Gulasz wieprzowy z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

500 gramów

1 litr

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz lekko w mące i obsmaż w garnku na rumiany kolor.

Krok 2

Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy i pozwól aby również chwilę się podsmażyły.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, po czym dodaj do boczku i zeszklij. Całość wrzuć do garnka z mięsem.

Krok 4

Fix Strogonoff Knorr wymieszaj z wodą i wlej do garnka. Mieszaj do momentu wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z boczkiemGulasz wieprzowy z boczkiem

Smak popularnego gulaszu wieprzowego wzmocni wędzony boczek. Będzie wyrazistym składnikiem dania, który odmieni nieco jego podstawową wersję. Aby przygotować potrawę, należy na początek podsmażyć mięso. Po dodaniu przypraw dołącza się do wieprzowiny podsmażony z cebulą i czosnkiem, delikatnie chrupiący boczek. Całość dusi się z dodatkiem wody oraz przypraw. Wyrazistości mięsnemu daniu dodają zwłaszcza majeranek i kminek. Do gulaszu z boczkiem dorzuć też słodką paprykę. Jeśli zależy Ci, aby jedzenie było bardziej wyraziste, zamień ją na chili. Tak przyrządzony gulasz wieprzowy z boczkiem serwuj na obiad z ziemniaczanym purée lub ryżem, sprawdzą się także kluski śląskie oraz kopytka. Dołącz do nich surówkę z czerwonej kapusty lub selera. Potrawę podawaj z bagietką lub pajdą wiejskiego chleba jako ciepłą kolację. Do gulaszu dorzuć też inne warzywa, dzięki którym uatrakcyjnisz smak dania. Wykorzystaj pieczarki, paprykę oraz kiszonego ogórka. W takiej odsłonie gulasz będzie równie smaczny. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj to danie!