
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatkę z kuskusem zacznij przygotowywać od podstaw, czyli od kuskusu. Przygotuj garnek, w którym zagotujesz wodę i rozpuścisz Bulion warzywny Knorr. Wsyp 200 gramów kaszy do miski i zalej ją zawartością garnka tak, by bulion sięgał około 2 centymetrów ponad jej powierzchnię. Przykryj miskę talerzem lub pokrywką od garnka. Odstaw kuskus na około 10 minut, aby wchłonął bulion i zrobił się miękki. Po 10 minutach odkryj miskę i odstaw kaszę do wystygnięcia.
Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój 2 pomidory, średniej wielkości ogórka oraz 3 cebule dymki w kostkę. Pozostały po cebulach szczypiorek posiekaj razem z pęczkiem świeżej natki pietruszki. Sięgnij też po małą miskę lub szklankę i wyciśnij do niej sok z jednej cytryny.
Krok 3
Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przygotuj dużą miskę, w której będziesz serwować sałatkę kuskus. Wsyp do niej kaszę i pokrojone warzywa. Polej je z wierzchu dressingiem z oliwy i soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Posyp sałatkę z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Dobra rada:
Szukasz pomysłów na ulepszenie sałatki z kuskusu? Dodaj do niej posiekany pęczek mięty oraz pokrojoną czerwoną paprykę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kuskusem
Proponowana sałatka z kuskusem to szybkie danie wegetariańskie, które zaskoczy Was oryginalnym smakiem. Drobną kaszę wystarczy zalać gorącą wodą – będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Następnie dodaje się do niej pomidory, ogórka, cebulę dymkę ze szczypiorem, natkę pietruszki, polewa całość dressingiem z soku z cytryny oraz oliwy, i smaczna potrawa gotowa. Sałatka z kuskusem jest orzeźwiająca, delikatnie kwaśna i pikantna. Dobrze smakuje posypana świeżo mielonym pieprzem. Z szybką sałatką z kuskusem dobrze będą się komponować warzywa gotowane na parze lub grillowane. Możecie więc serwować ją jako dodatek do tego rodzaju dań.
Dla kogo?
Myślicie, że danie bez mięsa niczym Was nie zachwyci? Przekonajcie się, że dieta dla wegetarian jest smaczna i kolorowa – a to za sprawą sałatki kuskus. Przepis na sałatkę z kaszy kuskus sprawi, że szybko zmienicie zdanie!
Na jaką okazję?
To wegetariańskie danie sprawdzi się jako lunch lub szybka kolacja. Do sałatki z kuskus podawajcie bagietkę skropioną oliwą albo dołączcie pszenne tosty. Świeża, warzywna uczta gotowa!
Czy wiesz, że?
Kuskus przybył do nas z kuchni arabskiej i afrykańskiej – samo słowo „kuskus” nie jest tam wyłącznie nazwą kaszy, ale także dania, które przyrządza z niej z dodatkiem sosu i warzyw.
Dla urozmaicenia:
Możecie wzbogacić sałatkę kuskus papryką w różnych kolorach lub pieczonym bakłażanem. Dobrym dodatkiem będzie też jarmuż. Warto posypać całość posiekaną miętą lub ziarnami słonecznika.