Z czym podawać gulasz? Jak go jeść?

Zobaczcie, z czym podawać gulasz, żeby dobrze wyglądał i wybornie smakował? Gulasz jest jedną z najpopularniejszych potraw jednogarnkowych. Podpowiadamy, jak wybrać do niego dodatki.

Z czym podać gulasz?

Gulasz jest podawany odmiennie w zależności od regionu i kultury. W niektórych częściach świata gulasze są jedzone solo, w innych trudno sobie wyobrazić je bez węglowodanowych dodatków. Co do gulaszu sprawdzi się w każdym przypadku? Najbardziej oczywistym i jednocześnie najpopularniejszym wyborem jest pieczywo – bagietka, zwykła bułka pszenna lub chleb, ale gulasz można podawać też z bardziej wymyślnymi dodatkami. Z czym podawać gulasz, żeby nie był banalnym daniem?

Do gulaszu możecie podać ugotowane ziemniaki w całości lub w formie puree, kluski ziemniaczane, a nawet leniwe pierogi. Z czym jeść gulasz w bardziej wyrafinowanej formie? Popularny węgierski gulasz może być serwowany z plackiem po węgiersku lub z kaszą gryczaną, z gnocchi czy z kluskami parowymi. W wielu domach gulasz je się z kluskami śląskimi, z ryżem, a nawet z makaronem czy z naleśnikami. W przypadku gulaszu obowiązuje zasada, że jemy go tak, jak lubimy, a żaden dodatek nie jest lepszy lub gorszy.

Jak podać gulasz na stół?

Sposobów serwowania gulaszu jest tak wiele, jak kucharzy, którzy przygotowują tę potrawę. Jak podawać gulasz na stół? Możecie go zaserwować w gotowych porcjach na płaskich talerzach, na patelni ustawionej na drewnianej desce, w bulionówkach, w wydrążonym chlebku, w kamiennym garnku lub w kociołku. Gęsty gulasz serwuje się też na chlebkach pita ułożonych na płytkich talerzach.