Risotto grzybowe z nutą cytryny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, tymianek i pietruszkę. Pieczarki pokrój na cząstki, otrzyj cytrynę ze skórki. Bulionetkę i zupę Knorr rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty, powoli wlewaj bulion z zupą borowikową, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

Krok 3

Gotowe risotto na koniec zapraw śmietaną, dopraw do smaku parmezanem, skórką z cytryny i ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczarki możesz zastąpić dowolnymi grzybami, mogą być nawet mrożone, idealne są podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia  lrn

    Natalia lrn

    Uważam, że warto spróbować :) Robilam i wyszło pyszne, lecz lepiej dodać więcej pieczarek niż podano

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto grzybowe z nutą cytryny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto grzybowe z nutą cytrynyRisotto grzybowe z nutą cytryny

Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne risotto grzybowe. Danie to jest dobrą propozycją na wegetariański obiad lub kolację. Podstawę stanowi, oczywiście, ryż, który gotowany w bulionie warzywnym, przechodzi jego smakiem. Charakterystycznego zapachu nadają mu natomiast grzyby. Jeśli zależy Ci na tym, aby był jeszcze intensywniejszy, oprócz świeżych pieczarek dodaj również suszone borowiki. Pamiętaj jedynie o tym, że najlepszy efekt uzyskasz wówczas, jeśli namoczysz je w wodzie przed przygotowywaniem dania – dzięki temu odpowiednio zmiękną. Dodatkowego smaku nadadzą daniu parmezan, śmietana oraz cytryna. Wystarczy, że sparzysz ją wrzątkiem i tak oczyszczoną zetrzesz na małych oczkach tarki. Jeśli masz ochotę spróbować jeszcze intensywniejszego cytrusowego posmaku, zamień cytrynę na limonkę. Gotowe danie posyp tymiankiem, cząbrem lub świeżo siekaną natką pietruszki. Możesz je podawać z sałatką z jarmużu. Sprawdź nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym szybkim daniu wegetariańskim.