Dania z Kuchni Węgierskiej
137 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnia węgierska
Polak, Węgier, dwa bratanki. Bądźmy nimi również w kuchni! Jak doskonale wiemy, węgierskie potrawy są niezwykle aromatyczne i wyraziste oraz da się w nich wyczuć lekką nutkę ostrości. Jedno jest pewne – bardzo trudno im się oprzeć! Gulasz czy leczo – jednogarnkowce do boju! Już dziś wypróbuj nasze znakomite przepisy na dania z iście węgierskim charakterem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Miłośnicy gulaszu zgłoście się! Gdzie znajdziecie najznakomitsze jednogarnkowe rarytasy? Właśnie na Węgrzech! W tamtejszym menu znajdą coś dla siebie także pasjonaci mięsnych specjałów oraz osoby uwielbiające smak papryki czy pomidorów. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Kuchnia węgierska świetnie sprawdzi się w roli codziennego obiadu dla całej rodziny. Te apetyczne propozycje są nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące. Doskonale dodadzą sił oraz energii na resztę dnia, jak również rozgrzeją w mroźny czas. Bez wątpienia warto wypróbować przepisy rodem z Węgier!
Czy wiesz, że?
Do najbardziej znanych oraz cenionych na całym świecie węgierskich potraw można zaliczyć:
- Gulyásleves – bogracz lub inaczej zupa gulaszowa, jest to gęsta zupa z dodatkiem kawałków wołowiny, bogato przyprawiona papryką.
- Pörkölt - gulasz węgierski.
- Lángos – langosz, czyli tradycyjny placek pieczony na oleju.
- Halászlé - zupa rybna. Zazwyczaj gotuje się ją w specjalnym kociołku. Jej podstawę stanowią trzy główne składniki: ryby, cebula oraz papryka. Najlepiej smakuje serwowana w towarzystwie pieczywa.
Dla urozmaicenia:
Co ciekawe, placki po węgiersku nie są wymysłem tamtejszych kucharzy. Danie można zaliczyć do potraw typu Fusion. To wyśmienite połączenie tradycyjnego węgierskiego gulaszu ze smakowitymi plackami ziemniaczanymi. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Skusisz się?