Przepisy na Gulasz wieprzowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gulasz wieprzowy

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy

Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych z innym dodatkiem niż gulasz wieprzowy. Rzeczywiście, połączenie mięsa i warzyw w pysznym sosie dodaje daniom wyjątkowego i głębokiego smaku. Gulasz wieprzowy jest jednak znakomity również sam w sobie, podawany z ziemniakami zapiekanymi, kaszą gryczaną, ryżem, kluskami czy tylko z chrupkim pieczywem. Dlatego też ta uniwersalna potrawa cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy często przychodzi ochota na coś ciepłego i rozgrzewającego. Do przyrządzenia gulaszu wieprzowego wykorzystaj łopatkę, karkówkę lub szynkę. Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką, a następnie podsmażaj na oleju aż się zarumieni. W następnej kolejności dodawaj warzywa. I tutaj masz pełną dowolność. Najczęściej gulasz robi się z papryki, cebuli, pomidorów, grzybów, ale sprawdzą się także bakłażan, cukinia, kiszona kapusta, a nawet suszone owoce. Równie istotne są przyprawy. W większości przypadków podstawą są liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz i sól, ale zwolennicy pikantnych akcentów mogą dodać także trochę ostrej papryki, a ci, którzy lubią orientalne smaki – imbir czy curry. Gulasz wieprzowy w końcu niejedno ma imię. Nieco inaczej przyrządza się go na Węgrzech, skąd pochodzi, odmiennie we Francji, gdzie mięso dusi się często w winie, a w jeszcze inny sposób w kuchni azjatyckiej, w której potrawom za pomocą przypraw nadaje się ostro-słodkiego smaku. Wszędzie posiada jednak tę samą zaletę: wykonasz go bez trudu i to w dodatku w jednym garnku. W niektórych przepisach znajdziesz również wskazówkę, by pod koniec gotowania dodać do gulaszu trochę śmietany, lecz nie jest to konieczne – zależy, jaki sos tak naprawdę lubisz. Jeśli zaś chcesz sprawić, by był on gęstszy, to zapraw go łyżką mąki. Gdy przyrządzić więcej gulaszu, włóż go do lodówki, na drugi dzień będzie równie dobry. Możesz też go z powodzeniem zamrażać. Wypróbuj nasze przepisy na gulasz wieprzowy. Z cydrem i karmelizowanym jabłkiem, z grillowanym bakłażanem, z kaszą kuskus, z majerankiem i śmietaną – wybierz swój ulubiony dodatek do tej popularnej potrawy.