Racuchy (Placki z jabłkami) | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Racuchy

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (42)

Puszyste placki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

225

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki...
Racuchy ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Racuchom ze śliwkami, tak jak i innym tradycyjnym słodkościom kuchni polskiej, trudno będzie się...
Pancakes z bananami i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Niewielkie puszyste placuszki i przyjemnie słodkim smaku to wyśmienity pomysł na energetyzujące ś...
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych będą racuchy z kaszy gryczanej. To rów...
Rybne racuchy
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 mi...
Hiszpański placek z jabłkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Owocowe wypieki są doskonale znane każdemu miłośnikowi domowych łakoci. Kawałek szarlotki do fili...
Jabłka smażone w cieście
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ten przepis na jabłka smażone w cieście to sprawdzony sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia, do...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zawartość torebki wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut.
Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Popularne racuchy doskonale smakują z cynamonem, orzechami czy rodzynkami. Puszyste placki z jabł...
Racuchy drożdżowe
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukacie receptury na smaczne i proste do przygotowania danie? Koniecznie spróbujcie naszej recep...
Racuchy na kefirze
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco, które z powodzeniem możesz podać w porze śniadania, podwiecz...
Racuchy z jabłkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Drożdżowe racuchy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Racuchy ryżowe
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Racuchy na oliwie
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy z kurcząt
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Racuchy  marchewką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Racuchy bez drożdży z miodem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na sam widok smakowitych racuchów aż cieknie ślinka! Jeśli do tej pory liczyłeś głównie na raryta...
Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy - ciężko wyobrazić sobie karnawał bez tych słodkich, smażonych placuszków, typowych dla k...
Racuchy z jabłkami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RacuchyRacuchy

Racuchy, czyli innymi słowy małe placki przygotowywane z mąki, to danie, które występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Oba warianty nie sprawiają kłopotów w przyrządzaniu – składniki na ciasto wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie usmażyć je z obu stron na patelni. Do wykonania pierwszego z nich używa się różnego rodzaju owoców: te większe kroi się na kawałki, bądź ściera w dowolny sposób na tarce, mniejsze bywają dodawane w całości. Można je zarówno wrzucić do masy przeznaczonej do smażenia, jak i ułożyć na gotowej potrawie. Co więcej, owoce nie muszą być świeże, dobrze sprawdzą się także te z przetworów, mrożone, suszone lub kandyzowane. Przygotowane w ten sposób racuchy można posypać cukrem pudrem – do takiego zabiegu warto wykorzystać odpowiednie sitko, które zagwarantuje brak grudek. Pasować będzie do nich również kwaśna śmietana. Wersję słoną racuchów można natomiast przygotować z kaszy gryczanej, ziemniaków, a nawet ryby. Pierwsze z nich można podać z gulaszem przyrządzonym z łopatki, drugie skropione cytryną (podkreśli to smak łososia, który znajduje się w ich wnętrzu) i polane sosem jogurtowym, trzecie zaś posypane świeżym, siekanym koperkiem. Każda z trzech propozycji sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Te wykwintne możesz podawać ze świeżo przygotowanymi surówkami. Nie ma tu reguły i każda z Twoich ulubionych powinna się sprawdzić. Przejrzyj nasze sprawdzone przepisy na różne warianty racuchów i koniecznie wypróbuj każdy z nich.