Składniki
2 szklanki
2 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
80 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.
Krok 2
W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Krok 3
Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Lekko wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami (np. cukier puder).
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry prosty przepis
Czy da się ich nie lubić? Wielu z nas kojarzy gofry jako przysmak jedzony na nadmorskich promenadach podczas wakacyjnych wojaży. Do urlopu daleko, a ochota na coś słodkiego nie pozwala myśleć o niczym innym? Skorzystaj więc z prostego przepisu na gofry. Będą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Dla kogo?
Żaden łasuch nie odmówi skosztowania domowych gofrów. Brak doświadczenia w dziedzinie kulinariów nie będzie żadną przeszkodą – dzięki naszym instrukcjom każdy poradzi sobie z ich przyrządzeniem.
Na jaką okazję?
Chcesz podać efektowny deser, ale nie masz czasu na przygotowanie czasochłonnego ciasta? Gofry podczas towarzyskiego spotkania w porze podwieczorku zadowolą wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
Świetnie smakują także w wersji wytrawnej. W takim wariancie w przepisie trzeba pominąć cukier.
Dla urozmaicenia:
Słodkie i chrupiące gofry podasz z dowolnymi dodatkami. Jeśli nie lubisz zbyt dużego zamieszania, cukier puder albo dżem w zupełności wystarczą. Jednak chcąc zaserwować gofry na bogato, nie szczędź bitej śmietany, świeżych owoców i kolorowych posypek.