Gulasz wieprzowy z papryką - przepis z marchewką | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

466 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1021 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

5 ziaren

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, seler, pietruszkę i paprykę pokrój w kostkę. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek rozetrzyj na miazgę.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w duże 2-centymetrowe kawałki, przyprawą Knorr do mięsa, pieprzem, papryką ostrą, a następnie oprósz mąką.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej, obsmaż w nim na złoty kolor mięso. Przełóż je na bok i w tym samym garnku smaż cebulę, aż będzie się rumienić. Dodaj wtedy słodką paprykę i smaż chwilę - dzięki temu gulasz będzie miał idealna barwę.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 3

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż do momentu, aż koncentrat zacznie przywierać do dna garnka. Wlej wtedy 1 litry wody, wrzuć na powrót mięso oraz ziele angielskie, liście laurowe i majeranek.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 4

Krok 5

Całość zagotuj, zbierz powstała pianę, dodaj marchew, seler i pietruszkę. Gotuj około 20 minut.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie do gulaszu dodaj czerwoną paprykę i gotuj kolejne 20 minut, aż mięso zacznie być miękkie. Dodaj wtedy pozostałe przyprawy: kminek, ostrą paprykę oraz roztarty czosnek.

Gulasz wieprzowy z papryką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak gotowanego gulaszu możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ten przepis jest genialny. Mi zdarza się czasem używać schabu zamaist karkówki i oczywiście też wychodzi wyśmienicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Przed dodaniem koncentratu pomidorowego wlałabym 250ml czerwonego wina lub ciemnego piwa:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ja

    ja , 13.10.2021

    Ja do takiego gulaszu kupuję karkówkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig , 20.12.2018

    Już wiem co zrobię na obiad! Jakie mięso najbardziej sprawdza się Wam w tej potrawie? Mój mąż ostatnio kupił mięso wieprzowe od Dobrowolskich, było ekstra. Wypróbuję też dziś. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Kris

    Kris Kris , 12.07.2018

    jest pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z paprykąGulasz wieprzowy z papryką

Szybkie, proste danie, bez użycia dużej ilości naczyń? Mówisz, masz! Pora na jednogarnkowce! Gulasz wieprzowy z papryką to odpowiedź na wszystkie kuchenne bolączki. Aromatyczny i esencjonalny - Twoi domownicy go pokochają! Zainspiruj się podanym przepisem i poczuj w swoim domu klimat aromatycznej kuchni węgierskiej. Nie musisz już szukać restauracji specjalizujących się w tego rodzaju kulinariach. Bez trudu przyrządzisz gulasz wieprzowy z papryką we własnym domu.

Dla kogo?

Gulasz wieprzowy czeka na miłośników wyrazistych smaków. Zarumieniłeś się? Czerwona papryka gra tu pierwsze skrzypce! Bez niej przepis na gulasz wieprzowy nie byłby kompletny, więc upewnij się, że na pewno uwzględniłeś ją na liście zakupów.

Na jaką okazję?

Co dziś na rodzinny obiad? Wieprzowy gulasz paprykowy to strzał w dziesiątkę! Sprawdza się w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych warzyw. Zimą z kolei wspaniale rozgrzewa. Gulasz wieprzowy z papryką to świetna propozycja na pożywny posiłek, smakuje wybornie nawet następnego dnia.

Czy wiesz, że?

Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić gulasz wieprzowy. Przepis zawiera wszystkie potrzebne informacje. Czas więc na poznanie kulinarnej ciekawostki. Słowo gulasz pochodzi z języka węgierskiego i oznacza tyle, co „przypieczony, przyrumieniony”. Jedno jest pewne – za sprawą ostrej papryki w gulaszu wieprzowym rozgrzejesz się do czerwoności!

Dla urozmaicenia:

Do tego typu gulaszu wieprzowego możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Jeśli masz ochotę, w gulaszu z papryką użyj mięsa wołowego. Musisz jednak pamiętać, że wydłuży to czas oczekiwania na posiłek.