
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, tymianek i pietruszkę. Pieczarki pokrój na cząstki, otrzyj cytrynę ze skórki. Bulionetkę i zupę Knorr rozpuść w litrze gotującej się wody.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pieczarki, czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty, powoli wlewaj bulion z zupą borowikową, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Krok 3
Gotowe risotto na koniec zapraw śmietaną, dopraw do smaku parmezanem, skórką z cytryny i ziołami.

Dobra rada:
Pieczarki możesz zastąpić dowolnymi grzybami, mogą być nawet mrożone, idealne są podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto grzybowe z nutą cytryny
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne risotto grzybowe. Danie to jest dobrą propozycją na wegetariański obiad lub kolację. Podstawę stanowi, oczywiście, ryż, który gotowany w bulionie warzywnym, przechodzi jego smakiem. Charakterystycznego zapachu nadają mu natomiast grzyby. Jeśli zależy Ci na tym, aby był jeszcze intensywniejszy, oprócz świeżych pieczarek dodaj również suszone borowiki. Pamiętaj jedynie o tym, że najlepszy efekt uzyskasz wówczas, jeśli namoczysz je w wodzie przed przygotowywaniem dania – dzięki temu odpowiednio zmiękną. Dodatkowego smaku nadadzą daniu parmezan, śmietana oraz cytryna. Wystarczy, że sparzysz ją wrzątkiem i tak oczyszczoną zetrzesz na małych oczkach tarki. Jeśli masz ochotę spróbować jeszcze intensywniejszego cytrusowego posmaku, zamień cytrynę na limonkę. Gotowe danie posyp tymiankiem, cząbrem lub świeżo siekaną natką pietruszki. Możesz je podawać z sałatką z jarmużu. Sprawdź nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym szybkim daniu wegetariańskim.