Cobanac - gulasz chorwacki: kociołek po chorwacku | Przepisy.pl pixel

Cobanac gulasz chorwacki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
240 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

500 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę i zrumień w garnku na rozgrzanym oleju. Mięso pokrój w kostkę 3x3 cm, oprósz słodką papryką, pieprzem i przełóż do garnka z cebulą. Smaż kilka minut, mieszając co chwilę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 1

Krok 2

Papryki pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso, chilli posiekaj. Dodaj do garnka i smaż 2-3 minuty. Całość zalej bulionem (woda zagotowana z bulionem warzywnym Knorr), dodaj liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę 3x3 cm. Gotuj 10 minut, następnie dodaj pomidory pokrojone w takiej samej wielkości kostkę.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozmieszaj w niedużej ilości wody, wlej do gulaszu i zagotuj. Gotuj jeszcze chwilę, do momentu, gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie. Podawaj od razu, najlepiej z pieczywem.

Cobanac gulasz chorwacki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jagnięciny możesz użyć wołowego mięsa, pamiętaj jednak, że jagnięcina ma swój niepowtarzalny, oryginalny smak i aromat.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Gołaszewska

    Agnieszka Gołaszewska , 17.03.2021

    Super. Wyszło bardziej jak zupa, ale pyszne i ostre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cobanac gulasz chorwacki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cobanac gulasz chorwackiCobanac gulasz chorwacki

Czas na wyprawę na Bałkany! Choć kuchnia chorwacka nie należy do jednej z popularniejszych, to ze względu na różnorodność potraw i smaków jest jedną z najbardziej aromatycznych. Sycąca, kolorowa, pachnąca przyprawami. Mówić o niej można w samych superlatywach! Dziś pod lupą Cobanac gulasz chorwacki, czyli jedno z bardziej znanych dań tego kraju.

Dla kogo? Dla miłośników aromatycznych, wyrazistych dań i dobrze doprawionego mięsa w roli głównej. Bez chili się nie obejdzie!

Na jaką okazję? Cobanac gulasz chorwacki świetnie sprawdzi się jako propozycja na pożywny obiad czy kolację. Koniec z nudą! Zafunduj sobie i bliskim prawdziwą kulinarną ucztę w rytmie bałkańskiej muzyki.

Dla urozmaicenia: W tradycyjnym przepisie używa się jagnięciny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po mięso wołowe.

Czy wiesz, że? Gulasz ten pochodzi ze Slawonii, czyli północno-wschodniego regionu Chorwacji. Tradycyjnie sporządza się go na ogniu z użyciem specjalnych, miedzianych kociołków.

Cobanac – zapamiętaj tę nazwę! Przygotujesz go w kuchni nie raz!