Gulasz na chlebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz na chlebie

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w kostkę, rozgrzałam mocno patelnie z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i smażyłam az mięso puściło sok. Podlałam winem, dodałam pokrojone w talarki marchewki i seler naciowy, ziele angielskie, liść laurowy.

Krok 2

Gdy wino odparuje zalałam wszystko wodą i dodałam bulionetkę drobiową. Dosypałam zioła prowansalskie i rozmaryn. Dusiłam ok godziny. Gdy sos odparował dodałam bulionetkę pieczeniową, która zageściła sos.

Krok 3

Na każdą kromkę chleba dałam porcje gulaszu z warzywami. Ozdobiłam plastrem marchewki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz na chlebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej