Racuchy (Placki z jabłkami) | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Racuchy

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RacuchyRacuchy

Racuchy, czyli innymi słowy małe placki przygotowywane z mąki, to danie, które występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Oba warianty nie sprawiają kłopotów w przyrządzaniu – składniki na ciasto wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie usmażyć je z obu stron na patelni. Do wykonania pierwszego z nich używa się różnego rodzaju owoców: te większe kroi się na kawałki, bądź ściera w dowolny sposób na tarce, mniejsze bywają dodawane w całości. Można je zarówno wrzucić do masy przeznaczonej do smażenia, jak i ułożyć na gotowej potrawie. Co więcej, owoce nie muszą być świeże, dobrze sprawdzą się także te z przetworów, mrożone, suszone lub kandyzowane. Przygotowane w ten sposób racuchy można posypać cukrem pudrem – do takiego zabiegu warto wykorzystać odpowiednie sitko, które zagwarantuje brak grudek. Pasować będzie do nich również kwaśna śmietana. Wersję słoną racuchów można natomiast przygotować z kaszy gryczanej, ziemniaków, a nawet ryby. Pierwsze z nich można podać z gulaszem przyrządzonym z łopatki, drugie skropione cytryną (podkreśli to smak łososia, który znajduje się w ich wnętrzu) i polane sosem jogurtowym, trzecie zaś posypane świeżym, siekanym koperkiem. Każda z trzech propozycji sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Te wykwintne możesz podawać ze świeżo przygotowanymi surówkami. Nie ma tu reguły i każda z Twoich ulubionych powinna się sprawdzić. Przejrzyj nasze sprawdzone przepisy na różne warianty racuchów i koniecznie wypróbuj każdy z nich.