Przepisy na Kasza gryczana
72 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kasza gryczana
Kaszę gryczaną, ze względu na stosunkowo ciemny, brązowawy kolor oraz intensywne smak i aromat, można uznać za jedną z najbardziej charakterystycznych kasz. Warto mieć ją w spiżarce, ponieważ umożliwi błyskawiczne przygotowanie niejednego przysmaku. Wolicie kuchnię tradycyjną czy nowoczesną? W przypadku kaszy gryczanej nie trzeba jednoznacznie się deklarować. Nadaje się do odtworzenia specjałów pochodzących z odległej przeszłości, jak i do skosztowania nowinek z kulinarnego świata.
Dla kogo?
Kasza gryczana na terenach Polski rozpowszechniła się w XV wieku, więc z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że znana jest nie od dziś. Dlatego uwielbiają ją osoby, które chętnie sięgają po tradycyjne smaki, np. sos grzybowy z nutą jałowca. Kaszę gryczaną warto umieścić w recepturze gołąbków i pierogów. Ze zrazami wołowymi i gulaszami też komponuje się idealnie. Z łatwością zafundujecie sobie małą podróż w czasie.
Na jaką okazję?
Kaszę gryczaną można przechowywać długo, więc miejcie zapas na wypadek sytuacji, gdy nie ma czasu na robienie zakupów, lodówka świeci pustkami, a w brzuchu burczy. Połączenie jej z zaledwie kilkoma warzywnymi dodatkami załatwi sprawę. Pomidory, papryka, ogórki – o te składniki nietrudno, niezależnie od pory roku. Łączcie kaszę gryczaną także z typowo sezonowymi produktami, np. cukinią, bobem, jarmużem albo dynią.
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Dla wielu osób istotny będzie fakt, że nie zalicza się ona do zbóż. Kaszę można zatem wprowadzić do bezglutenowego jadłospisu. Mimo wszystko na opakowaniu należy wypatrywać informacji potwierdzającej, że przy procesach produkcyjnych nie miała styczności z produktami zbożowymi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie włoskie risotto, z pewnością przypadnie Wam do gustu kaszotto, w którym kasza gryczana pokazuje swoje odmienione oblicze. Może być naprawdę wykwintna. Grunt to dobór właściwych dodatków. Stylowo zaprezentuje się z pieczonym burakiem, kozim serem, leśnymi grzybami lub napojem kokosowym.