Dania i potrawy z kaszy gryczanej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kasza gryczana

72 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczanaKasza gryczana

Kaszę gryczaną, ze względu na stosunkowo ciemny, brązowawy kolor oraz intensywne smak i aromat, można uznać za jedną z najbardziej charakterystycznych kasz. Warto mieć ją w spiżarce, ponieważ umożliwi błyskawiczne przygotowanie niejednego przysmaku. Wolicie kuchnię tradycyjną czy nowoczesną? W przypadku kaszy gryczanej nie trzeba jednoznacznie się deklarować. Nadaje się do odtworzenia specjałów pochodzących z odległej przeszłości, jak i do skosztowania nowinek z kulinarnego świata.

Dla kogo?

Kasza gryczana na terenach Polski rozpowszechniła się w XV wieku, więc z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że znana jest nie od dziś. Dlatego uwielbiają ją osoby, które chętnie sięgają po tradycyjne smaki, np. sos grzybowy z nutą jałowca. Kaszę gryczaną warto umieścić w recepturze gołąbków i pierogów. Ze zrazami wołowymi i gulaszami też komponuje się idealnie. Z łatwością zafundujecie sobie małą podróż w czasie.

Na jaką okazję?

Kaszę gryczaną można przechowywać długo, więc miejcie zapas na wypadek sytuacji, gdy nie ma czasu na robienie zakupów, lodówka świeci pustkami, a w brzuchu burczy. Połączenie jej z zaledwie kilkoma warzywnymi dodatkami załatwi sprawę. Pomidory, papryka, ogórki – o te składniki nietrudno, niezależnie od pory roku. Łączcie kaszę gryczaną także z typowo sezonowymi produktami, np. cukinią, bobem, jarmużem albo dynią.

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Dla wielu osób istotny będzie fakt, że nie zalicza się ona do zbóż. Kaszę można zatem wprowadzić do bezglutenowego jadłospisu. Mimo wszystko na opakowaniu należy wypatrywać informacji potwierdzającej, że przy procesach produkcyjnych nie miała styczności z produktami zbożowymi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie włoskie risotto, z pewnością przypadnie Wam do gustu kaszotto, w którym kasza gryczana pokazuje swoje odmienione oblicze. Może być naprawdę wykwintna. Grunt to dobór właściwych dodatków. Stylowo zaprezentuje się z pieczonym burakiem, kozim serem, leśnymi grzybami lub napojem kokosowym.