Dania z Kaszy Gryczanej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kaszy Gryczanej

90 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kaszą gryczanąDania z kaszą gryczaną

Kaszę gryczaną warto przyrządzać na różne sposoby: zapiekać lub podawać gotowaną. Możesz z niej przygotować farsz do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii czy bakłażanów lub wykorzystać jako składnik deserów. Nadaje się również do pasztetów (by podkreślić jego smak, koniecznie dodaj do niego grzyby lub suszone śliwki) oraz do domowych żytnich chlebów. Stanowi też doskonałą alternatywę dla ziemniaków, dlatego też często serwuje się ją jako dodatek do obiadu – podawany z sosem lub bez. Idealnie pasuje do mięsa, ryb oraz warzywnych zup. Kaszę gryczaną możesz podawać z karkówką w sosie z leśnymi grzybami, zrazami wołowymi, racuchami lub z boczkiem, bobem i pieczarkami. Przygotujesz z jej użyciem również gulasz wołowy. Jeśli nie masz wołowiny, zastąp ją mięsem wieprzowym, np. łopatką lub karkówką albo drobiowym – piersią lub udkiem z kurczaka. By podkreślić smak dania, dodaj do niego pieprz, ostrą paprykę, zioła prowansalskie oraz oregano. Zaletą kaszy gryczanej jest jej uniwersalność – możesz ją jeść o dowolnej porze dnia. Dzięki temu, że nadaje się do przyrządzenia różnych dań sprawdzi się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i wizyty gości. Zastanawiasz się, jak dobrze ugotować kaszę gryczaną? Najpierw dokładnie ją umyj i przebierz. Białą możesz uprażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu – zapobiegnie to jej ewentualnemu rozgotowaniu się. Aby uzyskać sypką kaszę gryczaną, zamiast prażenia, rozetrzyj ją z jajkiem lub samym białkiem (w takiej postaci stanowi idealny dodatek do ryb). Jeśli chcesz podkreślić jej smak, przypraw ją podczas gotowania. Możesz do tego użyć m.in. pieprzu, czosnku, majeranku lub liści laurowych. Dobrym sposobem będzie również wrzucenie do gotującej się wody kilku suszonych grzybów. Jeśli chcesz natomiast użyć jej jako dodatku do zupy, pamiętaj o tym, aby nie gotować jej bezpośrednio w niej, tylko dodać już ugotowaną do gotowego dania. Sprawdź, jakie potrawy możesz zrobić z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy i znajdź wśród nich swój ulubiony.