Gulasz wieprzowy

64 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (64)

Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO

92

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Gulasz à la Stroganoff

93

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną

45

łatwe

45 min.
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popoł...
Gulasz po polsku

28

łatwe

45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Gulasz

49

łatwe

60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną

25

łatwe

55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

37

łatwe

50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Gulasz z karkówki z bakłażanem

22

łatwe

45 min.
Jeśli grillowany bakłażan podasz z wieprzowym gulaszem, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Bę...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

33

łatwe

60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Gulasz wieprzowy pikantny

43

łatwe

45 min.
Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret...
Giouvetsi - grecki gulasz

35

łatwe

45 min.
Kuchnia śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych i najmniej skomplikowanych. Czas sięgnąć...
Gulasz wieprzowy z papryką

30

łatwe

85 min.
Szybkie, proste danie, bez użycia dużej ilości naczyń? Mówisz, masz! Pora na jednogarnkowce! Gula...
Gulasz wieprzowy z cydrem i karmelizowanym jabłkiem - VIDEO

9

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz przepisu na wyśmienite mięsne danie, dobrą propozycją będzie gulasz wieprzowy z cyd...
Gulasz po węgiersku

27

łatwe

45 min.
Potrawą najbardziej kojarzącą się Węgrami jest oczywiście gulasz z papryką. Węgrzy zajadają się n...
Kociołek gulaszowy z kaszą

11

łatwe

60 min.
Kociołek gulaszowy z kaszą to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania t...
Gulasz wieprzowy z pieczarkami - VIDEO

22

łatwe

90 min.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami jest bardzo prostym daniem, idealnym na pożywny obiad. Ta jednogar...
Gulasz z warzywami

19

łatwe

120 min.
Jednogarnkowce do boju! Gulasz z warzywami - wystąp! Kiedy z braku czasu grunt pali się nam pod n...
Gulasz pikantny

24

łatwe

30 min.
Pikantny gulasz zadowoli każdego amatora ostrych smaków. Jego główne składniki to soczysta łopatk...
Gulasz

17

łatwe

90 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie jednogarnkowe? Przygotuj klasyczny mięsny gulasz według tego...
Placek po węgiersku - VIDEO

7

łatwe

60 min.
Placek po węgiersku jest bardziej popularny w Polsce niż na Węgrzech lub na Słowacji, z której po...
Kapusta z grzybami

7

łatwe

60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

13

łatwe

60 min.
Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja d...
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną - VIDEO

11

łatwe

60 min.
Sekret smacznego i wyrazistego gulaszu tkwi w odpowiednich przyprawach. Przygotowując to danie, s...
Placek po zbójnicku - VIDEO

15

łatwe

45 min.
Jeśli masz ochotę na coś oryginalnego na obiad, proponujemy Ci placek po zbójnicku. Takie danie s...
Gulasz po polsku - VIDEO

16

średnie

60 min.
Wywodzący się z kuchni węgierskiej gulasz ma również swoją polską wersję. Aromatyczny i wyrazisty...
Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem

12

łatwe

45 min.
Połączenie gęstego sosu z intensywnym smakiem grzybów i mięsa to sposób na smaczny gulasz. Podaj...
Gulasz wieprzowy po myśliwsku

6

średnie

90 min.
Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu i cechują się bogactwem smaków i aromatów. Tym raze...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy

Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych z innym dodatkiem niż gulasz wieprzowy. Rzeczywiście, połączenie mięsa i warzyw w pysznym sosie dodaje daniom wyjątkowego i głębokiego smaku. Gulasz wieprzowy jest jednak znakomity również sam w sobie, podawany z ziemniakami zapiekanymi, kaszą gryczaną, ryżem, kluskami czy tylko z chrupkim pieczywem. Dlatego też ta uniwersalna potrawa cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy często przychodzi ochota na coś ciepłego i rozgrzewającego. Do przyrządzenia gulaszu wieprzowego wykorzystaj łopatkę, karkówkę lub szynkę. Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką, a następnie podsmażaj na oleju aż się zarumieni. W następnej kolejności dodawaj warzywa. I tutaj masz pełną dowolność. Najczęściej gulasz robi się z papryki, cebuli, pomidorów, grzybów, ale sprawdzą się także bakłażan, cukinia, kiszona kapusta, a nawet suszone owoce. Równie istotne są przyprawy. W większości przypadków podstawą są liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz i sól, ale zwolennicy pikantnych akcentów mogą dodać także trochę ostrej papryki, a ci, którzy lubią orientalne smaki – imbir czy curry. Gulasz wieprzowy w końcu niejedno ma imię. Nieco inaczej przyrządza się go na Węgrzech, skąd pochodzi, odmiennie we Francji, gdzie mięso dusi się często w winie, a w jeszcze inny sposób w kuchni azjatyckiej, w której potrawom za pomocą przypraw nadaje się ostro-słodkiego smaku. Wszędzie posiada jednak tę samą zaletę: wykonasz go bez trudu i to w dodatku w jednym garnku. W niektórych przepisach znajdziesz również wskazówkę, by pod koniec gotowania dodać do gulaszu trochę śmietany, lecz nie jest to konieczne – zależy, jaki sos tak naprawdę lubisz. Jeśli zaś chcesz sprawić, by był on gęstszy, to zapraw go łyżką mąki. Gdy przyrządzić więcej gulaszu, włóż go do lodówki, na drugi dzień będzie równie dobry. Możesz też go z powodzeniem zamrażać. Wypróbuj nasze przepisy na gulasz wieprzowy. Z cydrem i karmelizowanym jabłkiem, z grillowanym bakłażanem, z kaszą kuskus, z majerankiem i śmietaną – wybierz swój ulubiony dodatek do tej popularnej potrawy.