Gulasz wieprzowy ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

324 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

200 mililitrów

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz cebulę pokrój w kostkę o boku 2 cm. Pieczarki pokrój na cząstki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Na patelni usmaż mięso, cebulę i posiekany czosnek. Gdy będą rumiane, dodaj pieczarki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Wrzuć przyprawy i smaż jeszcze chwilę.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml wody i duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do gulaszu. Gotuj jeszcze 10 minut i podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • ewelina wesolowska

    ewelina wesolowska, 24.07.2017

    pyszny gulasz. jesli nie ma sie swiezego czosnku to granulowany tez jest do tej potrawy super. najlepszy z kasza gryczana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata S.

    Agata S., 16.01.2016

    Bardzo dobry, nadaje się na różne imprezy. Można podawać z ryżem, kaszą lub z chlebem. POLECAM.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy ze śmietanąGulasz wieprzowy ze śmietaną

Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popołudnia. W tej wersji potrawa jest doprawiona ostrą i słodką papryką, która dodatkowo świetnie rozgrzewa. Gulasz na mięsie wieprzowym gotuje się znacznie szybciej niż na wołowym. Zazwyczaj mięso z szynki wieprzowej jest delikatniejsze niż z łopatki, szybciej też rozpada się pod wpływem duszenia. Do przygotowania gulaszu potrzebujesz także pieczarek. Pamiętaj, by przed przygotowaniem dokładnie je umyć. Pieczarki składają się w większości z wody, więc podczas duszenia ubędzie ich około połowę. Jeśli zatem planujesz ucztę dla wielu osób, kup ich więcej. Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Możesz też udekorować całość świeżą bazylią. Podawaj z chrupkim pieczywem, ogórkami kiszonymi lub bez dodatków. W każdej wersji smakuje równie dobrze.