Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą
łatwe
1946 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
2 sztuki
1 szklanka
3 łyżki
farsz:
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być konsystencji śmietany (gęstość ciasta możesz kontrolować dodając więcej mąki lub wody). Naleśniki smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Powinno wyjść około 10-12 naleśników.

Krok 2
W garnku zagotuj około 700 ml wody, dodaj kostkę bulionową, dokładnie wymieszaj. W powstałym bulionie ugotuj torebkę kaszy gryczanej.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone. Smaż aż z mięsa odparują wszystkie soki. Następnie dodaj puszkę pomidorów pelatti oraz Knorr Naturalnie Smaczne.

Krok 4
Całość gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj. Sos odstaw na bok do ostygnięcia i wymieszaj z żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5
Gotowy farsz ułóż na całym naleśniku, a następnie zroluj. Gotowe naleśniki ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Naleśniki posyp z wierzchu tartym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.


Dobra rada:
Idealnie będzie jeśli naleśniki ułożysz na gotowym sosie pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą
Czy danie kojarzące się z ofertą barów mlecznych i stołówek może cię czymś jeszcze zaskoczyć? Zapoznaj się z naleśnikami gryczanymi z warzywami i przekonaj, że masz do odkrycia wiele smakowitych receptur. Naleśniki z dżemem albo serem na słodko to już klasyka. Zachowaj te przepisy na podwieczorek. Tym razem proponujemy przysmak w wersji wytrawnej w postaci przepisu na naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą, który fantastycznie sprawdzi się w porze obiadu albo kolacji. Sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do zrobienia gryczanych naleśników zapiekanych i przygotuj je według naszych wskazówek.
Dla kogo?
Posiadasz już swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe? Dobrze się składa! Jeśli nie, skorzystaj z naszych rad na przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych z mięsem. Dużym plusem przepisu na naleśniki gryczane jest fakt, że docenią go zarówno bardziej doświadczeni kucharze, jak i te osoby, które dopiero odkrywają swoje kulinarne powołanie. Dzięki takim daniom szybko przekonasz się, że przyrządzanie efektownych i smacznych posiłków wcale nie jest trudne.
Na jaką okazję?
Do naleśników przylgnęła łatka potrawy bardzo czasochłonnej. Pora zweryfikować to we własnej kuchni! Porcję zapiekanych naleśników z kaszy gryczanej dla sześciu osób przygotujesz w 40 minut, więc nie jest to wcale tak wymagające, jak mogłoby się wydawać. Zwróć uwagę na to, że ostatni etap pracy polega na umieszczeniu gryczanych naleśników z mięsem w naczyniu żaroodpornym i zapiekaniu ich. Ten czas śmiało możesz wykorzystać na odpoczynek albo nakrycie do stołu.
Czy wiesz, że?
Do smażenia naleśników gryczanych z mięsem mielonym i kaszą świetnie nadają się dość szerokie i płaskie patelnie. Łatwo jest nimi manewrować i przekładać cienkie placki na drugą stronę podczas obróbki. Chcesz podać zapiekane naleśniki gryczane podczas większego przyjęcia? Praca nad zrobieniem większej ilości placków pójdzie sprawniej, jeśli jednocześnie będziesz smażyć je na dwóch patelniach.
Dla urozmaicenia:
Mięso mielone w naleśnikach gryczanych zapiekanych możesz zastąpić kurczakiem pokrojonym w kostkę i wcześniej podsmażonym. Smacznym uzupełnieniem farszu będą pieczarki. Jako warzywny akcent wykorzystaj świeży szpinak albo jarmuż.