowolą wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Świetnie smakują także w wersji wytrawnej. W takim wariancie w przepisie trzeba pominąć cukier.

Dla urozmaicenia:

Słodkie i chrupiące gofry podasz z dowolnymi dodatkami. Jeśli nie lubisz zbyt dużego zamieszania, cukier puder albo dżem w zupełności wystarczą. Jednak chcąc zaserwować gofry na bogato, nie szczędź bitej śmietany, świeżych owoców i kolorowych posypek.