
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, tymianek i pietruszkę. Pieczarki pokrój na cząstki, otrzyj cytrynę ze skórki. Bulionetkę i zupę Knorr rozpuść w litrze gotującej się wody.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pieczarki, czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty, powoli wlewaj bulion z zupą borowikową, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Krok 3
Gotowe risotto na koniec zapraw śmietaną, dopraw do smaku parmezanem, skórką z cytryny i ziołami.

Dobra rada:
Pieczarki możesz zastąpić dowolnymi grzybami, mogą być nawet mrożone, idealne są podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto grzybowe z nutą cytryny
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne risotto grzybowe. Danie to jest dobrą propozycją na wegetariański obiad lub kolację. Podstawę stanowi, oczywiście, ryż, który gotowany w bulionie warzywnym, przechodzi jego smakiem. Charakterystycznego zapachu nadają mu natomiast grzyby. Jeśli zależy Ci na tym, aby był jeszcze intensywniejszy, oprócz świeżych pieczarek dodaj również suszone borowiki. Pamiętaj jedynie o tym, że najlepszy efekt uzyskasz wówczas, jeśli namoczysz je w wodzie przed przygotowywaniem dania – dzięki temu odpowiednio zmiękną. Dodatkowego smaku nadadzą daniu parmezan, śmietana oraz cytryna. Wystarczy, że sparzysz ją wrzątkiem i tak oczyszczoną zetrzesz na małych oczkach tarki. Jeśli masz ochotę spróbować jeszcze intensywniejszego cytrusowego posmaku, zamień cytrynę na limonkę. Gotowe danie posyp tymiankiem, cząbrem lub świeżo siekaną natką pietruszki. Możesz je podawać z sałatką z jarmużu. Sprawdź nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym szybkim daniu wegetariańskim.