Przepisy na placki - na słono i słodko z dodatkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Placki

166 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PlackiPlacki

Klasyczny obiad wcale nie musi oznaczać posiłku złożonego z ziemniaków, kawałka mięsa i surówki. Do Twojej dyspozycji pozostają również wszelkie potrawy mączne, które cieszą się dużą popularnością zarówno wśród młodszych, jak i starszych, mięsożerców, jak i jaroszy. Jednym ze sztandarowych propozycji na takie danie są placki. Gdy słyszysz "placki", pierwszym Twoim skojarzeniem są zapewne te powstałe ze startych ziemniaków. I jak najbardziej słusznie – placki ziemniaczane to wciąż jedna z ulubionych potraw rodzimej kuchni. Zrobisz je przy użyciu zaledwie kilku składników: ziemniaków, mąki, jajek oraz cebuli, którą pomiń, jeśli planujesz podawać potrawę na słodko. Przygotowaną masę nakładaj za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. Ziemniaki możesz też zastąpić innymi warzywami: cukinią, kalarepką, dynią czy mieszanką kilku rodzajów. Placki, czy to ziemniaczane, czy inne, będą doskonale smakować, jeśli podasz je z sosem lub dipem. W tej roli sprawdzą się sosy ziołowe, czosnkowe, a także gulasze, wśród których prym wiedzie gulasz węgierski. Placki ziemniaczane na słodko podaje się z cukrem i śmietaną lub twarogiem, jak również z dżemami, konfiturami czy owocowymi musami. Ale placki warzywne to nie jedyna rzecz, jaką możesz wyczarować przy użyciu mąki. Inną propozycją są racuchy. Typowe racuchy kryją w swoim środku krojone bądź starte na tarce jabłko, śliwki lub rabarbar. W wariancie nieco bardziej wykwintnym może być to również ryba, na przykład wędzony łosoś. Placki mączne mogą być także fantastycznym pomysłem na śniadanie w wydaniu amerykańskim, gdy przygotujesz klasyczne pancakes lub inne puszyste placuszki. Ich wykonanie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. Gotowe podawaj oprószone cukrem pudrem lub cynamonem, z dodatkiem owoców, na przykład jagód czy z plasterkami banana. Możesz je także spożywać w sposób typowy dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych: ułóż placki jeden na drugim i polej syropem klonowym. Tak przygotowane serwuj na śniadanie lub słodką kolację.