Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
100 gramów
1 łyżka
5 ziaren
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, seler, pietruszkę i paprykę pokrój w kostkę. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek rozetrzyj na miazgę.
Krok 2
Mięso pokrój w duże 2-centymetrowe kawałki, oprósz solą, pieprzem, papryką ostrą, a następnie oprósz mąką.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej, obsmaż w nim na złoty kolor mięso. Przełóż je na bok i w tym samym garnku smaż cebulę, aż będzie się rumienić. Dodaj wtedy słodką paprykę i smaż chwilę - dzięki temu gulasz będzie miał idealna barwę.
Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż do momentu, aż koncentrat zacznie przywierać do dna garnka. Wlej wtedy 1 litry wody, wrzuć na powrót mięso oraz ziele angielskie, liście laurowe i majeranek.
Krok 5
Całość zagotuj, zbierz powstała pianę, dodaj marchew, seler i pietruszkę. Gotuj około 20 minut.
Krok 6
Po tym czasie do gulaszu dodaj czerwoną paprykę i gotuj kolejne 20 minut, aż mięso zacznie być miękkie. Dodaj wtedy pozostałe przyprawy: kminek, ostrą paprykę oraz roztarty czosnek.
Dobra rada:
Do tak gotowanego gulaszu możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z papryką
Szybkie, proste danie, bez użycia dużej ilości naczyń? Mówisz, masz! Pora na jednogarnkowce! Gulasz wieprzowy z papryką to odpowiedź na wszystkie kuchenne bolączki. Aromatyczny i esencjonalny - Twoi domownicy go pokochają! Zainspiruj się podanym przepisem i poczuj w swoim domu klimat aromatycznej kuchni węgierskiej.
Dla kogo? Dla miłośników wyrazistych smaków. Zarumieniłeś się? Czerwona papryka gra tu pierwsze skrzypce!
Na jaką okazję? Gulasz wieprzowy z papryką to świetna propozycja na pożywny obiad, smakuje wybornie nawet następnego dnia.
Dla urozmaicenia: Do tego typu gulaszu możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej pożywne.
Czy wiesz, że? Słowo gulasz pochodzi z języka węgierskiego i oznacza tyle co „przypieczony, przyrumieniony”. Jedno jest pewne – za sprawą ostrej papryki rozgrzejesz się do czerwoności!
Co dziś na rodzinny obiad? Gulasz paprykowy to strzał w dziesiątkę!