Sałatka z kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1001 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej gotującą się wodą, na około 2 cm nad powierzchnie kaszy. W gotującej się wodzie rozpuść bulion. Całość przykryj, odstaw na około 10 minut, tak aby kasza wchłonęła płyn i zrobiła się miękka. Kaszę odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Pomidory, ogórka oraz cebulkę dymkę pokrój w kostkę, posiekaj szczypior i natkę pietruszki, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 3

Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, kuskusem i pozostałymi warzywami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej sałatki dodaj pęczek mięty oraz czerwoną paprykę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kuskusemSałatka z kuskusem

Proponowana sałatka z kuskus to szybkie danie wegetariańskie, które zaskoczy Cię oryginalnym smakiem. Drobną kaszę wystarczy zalać gorącą wodą – będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Następnie dodaje się do niej pomidory, ogórka, cebulę dymkę ze szczypiorem, natkę pietruszki, polewa całość dressingiem z soku z cytryny oraz oliwy, i smaczna potrawa gotowa. Sałatka jest orzeźwiająca, delikatnie kwaśna i pikantna. Dobrze smakuje posypana świeżo mielonym pieprzem. To wegetariańskie danie sprawdzi się jako lunch lub szybka kolacja. Możesz wzbogacić sałatkę również papryką w różnych kolorach lub pieczonym bakłażanem. Dobrym dodatkiem będzie też jarmuż. Warto posypać całość posiekaną miętą lub ziarnami słonecznika. Do sałatki podawaj bagietkę skropioną oliwą albo dołącz pszenne tosty. Z potrawą dobrze będą się komponować warzywa gotowane na parze lub grillowane. Możesz więc serwować ją jako dodatek do tego rodzaju dań. Przekonaj się, że dieta dla wegetarian jest smaczna i kolorowa. Przygotuj sałatkę z kaszy kuskus według naszego przepisu!