Sałatka z grillowanymi szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z grillowanymi szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 pęczek

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagów nie obieraj, oczyść tylko z szypułek, odetnij zdrewniałe końce. Posmaruj je jedną łyżką oliwy z oliwek.

Krok 2

Drobno posiekaj pietruszkę, z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, pomidorki przekrój na cztery części. Ser pokrój na grube plastry.

Krok 3

W czajniku zagotuj wodę, zalej nią kaszę kuskus razem z pozostałą oliwą i skórką z cytryny. Kaszę pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aż wchłonie wodę i zrobi się miękka. Na koniec kaszę pomieszaj z natką pietruszki, jeśli jest to konieczne możesz ją doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż szparagi i ser. Szparagi grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Ser grilluj, aż zrobi się miękki.

Krok 5

W rondelku pomieszaj śmietanę i Fix Knorr. Całość zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka, dopraw na koniec kilkoma łyżkami soku z cytryny.

Krok 6

Na talerz nałóż kaszę kuskus, połóż kilka szparagów i ser. Polej kilkoma łyżkami serowego sosu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszy kuskus możesz dodatkowo dodać łyżkę kaparów, które nadadzą potrawie nieco śródziemnomorskiego charakteru.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanymi szparagamiSałatka z grillowanymi szparagami

Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właściwemu doborowi składników. Jego podstawę stanowią zielone szparagi, które są wyjątkowo delikatnym warzywem. Jeśli planujesz wybrać świeże, oceń ich jakość. Dobre będą charakteryzowały się lśniącą skórką i zamkniętymi główkami. Przygotowanie zielonych ogranicza się jedynie do ich umycia, odcięcia zdrewniałych końców i posmarowania łyżką oliwy z oliwek. Poza sezonem wykorzystaj marynowaną lub mrożoną wersję tego warzywa. Do przygotowania sałatki z tego przepisu potrzebować będziesz również kaszy kuskus. Jej przyrządzenie jest wyjątkowo proste – wystarczy zalać ją odpowiednią ilością wrzątku i wymieszać z oliwą, drobno siekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny. Aby odpowiednio przygotować tę ostatnią, najpierw sparz owoc gorącą wodą. Gotową sałatkę warto posypać startym na małych oczkach tarki wegetariańskim serem. Koniecznie przyrządź to wyjątkowo smaczne danie przy najbliższej okazji.