
Składniki
600 gramów
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
500 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę i zrumień w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso pokrój w kostkę 3x3 cm, oprósz słodką papryką, pieprzem i przełóż do garnka z cebulą. Smaż kilka minut, mieszając co chwilę.

Krok 2
Papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso, chilli posiekaj. Dodaj do garnka i smaż 2-3 minuty. Całość zalej bulionem (woda zagotowana z bulionem warzywnym Knorr), dodaj liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę 3x3 cm. Gotuj 10 minut, następnie dodaj pomidory pokrojone w takiej samej wielkości kostkę.

Krok 4
Mąkę rozmieszaj w niedużej ilości wody, wlej do gulaszu i zagotuj. Gotuj jeszcze chwilę, do momentu, gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie. Podawaj od razu, najlepiej z pieczywem.


Dobra rada:
Zamiast jagnięciny możesz użyć wołowego mięsa, pamiętaj jednak, że jagnięcina ma swój niepowtarzalny, oryginalny smak i aromat.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cobanac gulasz chorwacki
Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze względu na różnorodność potraw i smaków jest jedną z najbardziej aromatycznych. Sycąca, kolorowa, pachnąca przyprawami. Mówić o niej można w samych superlatywach! Dziś pod lupą Cobanac gulasz chorwacki, czyli jedno z bardziej znanych dań tego kraju.
Dla kogo? Dla miłośników aromatycznych, wyrazistych dań i dobrze doprawionego mięsa w roli głównej. Bez chili się nie obejdzie!
Na jaką okazję? Cobanac gulasz chorwacki świetnie sprawdzi się jako propozycja na pożywny obiad czy kolację. Koniec z nudą! Zafunduj sobie i bliskim prawdziwą kulinarną ucztę w rytmie bałkańskiej muzyki.
Dla urozmaicenia: W tradycyjnym przepisie używa się jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po mięso wołowe.
Czy wiesz, że? Gulasz ten pochodzi ze Slawonii, czyli północno-wschodniego regionu Chorwacji. Tradycyjnie sporządza się go na ogniu z użyciem specjalnych, miedzianych kociołków.
Cobanac – zapamiętaj tę nazwę! Przygotujesz go w kuchni nie raz!