Gulasz

238 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (238)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

402

difficulty

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Bułgarski gulasz Gjuwecz
ratingratingratingratingrating

244

difficulty

łatwe

90 min.
Chcesz spróbować potrawy wywodzącej się z kuchni bułgarskiej? Aromatyczny bułgarski gulasz gjuwec...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

200

difficulty

łatwe

60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

109

difficulty

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

197

difficulty

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

93

difficulty

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

82

difficulty

łatwe

45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

94

difficulty

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz z żołądków
ratingratingratingratingrating

49

difficulty

łatwe

90 min.
Gulasz z żołądków to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Żołądki opłucz i zalej zimną wodą. Pa...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wieprzowy ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wieprzowy, przygotowany z szynki lub łopatki, to idealna propozycja na obiad w zimne popoł...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

72

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Gulaszowa z wołowiną
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

90 min.
Pyszne danie jednogarnkowe z dodatkiem różnych warzyw i mięsa wołowego, które sprawdzi się jako o...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

64

difficulty

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz po polsku
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Wegetariański gulasz
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Gulasz
ratingratingratingratingrating

49

difficulty

łatwe

60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
ratingratingratingratingrating

37

difficulty

łatwe

50 min.
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do...
Jesienny gulasz z soczewicy
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Gulasz z karkówki z bakłażanem
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli grillowany bakłażan podasz z wieprzowym gulaszem, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Bę...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

łatwe

60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Gulasz z warzyw i kurczaka
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Gulasz z warzyw i soczystego kurczaka zaskoczy bogactwem smaków i aromatów.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - GulaszGulasz

Gulasz to świetne danie dla zabieganych osób. Tym, którym wydaje się, że jest to potrawa czasochłonna, należy się bowiem sprostowanie: samo przygotowanie warzyw i mięsa trwa zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wszystkie składniki oczyścić, pokroić, mięso wcześniej krótko podsmażyć, a następnie stopniowo dodawać produkty do garnka. Proces duszenia odbędzie się już z Twoim minimalnym udziałem: wystarczy co jakiś czas zamieszać gulasz, a pod koniec odpowiednio go doprawić. Do zrobienia tej potrawy potrzebne Ci będzie wyłącznie jedno naczynie do duszenia, najlepiej z dość szerokim i grubym dnem. To kolejny argument przekonujący do gulaszu tych, którzy nie przepadają za zmywaniem po gotowaniu. Ponadto gulasz możesz przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, niektórzy uważają, że najlepiej smakuje on na drugi dzień. Po tym czasie bez problemu go zamrozisz. Istnieje wiele sposobów podawania gulaszu. Można go spożywać jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kasz, z dodatkami warzywnymi czy po prostu z chlebem. Do absolutnych klasyków należą tak zwane placki po węgiersku, czyli połączenie placków ziemniaczanych z mięsnym gulaszem. Samo pochodzenie dania łączyć należy właśnie z Węgrami, gdzie początkowo było potrawą pasterską, później zyskało jednak popularność również na stołach wyższych sfer. Gulasz sporządzisz z kiełbas, boczku, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a nawet z dzika czy sarny. Konieczne będą również oczywiście warzywa – w zależności od przepisu i upodobań mogą być to papryka, cebula, pomidory, cukinia, marchewka i wiele innych. Gdy jesteś miłośnikiem dań myśliwskich, możesz przyrządzić gulasz w wersji z aromatycznymi grzybami. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu dania, np. majerankiem, czarnym pieprzem, curry, liściem laurowym, czosnkiem lub zielem angielskim. Jeśli chcesz, dodaj również trochę ostrej papryki, dzięki której potrawa stanie się bardziej pikantna. Gorący gulasz podawaj na obiad albo kolację – solo lub z kromkami chrupiącego pieczywa. Życzymy smacznego.