Przepisy na Placki po węgiersku | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Placki po węgiersku

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (10)

Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w me...
Placek po węgiersku z dwoma rodzajami mięs - VIDEO
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane smaży się dość szybko i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. To dan...
Placki po węgiersku z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Duży placek ziemniaczany wielkości sporego talerza, polany obficie gulaszem z ciemnego mięsa – ot...
Placki po węgiersku z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajam...
Placek po góralsku
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wizyta na Podhalu nie może się obyć bez spróbowania placków po góralsku, nazywanych czasem placka...
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, pow...
Placek po węgiersku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Placek po węgiersku jest bardziej popularny w Polsce niż na Węgrzech lub na Słowacji, z której po...
Placki z gulaszem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie... Smakują i prezentu...
Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki ziemniaczane z sosem myśliwskim doskona...
Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgierskuPlacki po węgiersku

Placki po węgiersku są idealną propozycją na jesienny lub zimowy obiad. Sposób na połączenie placków z gulaszem powstał w Krakowie, w jednej z węgierskich restauracji. Bywają także nazywane plackami po cygańsku, myśliwsku czy zbójnicku. W zależności od sposobu przygotowania różnią się od siebie dodatkami, jednak ich podstawą są współgrające ze sobą: chrupiący placek oraz soczyste mięso w gęstym sosie. Przygotowując placki samodzielnie, należy zetrzeć surowe warzywa na tarce – z ziemniaków wcześniej ugotowanych otrzymasz szwajcarskie placuszki rosti. Grubość oczek jest dowolna, ważne, by odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wody oraz to, by placki były chrupiące. Jeśli zależy Ci na czasie, sięgnij po specjalnie przygotowane ziemniaki suszone. Dopraw ciasto do smaku i smaż na złocisty kolor. A dodatki? Gulasz do placków po węgiersku przyrządza się najczęściej z jednego gatunku mięsa, na przykład z wieprzowiny. Warto jednak mieszać ze sobą różne rodzaje, np. wieprzowinę z wołowiną. Mięso połącz z warzywami: marchewką, pietruszką i cebulą, zrób gęsty sos i polewaj nim ciepłe placki. Dobrym sposobem na ich podanie będzie dodatek łyżki kwaśnej śmietany albo gęstego greckiego jogurtu. Jeśli chcesz, by potrawa nabrała jeszcze bardziej wyraźnego charakteru, gulaszowy sos przygotuj na bazie papryki i dopraw ostrą papryką mieloną albo pastą paprykową. Wolisz inną wersję? W takim razie zamiast papryki dodaj do sosu pieczarki albo borowiki i zapraw całość słodką śmietaną. Chociaż większość przepisów na placki po węgiersku zaleca wykorzystanie mięsa czerwonego, smaczne danie uzyskasz także, jeśli do gulaszu dodasz filet z kurczaka. Świetnym urozmaiceniem placków ziemniaczanych będzie posypanie ich tuż przed podaniem startym żółtym serem. Może to być ostry angielski cheddar albo wędzony góralski oscypek. Placki serwuj z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi. Sprawdź nasze sposoby na placki po węgiersku i przygotuj je na najbliższy obiad. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego!