Cobanac gulasz chorwacki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cobanac gulasz chorwacki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

118 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

500 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę i zrumień w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso pokrój w kostkę 3x3 cm, oprósz słodką papryką Knorr, pieprzem i przełóż do garnka z cebulą. Smaż kilka minut, mieszając co chwilę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso, chilli posiekaj. Dodaj do garnka i smaż 2-3 minuty. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę 3x3 cm. Gotuj 10 minut, następnie dodaj pomidory pokrojone w takiej samej wielkości kostkę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozmieszaj w niedużej ilości wody, wlej do gulaszu i zagotuj. Gotuj jeszcze chwilę, do momentu, gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie. Podawaj od razu, najlepiej z pieczywem.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć wołowego mięsa, pamiętaj jednak, że jagnięcina ma swój niepowtarzalny, oryginalny smak i aromat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cobanac gulasz chorwackiCobanac gulasz chorwacki

Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze względu na różnorodność potraw i smaków jest jedną z najbardziej aromatycznych. Sycąca, kolorowa, pachnąca przyprawami. Mówić o niej można w samych superlatywach! Dziś pod lupą Cobanac gulasz chorwacki, czyli jedno z bardziej znanych dań tego kraju.

Dla kogo? Dla miłośników aromatycznych, wyrazistych dań i dobrze doprawionego mięsa w roli głównej. Bez chili się nie obejdzie!

Na jaką okazję? Cobanac gulasz chorwacki świetnie sprawdzi się jako propozycja na pożywny obiad czy kolację. Koniec z nudą! Zafunduj sobie i bliskim prawdziwą kulinarną ucztę w rytmie bałkańskiej muzyki.

Dla urozmaicenia: W tradycyjnym przepisie używa się jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po mięso wołowe.

Czy wiesz, że? Gulasz ten pochodzi ze Slawonii, czyli północno-wschodniego regionu Chorwacji. Tradycyjnie sporządza się go na ogniu z użyciem specjalnych, miedzianych kociołków.

Cobanac – zapamiętaj tę nazwę! Przygotujesz go w kuchni nie raz!