Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
200 mililitrów
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oraz cebulę pokrój w kostkę o boku 2 cm. Pieczarki pokrój na cząstki.
Krok 2
Na patelni usmaż mięso, cebulę i posiekany czosnek. Gdy będą rumiane, dodaj pieczarki.
Krok 3
Wrzuć przyprawy i smaż jeszcze chwilę.
Krok 4
Całość zalej 500 ml wody i duś około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką.
Krok 6
Wlej sos do gulaszu. Gotuj jeszcze 10 minut i podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Gulasz wieprzowy ze śmietaną
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popołudnia. W tej wersji potrawa jest doprawiona ostrą i słodką papryką, która dodatkowo świetnie rozgrzewa. Gulasz na mięsie wieprzowym gotuje się znacznie szybciej niż na wołowym. Zazwyczaj mięso z szynki wieprzowej jest delikatniejsze niż z łopatki, szybciej też rozpada się pod wpływem duszenia. Do przygotowania gulaszu potrzebujesz także pieczarek. Pamiętaj, by przed przygotowaniem dokładnie je umyć. Pieczarki składają się w większości z wody, więc podczas duszenia ubędzie ich około połowę. Jeśli zatem planujesz ucztę dla wielu osób, kup ich więcej. Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Możesz też udekorować całość świeżą bazylią. Podawaj z chrupkim pieczywem, ogórkami kiszonymi lub bez dodatków. W każdej wersji smakuje równie dobrze.