Cobanac gulasz chorwacki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cobanac gulasz chorwacki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

83 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

500 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę i zrumień w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso pokrój w kostkę 3x3 cm, oprósz słodką papryką Knorr, pieprzem i przełóż do garnka z cebulą. Smaż kilka minut, mieszając co chwilę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso, chilli posiekaj. Dodaj do garnka i smaż 2-3 minuty. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę 3x3 cm. Gotuj 10 minut, następnie dodaj pomidory pokrojone w takiej samej wielkości kostkę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozmieszaj w niedużej ilości wody, wlej do gulaszu i zagotuj. Gotuj jeszcze chwilę, do momentu, gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie. Podawaj od razu, najlepiej z pieczywem.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć wołowego mięsa, pamiętaj jednak, że jagnięcina ma swój niepowtarzalny, oryginalny smak i aromat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegetariański gulasz
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cobanac gulasz chorwackiCobanac gulasz chorwacki

Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze względu na różnorodność potraw i smaków jest jedną z najbardziej aromatycznych. Sycąca, kolorowa, pachnąca przyprawami. Mówić o niej można w samych superlatywach! Dziś pod lupą Cobanac gulasz chorwacki, czyli jedno z bardziej znanych dań tego kraju.

Dla kogo? Dla miłośników aromatycznych, wyrazistych dań i dobrze doprawionego mięsa w roli głównej. Bez chili się nie obejdzie!

Na jaką okazję? Cobanac gulasz chorwacki świetnie sprawdzi się jako propozycja na pożywny obiad czy kolację. Koniec z nudą! Zafunduj sobie i bliskim prawdziwą kulinarną ucztę w rytmie bałkańskiej muzyki.

Dla urozmaicenia: W tradycyjnym przepisie używa się jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po mięso wołowe.

Czy wiesz, że? Gulasz ten pochodzi ze Slawonii, czyli północno-wschodniego regionu Chorwacji. Tradycyjnie sporządza się go na ogniu z użyciem specjalnych, miedzianych kociołków.

Cobanac – zapamiętaj tę nazwę! Przygotujesz go w kuchni nie raz!