Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i paprykę pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie. Dodaj mielony kmin i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 2
Zalej 300ml i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj.
Krok 3
Kuskus przesyp do dużej miski, zalej gorącym wywarem 0,5cm ponad poziom ziaren, zakryj i odstaw na 8-10 minut.
Krok 4
Ciecierzycę odcedź. Gdy kuskus będzie dobry wymieszaj go z ciecierzycą.
Krok 5
Ogórka dokładnie umyj, i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jogurt połącz z sokiem, sosem Knorr, ogórkiem i porwanymi listkami mięty. Kuskus podawaj z sosem jogurtowym posypany sezamem.
Dobra rada:
Zamiast świeżej mięty dodaj kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kuskus z miętowym ogórkiem
Czas na orzeźwienie na talerzach! Ogórek i mięta to niezwykle odświeżająca kombinacja. Sprawdza się nie tylko w lemoniadach i mrożonych herbatach, które królują podczas upałów. Barwny kuskus z miętowym ogórkiem często będzie gościć na stołach, niezależnie od pory roku i panujących za oknem temperatur.
Dla kogo?
Każdy, kto choć raz miał okazję przyrządzać dania na bazie kuskusu, wie doskonale, że to sprzymierzeniec kucharzy, będących wiecznie w pośpiechu. W jego przypadku obejdzie się bez gotowania. Drobne ziarna wystarczy zalać gorącą wodą albo bulionem.
Na jaką okazję?
Szybki lunch czy kolacja – odświeżający kuskus z ogórkiem będzie w sam raz. Może wystąpić jako imprezowa sałatka, odpowiednia na każdą okoliczność: imieniny, urodziny, karnawał, sylwester, andrzejki…
Czy wiesz, że?
Ciecierzycę obecną w przepisie spotyka się także pod nazwą „cieciorka” lub „fasolka garbanzo”.
Dla urozmaicenia:
Kuskus z warzywami można podawać jako osobne danie, sałatkę lub wykorzystać jako farsz do zapiekanek, gołąbków i naleśników.