Przepisy na Gulasz | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gulasz

230 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (230)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

432

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każ...
Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwec...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

231

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

229

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

123

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz wołowy zajmuje ważne miejsce na liście domowych potraw. Jest obecny w tradycjach kulinarny...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popoł...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Gulasz
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Gulasz z warzyw i kurczaka
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gulasz z warzyw i soczystego kurczaka zaskoczy bogactwem smaków i aromatów.
Gulasz galicyjski
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Gulasz wieprzowy pikantny
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret...

Ciekawostki i porady

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GulaszGulasz

Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.