Przepisy na Gulasz wieprzowy
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (62) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Gulasz wieprzowy
Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych z innym dodatkiem niż gulasz wieprzowy. Rzeczywiście, połączenie mięsa i warzyw w pysznym sosie dodaje daniom wyjątkowego i głębokiego smaku. Gulasz wieprzowy jest jednak znakomity również sam w sobie, podawany z ziemniakami zapiekanymi, kaszą gryczaną, ryżem, kluskami czy tylko z chrupkim pieczywem. Dlatego też ta uniwersalna potrawa cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy często przychodzi ochota na coś ciepłego i rozgrzewającego. Do przyrządzenia gulaszu wieprzowego wykorzystaj łopatkę, karkówkę lub szynkę. Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką, a następnie podsmażaj na oleju aż się zarumieni. W następnej kolejności dodawaj warzywa. I tutaj masz pełną dowolność. Najczęściej gulasz robi się z papryki, cebuli, pomidorów, grzybów, ale sprawdzą się także bakłażan, cukinia, kiszona kapusta, a nawet suszone owoce. Równie istotne są przyprawy. W większości przypadków podstawą są liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz i sól, ale zwolennicy pikantnych akcentów mogą dodać także trochę ostrej papryki, a ci, którzy lubią orientalne smaki – imbir czy curry. Gulasz wieprzowy w końcu niejedno ma imię. Nieco inaczej przyrządza się go na Węgrzech, skąd pochodzi, odmiennie we Francji, gdzie mięso dusi się często w winie, a w jeszcze inny sposób w kuchni azjatyckiej, w której potrawom za pomocą przypraw nadaje się ostro-słodkiego smaku. Wszędzie posiada jednak tę samą zaletę: wykonasz go bez trudu i to w dodatku w jednym garnku. W niektórych przepisach znajdziesz również wskazówkę, by pod koniec gotowania dodać do gulaszu trochę śmietany, lecz nie jest to konieczne – zależy, jaki sos tak naprawdę lubisz. Jeśli zaś chcesz sprawić, by był on gęstszy, to zapraw go łyżką mąki. Gdy przyrządzić więcej gulaszu, włóż go do lodówki, na drugi dzień będzie równie dobry. Możesz też go z powodzeniem zamrażać. Wypróbuj nasze przepisy na gulasz wieprzowy. Z cydrem i karmelizowanym jabłkiem, z grillowanym bakłażanem, z kaszą kuskus, z majerankiem i śmietaną – wybierz swój ulubiony dodatek do tej popularnej potrawy.