Cobanac - gulasz chorwacki: kociołek po chorwacku | Przepisy.pl pixel

Cobanac gulasz chorwacki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
240 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

500 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę i zrumień w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso pokrój w kostkę 3x3 cm, oprósz słodką papryką, pieprzem i przełóż do garnka z cebulą. Smaż kilka minut, mieszając co chwilę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso, chilli posiekaj. Dodaj do garnka i smaż 2-3 minuty. Całość zalej bulionem (woda zagotowana z bulionem warzywnym Knorr), dodaj liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę 3x3 cm. Gotuj 10 minut, następnie dodaj pomidory pokrojone w takiej samej wielkości kostkę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozmieszaj w niedużej ilości wody, wlej do gulaszu i zagotuj. Gotuj jeszcze chwilę, do momentu, gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie. Podawaj od razu, najlepiej z pieczywem.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć wołowego mięsa, pamiętaj jednak, że jagnięcina ma swój niepowtarzalny, oryginalny smak i aromat.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Gołaszewska

    Agnieszka Gołaszewska , 17.03.2021

    Super. Wyszło bardziej jak zupa, ale pyszne i ostre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz cielęcy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cobanac gulasz chorwackiCobanac gulasz chorwacki

Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze względu na różnorodność potraw i smaków jest jedną z najbardziej aromatycznych. Sycąca, kolorowa, pachnąca przyprawami. Mówić o niej można w samych superlatywach! Dziś pod lupą Cobanac gulasz chorwacki, czyli jedno z bardziej znanych dań tego kraju.

Dla kogo? Dla miłośników aromatycznych, wyrazistych dań i dobrze doprawionego mięsa w roli głównej. Bez chili się nie obejdzie!

Na jaką okazję? Cobanac gulasz chorwacki świetnie sprawdzi się jako propozycja na pożywny obiad czy kolację. Koniec z nudą! Zafunduj sobie i bliskim prawdziwą kulinarną ucztę w rytmie bałkańskiej muzyki.

Dla urozmaicenia: W tradycyjnym przepisie używa się jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po mięso wołowe.

Czy wiesz, że? Gulasz ten pochodzi ze Slawonii, czyli północno-wschodniego regionu Chorwacji. Tradycyjnie sporządza się go na ogniu z użyciem specjalnych, miedzianych kociołków.

Cobanac – zapamiętaj tę nazwę! Przygotujesz go w kuchni nie raz!