Przepisy na Gulasz

238 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (238)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

415

difficulty

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

252

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwec...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

207

difficulty

łatwe

60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

111

difficulty

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

214

difficulty

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

108

difficulty

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

74

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz z żołądków
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

90 min.
Gulasz z żołądków to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Żołądki opłucz i zalej zimną wodą. Pa...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

52

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popoł...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

97

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

58

difficulty

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

64

difficulty

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Gulasz
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

79

difficulty

łatwe

60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Gulasz z karkówki z bakłażanem
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli grillowany bakłażan podasz z wieprzowym gulaszem, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Bę...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

łatwe

60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Gulasz z warzyw i kurczaka
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz z warzyw i soczystego kurczaka zaskoczy bogactwem smaków i aromatów.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GulaszGulasz

Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.