Francuski gulasz z winem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm.

Francuski gulasz z winem  - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze olej i smaż mięso, aż będzie rumiane.

Francuski gulasz z winem  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Francuski gulasz z winem  - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i poczekaj, aż połowa wyparuje.

Francuski gulasz z winem  - Krok 4

Krok 5

Wlej 500 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj. Duś mięso, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać wędzony boczek i pieczarki.

Francuski gulasz z winem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuski gulasz z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuski gulasz z winem Francuski gulasz z winem

Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef bourgnion? Ta wytrawna potrawa jest niezwykle popularna we Francji, jeśli jeszcze jej nie spróbowałaś koniecznie to zrób. Przygotowanie tej wersji gulaszu zajmuje trochę czasu, nie jest jednak bardzo skomplikowane, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Danie to doskonale nada się na uroczyste okazje, takie jak rodzinny obiad czy kolacja dla przyjaciół. Dodatek wina nadaje mu wykwintności i szlachetnego smaku. Sekretem tego gulaszu jest też odpowiednio długie duszenie. Możesz przyrządzić je w garnku lub na głębokiej patelni albo powoli piec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. W klasycznej wersji tego przepisu do mięsa dodaje się cebulę i marchew, w twojej wersji gulaszu możesz wykorzystać inne warzywa, na przykład paprykę czy seler. Gotowy gulasz francuski serwuj z ziemniakami, kaszą lub purée. Smacznego!