Dania z Kaszy Gryczanej
90 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną warto przyrządzać na różne sposoby: zapiekać lub podawać gotowaną. Możesz z niej przygotować farsz do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii czy bakłażanów lub wykorzystać jako składnik deserów. Nadaje się również do pasztetów (by podkreślić jego smak, koniecznie dodaj do niego grzyby lub suszone śliwki) oraz do domowych żytnich chlebów. Stanowi też doskonałą alternatywę dla ziemniaków, dlatego też często serwuje się ją jako dodatek do obiadu – podawany z sosem lub bez. Idealnie pasuje do mięsa, ryb oraz warzywnych zup. Kaszę gryczaną możesz podawać z karkówką w sosie z leśnymi grzybami, zrazami wołowymi, racuchami lub z boczkiem, bobem i pieczarkami. Przygotujesz z jej użyciem również gulasz wołowy. Jeśli nie masz wołowiny, zastąp ją mięsem wieprzowym, np. łopatką lub karkówką albo drobiowym – piersią lub udkiem z kurczaka. By podkreślić smak dania, dodaj do niego pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie oraz oregano. Zaletą kaszy gryczanej jest jej uniwersalność – możesz ją jeść o dowolnej porze dnia. Dzięki temu, że nadaje się do przyrządzenia różnych dań sprawdzi się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i wizyty gości. Zastanawiasz się, jak dobrze ugotować kaszę gryczaną? Najpierw dokładnie ją umyj i przebierz. Białą możesz uprażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu – zapobiegnie to jej ewentualnemu rozgotowaniu się. Aby uzyskać sypką kaszę gryczaną, zamiast prażenia, rozetrzyj ją z jajkiem lub samym białkiem (w takiej postaci stanowi idealny dodatek do ryb). Jeśli chcesz podkreślić jej smak, przypraw ją podczas gotowania. Możesz do tego użyć m.in. pieprzu, czosnku, majeranku lub liści laurowych. Dobrym sposobem będzie również wrzucenie do gotującej się wody kilku suszonych grzybów. Jeśli chcesz natomiast użyć jej jako dodatku do zupy, pamiętaj o tym, aby nie gotować jej bezpośrednio w niej, tylko dodać już ugotowaną do gotowego dania. Sprawdź, jakie potrawy możesz zrobić z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy i znajdź wśród nich swój ulubiony.