Dania z Kuchni Węgierskiej
137 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Kuchnia węgierska
Polak, Węgier, dwa bratanki. Bądźmy nimi również w kuchni! Jak doskonale wiemy, węgierskie potrawy są niezwykle aromatyczne i wyraziste oraz da się w nich wyczuć lekką nutkę ostrości. Jedno jest pewne – bardzo trudno im się oprzeć! Gulasz czy leczo – jednogarnkowce do boju! Już dziś wypróbuj nasze znakomite przepisy na dania z iście węgierskim charakterem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Miłośnicy gulaszu zgłoście się! Gdzie znajdziecie najznakomitsze jednogarnkowe rarytasy? Właśnie na Węgrzech! W tamtejszym menu znajdą coś dla siebie także pasjonaci mięsnych specjałów oraz osoby uwielbiające smak papryki czy pomidorów. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Kuchnia węgierska świetnie sprawdzi się w roli codziennego obiadu dla całej rodziny. Te apetyczne propozycje są nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące. Doskonale dodadzą sił oraz energii na resztę dnia, jak również rozgrzeją w mroźny czas. Bez wątpienia warto wypróbować przepisy rodem z Węgier!
Czy wiesz, że?
Do najbardziej znanych oraz cenionych na całym świecie węgierskich potraw można zaliczyć:
- Gulyásleves – bogracz lub inaczej zupa gulaszowa, jest to gęsta zupa z dodatkiem kawałków wołowiny, bogato przyprawiona papryką.
- Pörkölt - gulasz węgierski.
- Lángos – langosz, czyli tradycyjny placek pieczony na oleju.
- Halászlé - zupa rybna. Zazwyczaj gotuje się ją w specjalnym kociołku. Jej podstawę stanowią trzy główne składniki: ryby, cebula oraz papryka. Najlepiej smakuje serwowana w towarzystwie pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Co ciekawe, placki po węgiersku nie są wymysłem tamtejszych kucharzy. Danie można zaliczyć do potraw typu Fusion. To wyśmienite połączenie tradycyjnego węgierskiego gulaszu ze smakowitymi plackami ziemniaczanymi. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Skusisz się?