Gulasz ze śmietaną – wieprzowy, z pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
394 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

691 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1893 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

200 mililitrów

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz cebulę pokrój w kostkę o boku 2 cm. Pieczarki pokrój na cząstki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Na patelni usmaż mięso, cebulę i posiekany czosnek. Gdy będą rumiane, dodaj pieczarki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Wrzuć przyprawy i smaż jeszcze chwilę.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml wody i duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do gulaszu. Gotuj jeszcze 10 minut i podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • ewelina wesolowska

    ewelina wesolowska , 24.07.2017

    pyszny gulasz. jesli nie ma sie swiezego czosnku to granulowany tez jest do tej potrawy super. najlepszy z kasza gryczana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata S.

    Agata S. , 16.01.2016

    Bardzo dobry, nadaje się na różne imprezy. Można podawać z ryżem, kaszą lub z chlebem. POLECAM.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z warzywami
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy ze śmietanąGulasz wieprzowy ze śmietaną

Gulasz ze śmietaną

Czy istnieje coś lepszego niż ciepły, lekko pikantny gulasz z pieczarkami i śmietaną, gdy wracasz do domu w zimowe popołudnie? Jeśli tak, prosimy o przepis! Naszym zdaniem mało co może się równać z aromatycznymi ziołami i cebulą w delikatnej śmietanie. Sos do gulaszu ze śmietaną możesz podawać z mięsem wieprzowym z szynki lub łopatki. My polecamy to pierwsze – jest kruche, delikatne i rozpływa się w ustach. Zastanawiasz się, jak przygotować gulasz ze śmietaną? Nic prostszego!

Dla kogo?

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i śmietaną może przypaść do gustu miłośnikom tego węgierskiego dania. Przepis ze śmietanowym sosem to miła odmiana od jego tradycyjnej wersji.

Na jaką okazję?

Gulasz ze śmietaną podawaj podczas gwarnych rodzinnych obiadów. Podejmij nim przyjaciół na rozgrzewającej kolacji, na której będziecie wspólnie świętować sukcesy. Sos do gulaszu ze śmietaną zrobi wśród nich taką furorę, że lepiej mieć przygotowany przepis, którym się z nimi podzielisz!

Czy wiesz, że?

Pieczarki szybko tracą swoją objętość podczas duszenia. To dlatego, że w większości składają się z wody. Jeśli zamierzasz przygotować gulasz z pieczarkami i śmietaną dla szerszego grona, nie zapomnij zapisać na liście zakupów, by zaopatrzyć się w większą liczbę pieczarek.

Dla urozmaicenia:

Natkę pietruszki do udekorowania gulaszu ze śmietaną możesz zamienić na koper lub świeże listki bazylii. Gulasz wieprzowy z pieczarkami i śmietaną podawaj z dowolnymi dodatkami, np. kaszą lub pieczywem, a do tego kiszonym ogórkiem.