Na początek zazwyczaj przesmażam grzyby z cebulą i ziołami, a czasem także z pokrojoną włoszczyzną i dopiero w takiej postaci dodaję do bulionu. Następnie gotuję bulion z dodatkami, niedługo około 15-20 minut, a następnie miksuję ręcznym blenderem do pożądanej konsystencji. Niektórzy wolą pozostawić w zupie kawałki grzybów, inni preferują całkowicie gładką, idealnie kremową. Do tego proponuję dodatek grzanek lub dzikiego ryżu. Dla większego efektu możecie także podać zupę w chlebie lub bułce. To dopiero zrobi wrażenie. Bułeczki czy chleb należy wydrążyć, wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Aromatyczne zupy grzybowe.
Najprostszą zupą grzybową jest krem z grzybów, przyrządzony na intensywnym, pachnącym bulionie (może Czytaj więcej
Najprostszą zupą grzybową jest krem z grzybów, przyrządzony na intensywnym, pachnącym bulionie (może być także grzybowy). Przygotowuję ją z dowolnego rodzaju grzybów, świeżych lub mrożonych. Jeżeli zastanawiacie się jak uświetnić niedzielny obiad lub szczególne spotkanie rodzinne czy towarzyskie, przygotujcie krem z grzybów. Zawsze smakuje.
Jesień to najlepszy czas aby wypróbować rozmaite przepisy na zupy grzybowe. Większość jest naprawdę prosta. Grzyby w roli głównej, pozostałe składniki w rolach drugoplanowych. Spróbujcie zupy z podgrzybków z dodatkiem pieczonego kurczaka. To właściwie pełne danie obiadowe czy kolacyjne.
Komentarze (0)