
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę oraz mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm.

Krok 2
W szerokim rondlu rozgrzej dobrze olej i smaż mięso, aż będzie rumiane.

Krok 3
Następnie dodaj warzywa i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Wlej wino i poczekaj, aż połowa wyparuje.

Krok 5
Wlej 500 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj. Duś mięso, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw gulasz musztardą. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać wędzony boczek i pieczarki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuski gulasz z winem
Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef bourgnion? Ta wytrawna potrawa jest niezwykle popularna we Francji, jeśli jeszcze jej nie spróbowałaś koniecznie to zrób. Przygotowanie tej wersji gulaszu zajmuje trochę czasu, nie jest jednak bardzo skomplikowane, a efekt końcowy wart jest każdej poświęconej minuty. Danie to doskonale nada się na uroczyste okazje, takie jak rodzinny obiad czy kolacja dla przyjaciół. Dodatek wina nadaje mu wykwintności i szlachetnego smaku. Sekretem tego gulaszu jest też odpowiednio długie duszenie. Możesz przyrządzić je w garnku lub na głębokiej patelni albo powoli piec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. W klasycznej wersji tego przepisu do mięsa dodaje się cebulę i marchew, w twojej wersji gulaszu możesz wykorzystać inne warzywa, na przykład paprykę czy seler. Gotowy gulasz francuski serwuj z ziemniakami, kaszą lub purée. Smacznego!