Przepisy na Racuchy
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (42) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Racuchy
Racuchy, czyli innymi słowy małe placki przygotowywane z mąki, to danie, które występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Oba warianty nie sprawiają kłopotów w przyrządzaniu – składniki na ciasto wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie usmażyć je z obu stron na patelni. Do wykonania pierwszego z nich używa się różnego rodzaju owoców: te większe kroi się na kawałki, bądź ściera w dowolny sposób na tarce, mniejsze bywają dodawane w całości. Można je zarówno wrzucić do masy przeznaczonej do smażenia, jak i ułożyć na gotowej potrawie. Co więcej, owoce nie muszą być świeże, dobrze sprawdzą się także te z przetworów, mrożone, suszone lub kandyzowane. Przygotowane w ten sposób racuchy można posypać cukrem pudrem – do takiego zabiegu warto wykorzystać odpowiednie sitko, które zagwarantuje brak grudek. Pasować będzie do nich również kwaśna śmietana. Wersję słoną racuchów można natomiast przygotować z kaszy gryczanej, ziemniaków, a nawet ryby. Pierwsze z nich można podać z gulaszem przyrządzonym z łopatki, drugie skropione cytryną (podkreśli to smak łososia, który znajduje się w ich wnętrzu) i polane sosem jogurtowym, trzecie zaś posypane świeżym, siekanym koperkiem. Każda z trzech propozycji sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Te wykwintne możesz podawać ze świeżo przygotowanymi surówkami. Nie ma tu reguły i każda z Twoich ulubionych powinna się sprawdzić. Przejrzyj nasze sprawdzone przepisy na różne warianty racuchów i koniecznie wypróbuj każdy z nich.