Francuski gulasz z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuski gulasz z winem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm.

Francuski gulasz z winem  - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze olej i smaż mięso, aż będzie rumiane.

Francuski gulasz z winem  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Francuski gulasz z winem  - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i poczekaj, aż połowa wyparuje.

Francuski gulasz z winem  - Krok 4

Krok 5

Wlej 500 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj. Duś mięso, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać wędzony boczek i pieczarki.

Francuski gulasz z winem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuski gulasz z winem Francuski gulasz z winem

Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef bourgnion? Ta wytrawna potrawa jest niezwykle popularna we Francji, jeśli jeszcze jej nie spróbowałaś koniecznie to zrób. Przygotowanie tej wersji gulaszu zajmuje trochę czasu, nie jest jednak bardzo skomplikowane, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Danie to doskonale nada się na uroczyste okazje, takie jak rodzinny obiad czy kolacja dla przyjaciół. Dodatek wina nadaje mu wykwintności i szlachetnego smaku. Sekretem tego gulaszu jest też odpowiednio długie duszenie. Możesz przyrządzić je w garnku lub na głębokiej patelni albo powoli piec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. W klasycznej wersji tego przepisu do mięsa dodaje się cebulę i marchew, w twojej wersji gulaszu możesz wykorzystać inne warzywa, na przykład paprykę czy seler. Gotowy gulasz francuski serwuj z ziemniakami, kaszą lub purée. Smacznego!