Gulasz

238 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (238)

Gulasz węgierski z ziemniakami

363

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Bułgarski gulasz Gjuwecz

239

łatwe

90 min.
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwec...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

187

łatwe

60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz

107

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Bogracz tradycyjny

192

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych, to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na po...
Kociołek z kurczakiem

79

łatwe

45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO

89

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Gulasz węgierski

87

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką

88

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Gulasz à la Stroganoff

89

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz z kiełbasek

60

łatwe

30 min.
Gulasz z żołądków

42

łatwe

90 min.
Gulasz z żołądków to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Żołądki opłucz i zalej zimną wodą. Pa...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

56

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną

44

łatwe

45 min.
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popoł...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie

70

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Gulaszowa z wołowiną

54

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Włoski gulasz Peposo

61

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz wołowy

76

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Gulasz po polsku

23

łatwe

45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną

44

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Gulasz

37

łatwe

60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Wegetariański gulasz

34

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną

25

łatwe

55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

37

łatwe

50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Gulasz z karkówki z bakłażanem

20

łatwe

45 min.
Jeśli grillowany bakłażan podasz z wieprzowym gulaszem, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Bę...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami

25

łatwe

90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

32

łatwe

60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Jesienny gulasz z soczewicy

51

łatwe

60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Gulasz z warzyw i kurczaka

21

łatwe

30 min.
Gulasz z warzyw i soczystego kurczaka zaskoczy bogactwem smaków i aromatów.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GulaszGulasz

Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.