Najprostszy przepis na gofry – łatwy, szybki: 5 sztuk | Przepisy.pl pixel

Gofry prosty przepis

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

80 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.

Krok 2

W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 3

Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Lekko wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami (np. cukier puder).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry prosty przepis  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry prosty przepis Gofry prosty przepis

Czy da się ich nie lubić? Wielu z nas kojarzy gofry jako przysmak jedzony na nadmorskich promenadach podczas wakacyjnych wojaży. Do urlopu daleko, a ochota na coś słodkiego nie pozwala myśleć o niczym innym? Skorzystaj więc z prostego przepisu na gofry. Będą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Dla kogo?

Żaden łasuch nie odmówi skosztowania domowych gofrów. Brak doświadczenia w dziedzinie kulinariów nie będzie żadną przeszkodą – dzięki naszym instrukcjom każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem.

Na jaką okazję?

Chcesz podać efektowny deser, ale nie masz czasu na przygotowanie czasochłonnego ciasta? Gofry podczas towarzyskiego spotkania w porze podwieczorku zadowolą wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Świetnie smakują także w wersji wytrawnej. W takim wariancie w przepisie trzeba pominąć cukier.

Dla urozmaicenia:

Słodkie i chrupiące gofry podasz z dowolnymi dodatkami. Jeśli nie lubisz zbyt dużego zamieszania, cukier puder albo dżem w zupełności wystarczą. Jednak chcąc zaserwować gofry na bogato, nie szczędź bitej śmietany, świeżych owoców i kolorowych posypek.