Przepisy na Kasza gryczana
72 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Kasza gryczana
Kaszę gryczaną, ze względu na stosunkowo ciemny, brązowawy kolor oraz intensywne smak i aromat, można uznać za jedną z najbardziej charakterystycznych kasz. Warto mieć ją w spiżarce, ponieważ umożliwi błyskawiczne przygotowanie niejednego przysmaku. Wolicie kuchnię tradycyjną czy nowoczesną? W przypadku kaszy gryczanej nie trzeba jednoznacznie się deklarować. Nadaje się do odtworzenia specjałów pochodzących z odległej przeszłości, jak i do skosztowania nowinek z kulinarnego świata.
Dla kogo?
Kasza gryczana na terenach Polski rozpowszechniła się w XV wieku, więc z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że znana jest nie od dziś. Dlatego uwielbiają ją osoby, które chętnie sięgają po tradycyjne smaki, np. sos grzybowy z nutą jałowca. Kaszę gryczaną warto umieścić w recepturze gołąbków i pierogów. Ze zrazami wołowymi i gulaszami też komponuje się idealnie. Z łatwością zafundujecie sobie małą podróż w czasie.
Na jaką okazję?
Kaszę gryczaną można przechowywać długo, więc miejcie zapas na wypadek sytuacji, gdy nie ma czasu na robienie zakupów, lodówka świeci pustkami, a w brzuchu burczy. Połączenie jej z zaledwie kilkoma warzywnymi dodatkami załatwi sprawę. Pomidory, papryka, ogórki – o te składniki nietrudno, niezależnie od pory roku. Łączcie kaszę gryczaną także z typowo sezonowymi produktami, np. cukinią, bobem, jarmużem albo dynią.
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Dla wielu osób istotny będzie fakt, że nie zalicza się ona do zbóż. Kaszę można zatem wprowadzić do bezglutenowego jadłospisu. Mimo wszystko na opakowaniu należy wypatrywać informacji potwierdzającej, że przy procesach produkcyjnych nie miała styczności z produktami zbożowymi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie włoskie risotto, z pewnością przypadnie Wam do gustu kaszotto, w którym kasza gryczana pokazuje swoje odmienione oblicze. Może być naprawdę wykwintna. Grunt to dobór właściwych dodatków. Stylowo zaprezentuje się z pieczonym burakiem, kozim serem, leśnymi grzybami lub napojem kokosowym.



