
Składniki
400 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokroiłam w kostkę, rozgrzałam mocno patelnie z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i smażyłam az mięso puściło sok. Podlałam winem, dodałam pokrojone w talarki marchewki i seler naciowy, ziele angielskie, liść laurowy.
Krok 2
Gdy wino odparuje zalałam wszystko wodą i dodałam bulionetkę drobiową. Dosypałam zioła prowansalskie i rozmaryn. Dusiłam ok godziny. Gdy sos odparował dodałam bulionetkę pieczeniową, która zageściła sos.
Krok 3
Na każdą kromkę chleba dałam porcje gulaszu z warzywami. Ozdobiłam plastrem marchewki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































