
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm.

Krok 2
W szerokim rondlu rozgrzej dobrze olej i smaż mięso, aż będzie rumiane.

Krok 3
Następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Wlej wino i poczekaj, aż połowa wyparuje.

Krok 5
Wlej 500 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj. Duś mięso, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać wędzony boczek i pieczarki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuski gulasz z winem
Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef bourgnion? Ta wytrawna potrawa jest niezwykle popularna we Francji, jeśli jeszcze jej nie spróbowałaś koniecznie to zrób. Przygotowanie tej wersji gulaszu zajmuje trochę czasu, nie jest jednak bardzo skomplikowane, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Danie to doskonale nada się na uroczyste okazje, takie jak rodzinny obiad czy kolacja dla przyjaciół. Dodatek wina nadaje mu wykwintności i szlachetnego smaku. Sekretem tego gulaszu jest też odpowiednio długie duszenie. Możesz przyrządzić je w garnku lub na głębokiej patelni albo powoli piec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. W klasycznej wersji tego przepisu do mięsa dodaje się cebulę i marchew, w twojej wersji gulaszu możesz wykorzystać inne warzywa, na przykład paprykę czy seler. Gotowy gulasz francuski serwuj z ziemniakami, kaszą lub purée. Smacznego!


































