Wieprzowy, wołowy lub z kurczaka. Przygotowany z dużą ilością warzyw i dobrze doprawiony – to jednogarnkowe danie od lat cieszy się popularnością w Polsce. Jak zrobić gulasz? Możliwości jest mnóstwo, a poniżej tylko niektóre z nich.
Jak zrobić gulasz? – zacznij od mięsa
Sekret tej smacznej jednogarnkowej potrawy tkwi w odpowiednim doborze przypraw oraz mięsa. Wołowe, a może wieprzowe? Tak naprawdę przygotujesz go z każdego rodzaju, należy jednak pamiętać o właściwym sposobie przygotowania, dzięki któremu mięso będzie miękkie i soczyste. Jeśli chodzi o wołowinę, najlepiej sprawdzą się: karkówka, łopatka lub pręga. Pamiętaj, że ten rodzaj mięsa należy dusić dłużej niż pozostałe. Efekt końcowy wart jest jednak oczekiwania. Z kolei z wieprzowiny najlepszym wyborem będzie łopatka. Dusi się ją nieco krócej niż wymienioną wcześniej wołowinę. Doskonały smak potrawy uzyskasz również, jeśli wykorzystasz jagnięcinę, cielęcinę lub baraninę. Jeśli wciąż zadajesz sobie pytanie: jak zrobić gulasz, przeczytaj poniższe porady.
Przygotowanie i wybór warzyw
Zacznij od dokładnego opłukania mięsa oraz usunięcia z niego błonek i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane mięso zalej bulionem mięsnym lub warzywnym: w zależności od preferowanego rodzaju gulaszu, duś przez dłuższy czas. Jeśli chodzi o wybór warzyw – w gulaszu najlepiej sprawdzi się papryka (różne jej rodzaje, w zależności od przepisu i oczekiwanego smaku), marchewka oraz cebula. Dobrym sposobem na urozmaicenie potrawy jest dodanie ogórków. Sprawdzą się zarówno korniszony, jak i kiszone – nadadzą daniu wyrazistego smaku. Zobacz, jak przygotować gulasz warzywny. Jeśli chcesz spróbować nieco odmienionej wersji tej potrawy, do pozostałych warzyw dodaj fasolkę szparagową. Szukając inspiracji, zasugeruj się przepisem na gulasz z fasolką szparagową i warzywami.
Doprawianie gulaszu
Ostatnim krokiem w przygotowywaniu gulaszu jest jego odpowiednie doprawienie. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości. Standardowo dodaj kilka kulek ziela angielskiego, świeżo zmielonego pieprzu oraz liście laurowe. Dodatkowo wsyp również majeranek i rozmaryn (ten drugi doskonale skomponuje się z wołowiną i wieprzowiną). Ciekawy efekt uzyskasz, dodając mieszankę różnorodnych przypraw, np. curry. Masz ochotę na pikantną wersję gulaszu? Sprawdzi się oczywiście ostra papryka, która połączona z cebulą, czosnkiem i papryczką chili stworzy wyraziste połączenie. Intensywny aromat zapewni również mielony imbir, którego smak urozmaici przygotowaną potrawę. Zobacz przepis na gulasz wieprzowy pikantny.
Pamiętaj, że to jednogarnkowe danie jest równie dobre (a może nawet lepsze) po odgrzaniu. Gulasz podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi czy różnego rodzaju kaszami. Sprawdzi się również pajda pełnoziarnistego chleba. Jak zrobić gulasz? Przeczytaj powyższe wskazówki i do dzieła!
Komentarze (0)