Przepisy na Gulasz wieprzowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gulasz wieprzowy

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy

Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych z innym dodatkiem niż gulasz wieprzowy. Rzeczywiście, połączenie mięsa i warzyw w pysznym sosie dodaje daniom wyjątkowego i głębokiego smaku. Gulasz wieprzowy jest jednak znakomity również sam w sobie, podawany z ziemniakami zapiekanymi, kaszą gryczaną, ryżem, kluskami czy tylko z chrupkim pieczywem. Dlatego też ta uniwersalna potrawa cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy często przychodzi ochota na coś ciepłego i rozgrzewającego. Do przyrządzenia gulaszu wieprzowego wykorzystaj łopatkę, karkówkę lub szynkę. Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką, a następnie podsmażaj na oleju aż się zarumieni. W następnej kolejności dodawaj warzywa. I tutaj masz pełną dowolność. Najczęściej gulasz robi się z papryki, cebuli, pomidorów, grzybów, ale sprawdzą się także bakłażan, cukinia, kiszona kapusta, a nawet suszone owoce. Równie istotne są przyprawy. W większości przypadków podstawą są liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz i sól, ale zwolennicy pikantnych akcentów mogą dodać także trochę ostrej papryki, a ci, którzy lubią orientalne smaki – imbir czy curry. Gulasz wieprzowy w końcu niejedno ma imię. Nieco inaczej przyrządza się go na Węgrzech, skąd pochodzi, odmiennie we Francji, gdzie mięso dusi się często w winie, a w jeszcze inny sposób w kuchni azjatyckiej, w której potrawom za pomocą przypraw nadaje się ostro-słodkiego smaku. Wszędzie posiada jednak tę samą zaletę: wykonasz go bez trudu i to w dodatku w jednym garnku. W niektórych przepisach znajdziesz również wskazówkę, by pod koniec gotowania dodać do gulaszu trochę śmietany, lecz nie jest to konieczne – zależy, jaki sos tak naprawdę lubisz. Jeśli zaś chcesz sprawić, by był on gęstszy, to zapraw go łyżką mąki. Gdy przyrządzić więcej gulaszu, włóż go do lodówki, na drugi dzień będzie równie dobry. Możesz też go z powodzeniem zamrażać. Wypróbuj nasze przepisy na gulasz wieprzowy. Z cydrem i karmelizowanym jabłkiem, z grillowanym bakłażanem, z kaszą kuskus, z majerankiem i śmietaną – wybierz swój ulubiony dodatek do tej popularnej potrawy.