Sałatka z grillowanymi szparagami i z halloumi | Przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanymi szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 pęczek

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagów nie obieraj, oczyść tylko z szypułek, odetnij zdrewniałe końce. Posmaruj je jedną łyżką oliwy z oliwek.

Krok 2

Drobno posiekaj pietruszkę, z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, pomidorki przekrój na cztery części. Ser pokrój na grube plastry.

Krok 3

W czajniku zagotuj wodę, zalej nią kaszę kuskus razem z pozostałą oliwą i skórką z cytryny. Kaszę pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aż wchłonie wodę i zrobi się miękka. Na koniec kaszę pomieszaj z natką pietruszki, jeśli jest to konieczne możesz ją doprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż szparagi i ser. Szparagi grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Ser grilluj, aż zrobi się miękki.

Krok 5

W rondelku pomieszaj śmietanę i Fix Knorr. Całość zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną mleka, dopraw na koniec kilkoma łyżkami soku z cytryny.

Krok 6

Na talerz nałóż kaszę kuskus, połóż kilka szparagów i ser. Polej kilkoma łyżkami serowego sosu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszy kuskus możesz dodatkowo dodać łyżkę kaparów, które nadadzą potrawie nieco śródziemnomorskiego charakteru.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanymi szparagamiSałatka z grillowanymi szparagami

Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właściwemu doborowi składników. Jego podstawę stanowią zielone szparagi, które są wyjątkowo delikatnym warzywem. Jeśli planujesz wybrać świeże, oceń ich jakość. Dobre będą charakteryzowały się lśniącą skórką i zamkniętymi główkami. Przygotowanie zielonych ogranicza się jedynie do ich umycia, odcięcia zdrewniałych końców i posmarowania łyżką oliwy z oliwek. Poza sezonem wykorzystaj marynowaną lub mrożoną wersję tego warzywa. Do przygotowania sałatki z tego przepisu potrzebować będziesz również kaszy kuskus. Jej przyrządzenie jest wyjątkowo proste – wystarczy zalać ją odpowiednią ilością wrzątku i wymieszać z oliwą, drobno siekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny. Aby odpowiednio przygotować tę ostatnią, najpierw sparz owoc gorącą wodą. Gotową sałatkę warto posypać startym na małych oczkach tarki wegetariańskim serem. Koniecznie przyrządź to wyjątkowo smaczne danie przy najbliższej okazji.