Gulasz wieprzowy po myśliwsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy po myśliwsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
367 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.

Krok 2

Wytop boczek na gorącym oleju (na średnim ogniu), dodaj pieczarki, podsmaż je, po czym wyjmij. W pozostałym tłuszczu podsmaż mięso.

Krok 3

Dolej 0,5 litra (500 mililitrów) ciepłej wody i zagotuj. Dodaj przyprawy i wsyp zawartość torebki Fix Knorr, następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Dodaj do gotowego gulaszu pieczarki i skwarki - całość podgrzej. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Krok 5

Posyp natką pietruszki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy po myśliwsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy po myśliwskuGulasz wieprzowy po myśliwsku

Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu i cechują się bogactwem smaków i aromatów. Tym razem przyrządź gulasz wieprzowy w wersji po myśliwsku – dzięki dodatkowi ziół oraz mięsa jest wyjątkowo smaczny. Od czego zacząć? Na początek oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plastry, następnie usmaż boczek i po chwili dodaj do niego pokrojone grzyby. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je, a na wytopionym tłuszczu usmaż wieprzowinę. Do takiej mieszanki wlej pół litra wody, wsyp podstawowe przyprawy i zawartość opakowania Knorr – wszystko razem dokładnie wymieszaj. Duś mięso na małym ogniu. Do gulaszu wrzuć pieczarki i skwarki, dopraw i ponownie podgrzej. Z czym serwować to jednogarnkowe danie? Gulasz wieprzowy doskonale skomponuje się z chlebem wiejskim, posypany posiekaną natką pietruszki. Będzie też dobrze smakował z chrupiącą grzanką posmarowaną twarożkiem czosnkowym albo ziołowym. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Życzymy smacznego!