Racuchy

40 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (40)

Puszyste placki z jabłkami

173

łatwe

15 min.
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki...
Racuchy ze śliwkami

111

łatwe

30 min.
Racuchom ze śliwkami, tak jak i innym tradycyjnym słodkościom kuchni polskiej, trudno będzie się...
Pancakes z bananami i syropem klonowym

23

łatwe

15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

9

łatwe

60 min.
Świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych będą racuchy z kaszy gryczanej. To rów...
Rybne racuchy

22

średnie

30 min.
Jabłka smażone w cieście

13

łatwe

30 min.
Ten przepis na jabłka smażone w cieście to sprawdzony sposób na słodką przekąskę w ciągu dnia, do...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

28

łatwe

45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Placki z jabłkami i płatkami kukurydzianymi

10

łatwe

15 min.
Popularne racuchy doskonale smakują z cynamonem, orzechami czy rodzynkami. Puszyste placki z jabł...
Racuchy bez drożdży z miodem

7

łatwe

30 min.
Na sam widok smakowitych racuchów aż cieknie ślinka! Jeśli do tej pory liczyłeś głównie na raryta...
Placuszki z jabłkiem

69

średnie

15 min.
Placuszki z jabłkami to danie, które nadawać się będzie zarówno na zdrowy obiad, jak i kolację. W...
Racuchy z jabłkami

3

łatwe

30 min.
Drożdżowe racuchy

1

łatwe

30 min.
Słodkie ryżowe racuchy

(-)

łatwe

30 min.
Racuchy ryżowe

1

łatwe

30 min.
Racuchy na oliwie

(-)

łatwe

45 min.
Racuchy z kurcząt

(-)

średnie

60 min.
Racuchy  marchewką

(-)

łatwe

30 min.
Racuchy z jabłkami

6

łatwe

30 min.
Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami

2

łatwe

45 min.
Racuchy - ciężko wyobrazić sobie karnawał bez tych słodkich, smażonych placuszków, typowych dla k...
Racuchy z jabłkami

2

łatwe

45 min.
Racuchy drożdżowe

5

łatwe

45 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RacuchyRacuchy

Racuchy, czyli innymi słowy małe placki przygotowywane z mąki, to danie, które występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Oba warianty nie sprawiają kłopotów w przyrządzaniu – składniki na ciasto wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie usmażyć je z obu stron na patelni. Do wykonania pierwszego z nich używa się różnego rodzaju owoców: te większe kroi się na kawałki, bądź ściera w dowolny sposób na tarce, mniejsze bywają dodawane w całości. Można je zarówno wrzucić do masy przeznaczonej do smażenia, jak i ułożyć na gotowej potrawie. Co więcej, owoce nie muszą być świeże, dobrze sprawdzą się także te z przetworów, mrożone, suszone lub kandyzowane. Przygotowane w ten sposób racuchy można posypać cukrem pudrem – do takiego zabiegu warto wykorzystać odpowiednie sitko, które zagwarantuje brak grudek. Pasować będzie do nich również kwaśna śmietana. Wersję słoną racuchów można natomiast przygotować z kaszy gryczanej, ziemniaków, a nawet ryby. Pierwsze z nich można podać z gulaszem przyrządzonym z łopatki, drugie skropione cytryną (podkreśli to smak łososia, który znajduje się w ich wnętrzu) i polane sosem jogurtowym, trzecie zaś posypane świeżym, siekanym koperkiem. Każda z trzech propozycji sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Te wykwintne możesz podawać ze świeżo przygotowanymi surówkami. Nie ma tu reguły i każda z Twoich ulubionych powinna się sprawdzić. Przejrzyj nasze sprawdzone przepisy na różne warianty racuchów i koniecznie wypróbuj każdy z nich.