Składniki
2 szklanki
2 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
80 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.
Krok 2
W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Krok 3
Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Lekko wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami (np. cukier puder).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry prosty przepis
Czy da się ich nie lubić? Wielu z nas kojarzy gofry jako przysmak jedzony na nadmorskich promenadach podczas wakacyjnych wojaży. Do urlopu daleko, a ochota na coś słodkiego nie pozwala myśleć o niczym innym? Skorzystaj więc z prostego przepisu na gofry. Będą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Dla kogo?
Żaden łasuch nie odmówi skosztowania domowych gofrów. Brak doświadczenia w dziedzinie kulinariów nie będzie żadną przeszkodą – dzięki naszym instrukcjom każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem.
Na jaką okazję?
Chcesz podać efektowny deser, ale nie masz czasu na przygotowanie czasochłonnego ciasta? Gofry podczas towarzyskiego spotkania w porze podwieczorku zadowolą wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
Świetnie smakują także w wersji wytrawnej. W takim wariancie w przepisie trzeba pominąć cukier.
Dla urozmaicenia:
Słodkie i chrupiące gofry podasz z dowolnymi dodatkami. Jeśli nie lubisz zbyt dużego zamieszania, cukier puder albo dżem w zupełności wystarczą. Jednak chcąc zaserwować gofry na bogato, nie szczędź bitej śmietany, świeżych owoców i kolorowych posypek.