
Składniki
500 gramów
1 pęczek
2 sztuki
250 gramów
200 gramów
250 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagów nie obieraj, oczyść tylko z szypułek, odetnij zdrewniałe końce. Posmaruj je jedną łyżką oliwy z oliwek.
Krok 2
Drobno posiekaj pietruszkę, z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, pomidorki przekrój na cztery części. Ser pokrój na grube plastry.
Krok 3
W czajniku zagotuj wodę, zalej nią kaszę kuskus razem z pozostałą oliwą i skórką z cytryny. Kaszę pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aż wchłonie wodę i zrobi się miękka. Na koniec kaszę pomieszaj z natką pietruszki, jeśli jest to konieczne możesz ją doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż szparagi i ser. Szparagi grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Ser grilluj, aż zrobi się miękki.
Krok 5
W rondelku pomieszaj śmietanę i Fix Knorr. Całość zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka, dopraw na koniec kilkoma łyżkami soku z cytryny.
Krok 6
Na talerz nałóż kaszę kuskus, połóż kilka szparagów i ser. Polej kilkoma łyżkami serowego sosu.

Dobra rada:
Do kaszy kuskus możesz dodatkowo dodać łyżkę kaparów, które nadadzą potrawie nieco śródziemnomorskiego charakteru.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanymi szparagami
Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właściwemu doborowi składników. Jego podstawę stanowią zielone szparagi, które są wyjątkowo delikatnym warzywem. Jeśli planujesz wybrać świeże, oceń ich jakość. Dobre będą charakteryzowały się lśniącą skórką i zamkniętymi główkami. Przygotowanie zielonych ogranicza się jedynie do ich umycia, odcięcia zdrewniałych końców i posmarowania łyżką oliwy z oliwek. Poza sezonem wykorzystaj marynowaną lub mrożoną wersję tego warzywa. Do przygotowania sałatki z tego przepisu potrzebować będziesz również kaszy kuskus. Jej przyrządzenie jest wyjątkowo proste – wystarczy zalać ją odpowiednią ilością wrzątku i wymieszać z oliwą, drobno siekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny. Aby odpowiednio przygotować tę ostatnią, najpierw sparz owoc gorącą wodą. Gotową sałatkę warto posypać startym na małych oczkach tarki wegetariańskim serem. Koniecznie przyrządź to wyjątkowo smaczne danie przy najbliższej okazji.