Obiad z szynki wieprzowej: gulasz wieprzowy z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 opakowania

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz lekko w mące i obsmaż w garnku na rumiany kolor.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy i pozwól aby również chwilę się podsmażyły.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, po czym dodaj do boczku i zeszklij. Całość wrzuć do garnka z mięsem.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Fix Strogonoff Knorr wymieszaj z wodą i wlej do garnka. Mieszaj do momentu wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z boczkiemGulasz wieprzowy z boczkiem

Smak popularnego gulaszu wieprzowego wzmocni wędzony boczek. Będzie wyrazistym składnikiem dania, który odmieni nieco jego podstawową wersję. Aby przygotować potrawę, należy na początek podsmażyć mięso. Po dodaniu przypraw dołącza się do wieprzowiny podsmażony z cebulą i czosnkiem, delikatnie chrupiący boczek. Całość dusi się z dodatkiem wody oraz przypraw. Wyrazistości mięsnemu daniu dodają zwłaszcza majeranek i kminek. Do gulaszu z boczkiem dorzuć też słodką paprykę. Jeśli zależy Ci, aby jedzenie było bardziej wyraziste, zamień ją na chili. Tak przyrządzony gulasz wieprzowy z boczkiem serwuj na obiad z ziemniaczanym purée lub ryżem, sprawdzą się także kluski śląskie oraz kopytka. Dołącz do nich surówkę z czerwonej kapusty lub selera. Potrawę podawaj z bagietką lub pajdą wiejskiego chleba jako ciepłą kolację. Do gulaszu dorzuć też inne warzywa, dzięki którym uatrakcyjnisz smak dania. Wykorzystaj pieczarki, paprykę oraz kiszonego ogórka. W takiej odsłonie gulasz będzie równie smaczny. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj to danie!