Gulasz, przepisy na dania - klasyczne i z warzywami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gulasz

236 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (236)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

467

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każ...
Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

276

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mimo że gulasz tradycyjnie kojarzy się z kuchnią węgierską, na całym świecie spotkamy wiele jego...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

276

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na pyszne, szybkie danie, chcąc nieco odmienić monotonne menu obiadowe? Mamy coś...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

273

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Klopsiki z groszkiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przypraw mięso delikatnie solą oraz pieprzem, po czym uformuj małe klopsiki.
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a Ty szukasz rozgrzewającego dania, które umili Ci ten ponury dz...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarny...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz ze śmietaną Czy istnieje coś lepszego niż ciepły, lekko pikantny gulasz z pieczarkami i ś...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Przychodzimy ze znakomitą recepturą...
Hiszpański gulasz z biała fasolą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekroj...
Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie pr...
Gulasz
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. W wyniku obróbki term...
Gulasz z warzyw i kurczaka
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gulasz z warzyw i soczystego kurczaka zaskoczy bogactwem smaków i aromatów.
Gulasz galicyjski
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mięso pokrój w dużą kostkę, posyp solą, rozgniecionym pieprzem.
Gulasz wieprzowy pikantny
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GulaszGulasz

Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.