Risotto grzybowe z nutą cytryny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto grzybowe z nutą cytryny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, tymianek i pietruszkę. Pieczarki pokrój na cząstki, otrzyj cytrynę ze skórki. Bulionetkę i zupę Knorr rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pieczarki, czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty, powoli wlewaj bulion z zupą borowikową, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

Krok 3

Gotowe risotto na koniec zapraw śmietaną, dopraw do smaku parmezanem, skórką z cytryny i ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczarki możesz zastąpić dowolnymi grzybami, mogą być nawet mrożone, idealne są podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

3

Opinie o przepisie

  • Kati

    Kati , 30.01.2022

    Wszystko ok, tylko, że przepisie zabrakło informacji kiedy, gdzie i w jakiej formie dodać pieczarki...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 09.08.2017

    Uważam, że warto spróbować :) Robilam i wyszło pyszne, lecz lepiej dodać więcej pieczarek niż podano

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto grzybowe z nutą cytrynyRisotto grzybowe z nutą cytryny

Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne risotto grzybowe. Danie to jest dobrą propozycją na wegetariański obiad lub kolację. Podstawę stanowi, oczywiście, ryż, który gotowany w bulionie warzywnym, przechodzi jego smakiem. Charakterystycznego zapachu nadają mu natomiast grzyby. Jeśli zależy Ci na tym, aby był jeszcze intensywniejszy, oprócz świeżych pieczarek dodaj również suszone borowiki. Pamiętaj jedynie o tym, że najlepszy efekt uzyskasz wówczas, jeśli namoczysz je w wodzie przed przygotowywaniem dania – dzięki temu odpowiednio zmiękną. Dodatkowego smaku nadadzą daniu parmezan, śmietana oraz cytryna. Wystarczy, że sparzysz ją wrzątkiem i tak oczyszczoną zetrzesz na małych oczkach tarki. Jeśli masz ochotę spróbować jeszcze intensywniejszego cytrusowego posmaku, zamień cytrynę na limonkę. Gotowe danie posyp tymiankiem, cząbrem lub świeżo siekaną natką pietruszki. Możesz je podawać z sałatką z jarmużu. Sprawdź nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym szybkim daniu wegetariańskim.