W mojej kuchni grzyby duszone z cebulką i ziołami mają bardzo wiele zastosowań. Oczywiście samodzielnie jako danie kolacyjne np. z grzankami. Ale również jako dodatek do omletów, jajecznicy, słonych tart. Lub w połączeniu z fasolką szparagową lub groszkiem. A co powiecie na pizzę z grzybami leśnymi, makaron z sosem grzybowym? Albo risotto czy pilaf. Jeżeli nie macie wystarczająco dużo grzybów leśnych, dodajcie po prostu pieczarki. Grzyby leśne zapewnią aromat.

Spróbujcie pysznych grzybowych flaczków. Klikając w link poniżej, znajdziecie przepis video na ten przysmak. Jesienią, gdy dostępne są świeże leśne grzyby, maślaki, prawdziwki czy podgrzybki, używam ich zamiast boczniaków.

http://www.przepisy.pl/przepis/grzybowe-flaczki-video

Dziś zajmę się sosami grzybowymi. Dobrze przyrządzony sos grzybowy podkreśli i wzbogaci smak każdej potrawy. Pieczony kurczak, wołowina, wieprzowina, makaron, ryż i kopytka świetnie czują się w towarzystwie sosów grzybowych. Podczas przygotowania kluczowe jest dodanie i połączenie takiej liczby składników, aby wszystkie były wyczuwalne lub widoczne w daniu, a jednocześnie ich kompozycja przyjemnie zaskakiwała. Kremowy sos wzbogaci dodatek szczypioru lub grubo mielonego pieprzu. Czosnek i cebula podduszone do sosu po prostu proszą o towarzystwo słodkiej śmietanki. Z kolei kwaśna śmietana świetnie komponuje się z chrzanem i tymiankiem. Zagęszczanie sosów grzybowych nie jest trudne. Ja sięgam zazwyczaj po zasmażkę Knorr. Nie muszę się wtedy martwić o grudki, które wymagają trochę więcej pracy gdy używamy mąki ze śmietaną lub mlekiem.

Do sosów grzybowych często dodaję odrobinę alkoholu np. białe lub czerwone wino, porto czy sherry. Efekt smakowy zależy nie tylko od rodzaju ale także od momentu dodania alkoholu. Jeżeli chcę aby był dobrze wyczuwalny, dodaję na samym końcu, tuż przed podaniem. Nie przesadzajmy jednak z ilością bo całkiem zdominuje smak grzybów. Jeżeli alkohol ma połączyć się harmonijnie z pozostałymi składnikami sosu, dodaję go wcześniej, już w momencie gdy duszone grzyby prawie całkiem odparowały z nadmiaru płynu.

Proponuję Wam prosty, uniwersalny grzybowy sos do mięsa pieczonego lub smażonego, do klusek, ryżu czy ziemniaków. Możecie zmieniać go i urozmaicać własnymi dodatkami. Grzyby leśne zastąpić można pieczarkami w całości lub częściowo.

Prosty sos grzybowy:
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
- 250 g grzybów leśnych – maślaków, prawdziwków, koźlaków, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka stołowa margaryny lub Rama Cremafine
- 100 ml wina wytrawnego, czerwonego lub białego, które wolisz
- 250 ml bulionu przygotowanego z kostki rosołowej Knorr
- 1 łyżka stołowa zasmażki jasnej Knorr
- pieprz do smaku
- garść świeżej, posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę i margarynę na głębokiej patelni lub w rondlu. Dodaj grzyby. Smaż je przez ok. 5-6 minut. Dodaj wino i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Alkohol musi wyparować pozostawiając tylko smak. Następnie dodaj bulion i gotuj kolejne 5-7 minut na niewielkim ogniu. Dodaj zasmażkę i szybko zamieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pieprz i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody lub bulionu. Całość posyp świeżą pietruszką.

Na koniec proponuję kilka niespodziewanych dodatków do sosów grzybowych. Koniecznie spróbujcie. Niewielka ilość posiekanego imbiru dodaje świeżości, a w smaku nie będzie wyczuwalna. Bardzo dobre są chipsy z płatków czosnku, smażonego w głębokim tłuszczu. Lub dodatek karmelizowanych młodych cebulek. A może papryczka chili do wersji pikantnej? Pomysłów jest wiele. Jak zawsze zachęcam gorąco do eksperymentowania. Gotowanie to przygoda na całe życie.