Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
łatwe
33444 osoby zapisały

Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z piersi kurczaka obierz z błonek i podziel na niewielkie, ale równej wielkości sześciany. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C. Zanim się nagrzeje, zetrzyj ser żółty na grubej tarce.
Krok 2
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć mięso z marchewką i przesmaż na złoto, często mieszając. Następnie dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie odstaw by ostygł. Gdy nadzienie nie będzie gorące, wypełniaj nim naleśniki i zwijaj w rolki.
Krok 3
Gotowe naleśniki układaj dość ciasno w dobrze natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rozprowadź na nich śmietanę i posyp startym serem. Danie piecz przez ok. 10-20 minut, aż do momentu gdy się ser roztopi i zrumieni na złoto.

Dobra rada:
Zamiast naleśników możesz użyć placków tortilla, a zwykły ser żółty zastąpić drobno skrojoną mozzarellą, parmezanem lub ulubionym serem pleśniowym. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, dodaj do sosu kawałek drobno posiekanej papryczki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem bolońskim smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis, a przekonasz się, że smaczne gotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga skomplikowanych manewrów w kuchni. Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to kapitalny patent na posiłek dla całej rodziny. Zajadać się będą mali i duzi, a pytania o dokładkę są więcej niż pewne!
Dla kogo?
Jesteś smakoszem mącznych dań i wciąż szukasz atrakcyjnych sposobów, by wzbogacić swój jadłospis? Lepiej nie można było trafić! Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to pyszne połączenie, bazujące na nieskomplikowanych składnikach. Podstawą potrawy jest pierś z kurczaka, marchew oraz grubo starty ser żółty. Prościej już chyba być nie może!
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na codzienny obiad albo kolację na ciepło? Gdy na stole pojawią się naleśniki z sosem bolońskim, nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze tuż przed podaniem sprawia, że są chrupiące, a ser kusząco się roztapia. Takiej potrawie jak naleśniki bolognese pokochają zarówno dzieci jak i dorośli!
Czy wiesz, że?
Podczas przygotowania naleśników z kurczakiem, pamiętaj o dodaniu do ciasta naleśnikowego mineralnej wody gazowanej. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne i bardziej puszyste.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki w sosie bolognese świetnie smakują także z mięsem mielonym. Wykorzystać możesz dowolny gatunek: kurczaka, indyka, wieprzowinę, wołowinę albo mieszane. Nie miej oporów przed dodaniem do farszu na naleśniki z sosem bolońskim również i innych warzyw jak np. papryki w różnych kolorach, grubo krojonych dojrzałych pomidorów, kolendry czy świeżej natki pietruszki.