Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
5 ziaren
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, seler, pietruszkę i paprykę pokrój w kostkę. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek rozetrzyj na miazgę.
Krok 2
Mięso pokrój w duże 2-centymetrowe kawałki, przyprawą Knorr do mięsa, pieprzem, papryką ostrą, a następnie oprósz mąką.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej, obsmaż w nim na złoty kolor mięso. Przełóż je na bok i w tym samym garnku smaż cebulę, aż będzie się rumienić. Dodaj wtedy słodką paprykę i smaż chwilę - dzięki temu gulasz będzie miał idealna barwę.
Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż do momentu, aż koncentrat zacznie przywierać do dna garnka. Wlej wtedy 1 litry wody, wrzuć na powrót mięso oraz ziele angielskie, liście laurowe i majeranek.
Krok 5
Całość zagotuj, zbierz powstała pianę, dodaj marchew, seler i pietruszkę. Gotuj około 20 minut.
Krok 6
Po tym czasie do gulaszu dodaj czerwoną paprykę i gotuj kolejne 20 minut, aż mięso zacznie być miękkie. Dodaj wtedy pozostałe przyprawy: kminek, ostrą paprykę oraz roztarty czosnek.
Dobra rada:
Do tak gotowanego gulaszu możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z papryką
Szybkie, proste danie, bez użycia dużej ilości naczyń? Mówisz, masz! Pora na jednogarnkowce! Gulasz wieprzowy z papryką to odpowiedź na wszystkie kuchenne bolączki. Aromatyczny i esencjonalny - Twoi domownicy go pokochają! Zainspiruj się podanym przepisem i poczuj w swoim domu klimat aromatycznej kuchni węgierskiej. Nie musisz już szukać restauracji specjalizujących się w tego rodzaju kulinariach. Bez trudu przyrządzisz gulasz wieprzowy z papryką we własnym domu.
Dla kogo?
Gulasz wieprzowy czeka na miłośników wyrazistych smaków. Zarumieniłeś się? Czerwona papryka gra tu pierwsze skrzypce! Bez niej przepis na gulasz wieprzowy nie byłby kompletny, więc upewnij się, że na pewno uwzględniłeś ją na liście zakupów.
Na jaką okazję?
Co dziś na rodzinny obiad? Wieprzowy gulasz paprykowy to strzał w dziesiątkę! Sprawdza się w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych warzyw. Zimą z kolei wspaniale rozgrzewa. Gulasz wieprzowy z papryką to świetna propozycja na pożywny posiłek, smakuje wybornie nawet następnego dnia.
Czy wiesz, że?
Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić gulasz wieprzowy. Przepis zawiera wszystkie potrzebne informacje. Czas więc na poznanie kulinarnej ciekawostki. Słowo gulasz pochodzi z języka węgierskiego i oznacza tyle, co „przypieczony, przyrumieniony”. Jedno jest pewne – za sprawą ostrej papryki w gulaszu wieprzowym rozgrzejesz się do czerwoności!
Dla urozmaicenia:
Do tego typu gulaszu wieprzowego możesz dodać grubo pokrojone ziemniaki. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Jeśli masz ochotę, w gulaszu z papryką użyj mięsa wołowego. Musisz jednak pamiętać, że wydłuży to czas oczekiwania na posiłek.