
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatkę z kuskusem zacznij przygotowywać od podstaw, czyli od kuskusu. Przygotuj garnek, w którym zagotujesz wodę i rozpuścisz Bulion warzywny Knorr. Wsyp 200 gramów kaszy do miski i zalej ją zawartością garnka tak, by bulion sięgał około 2 centymetrów ponad jej powierzchnię. Przykryj miskę talerzem lub pokrywką od garnka. Odstaw kuskus na około 10 minut, aby wchłonął bulion i zrobił się miękki. Po 10 minutach odkryj miskę i odstaw kaszę do wystygnięcia.
Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój 2 pomidory, średniej wielkości ogórka oraz 3 cebule dymki w kostkę. Pozostały po cebulach szczypiorek posiekaj razem z pęczkiem świeżej natki pietruszki. Sięgnij też po małą miskę lub szklankę i wyciśnij do niej sok z jednej cytryny.
Krok 3
Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przygotuj dużą miskę, w której będziesz serwować sałatkę kuskus. Wsyp do niej kaszę i pokrojone warzywa. Polej je z wierzchu dressingiem z oliwy i soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Posyp sałatkę z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Dobra rada:
Szukasz pomysłów na ulepszenie sałatki z kuskusu? Dodaj do niej posiekany pęczek mięty oraz pokrojoną czerwoną paprykę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem
Proponowana sałatka z kuskusem to szybkie danie wegetariańskie, które zaskoczy Was oryginalnym smakiem. Drobną kaszę wystarczy zalać gorącą wodą – będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Następnie dodaje się do niej pomidory, ogórka, cebulę dymkę ze szczypiorem, natkę pietruszki, polewa całość dressingiem z soku z cytryny oraz oliwy, i smaczna potrawa gotowa. Sałatka z kuskusem jest orzeźwiająca, delikatnie kwaśna i pikantna. Dobrze smakuje posypana świeżo mielonym pieprzem. Z szybką sałatką z kuskusem dobrze będą się komponować warzywa gotowane na parze lub grillowane. Możecie więc serwować ją jako dodatek do tego rodzaju dań.
Dla kogo?
Myślicie, że danie bez mięsa niczym Was nie zachwyci? Przekonajcie się, że dieta dla wegetarian jest smaczna i kolorowa – a to za sprawą sałatki kuskus. Przepis na sałatkę z kaszy kuskus sprawi, że szybko zmienicie zdanie!
Na jaką okazję?
To wegetariańskie danie sprawdzi się jako lunch lub szybka kolacja. Do sałatki z kuskus podawajcie bagietkę skropioną oliwą albo dołączcie pszenne tosty. Świeża, warzywna uczta gotowa!
Czy wiesz, że?
Kuskus przybył do nas z kuchni arabskiej i afrykańskiej – samo słowo „kuskus” nie jest tam wyłącznie nazwą kaszy, ale także dania, które przyrządza z niej z dodatkiem sosu i warzyw.
Dla urozmaicenia:
Możecie wzbogacić sałatkę kuskus papryką w różnych kolorach lub pieczonym bakłażanem. Dobrym dodatkiem będzie też jarmuż. Warto posypać całość posiekaną miętą lub ziarnami słonecznika.