Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese: przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

930

5225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z piersi kurczaka obierz z błonek i podziel na niewielkie, ale równej wielkości sześciany. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C. Zanim się nagrzeje, zetrzyj ser żółty na grubej tarce.

Krok 2

Na patelnię wlej łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć mięso z marchewką i przesmaż na złoto, często mieszając. Następnie dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie odstaw by ostygł. Gdy nadzienie nie będzie gorące, wypełniaj nim naleśniki i zwijaj w rolki.

Krok 3

Gotowe naleśniki układaj dość ciasno w dobrze natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rozprowadź na nich śmietanę i posyp startym serem. Danie piecz przez ok. 10-20 minut, aż do momentu gdy się ser roztopi i zrumieni na złoto.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast naleśników możesz użyć placków tortilla, a zwykły ser żółty zastąpić drobno skrojoną mozzarellą, parmezanem lub ulubionym serem pleśniowym. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, dodaj do sosu kawałek drobno posiekanej papryczki chili.

44

Opinie o przepisie

  • Jacek

    Jacek , 14.02.2025

    Moje ulubione naleśniki. Dodaję również ser pleśniowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz

    Mateusz , 13.01.2025

    Pyszne ale ja jeszcze pieczarki bym dodał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 12.12.2024

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nikki

    nikki , 10.04.2024

    delicious

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina ....

    Paulina .... , 07.05.2023

    Przepyszne polecam nawet niejadki zjedzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sobota

    sobota , 28.03.2022

    Pycha! Zawsze chętnie tu wracam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna

    Krystyna , 06.01.2022

    Wczoraj zrobiłam mężowi, wrócił z pracy umordowany, wołam Andrzej chodź zrobiłam Ci naleśniki, a na to Andrzej, zawinął bym się tym kocem razem z tobą w takiego naleśnika... Śmiechu nie było końca, a naleśniki wyszły przepyszne :) :) Pozdrawiam Krystyna z Lubądzia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Patrycja  Giżyńska

    Patrycja Giżyńska , 09.04.2021

    Było pyszne! Zamiast naleśników użyłam tortilli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Trzewicarz

    Michał Trzewicarz , 29.02.2020

    bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Celej

    Justyna Celej , 04.01.2020

    polecam dodać paprykę, cebulę i por

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak , 25.04.2019

    Dodałam do farszu świeżą paprykę i trochę passaty pomidorowej, wyszły genialne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golańska

    Anna Golańska , 03.02.2018

    są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria maciag

    wiktoria maciag , 29.01.2018

    danie pyszne i nie pracochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Olszewska

    Malwina Olszewska , 31.08.2017

    można jeszcze do nich dodać papryką czerwona i pieczarki i wtedy nabierają smaku z tym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sopyło

    Tomasz Sopyło , 13.08.2017

    Fix "Spaghetti bolognese". Według Bolończyków spaghetti bolognese nie istnieje. Jest nawet strona internetowa "Gli spaghetti alla bolognese non esistono".

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tymińska

    Barbara Tymińska , 02.08.2017

    pyszne!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Braczkowska

    Karolina Braczkowska , 27.06.2017

    Wszystko ok, tylko dlaczego fix? Ta chemia jest niejadalna, niezdrowa i niesmaczna :( Zrobię, ale z samodzielnie zrobionym sosem bolońskim. Zresztą ten trudno w ogóle nazwać sosem bolońskim...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 09.10.2016

    są pyszne warte polecenia ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kaleta

    Krystyna Kaleta , 26.08.2016

    Polecam są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Bielecka

    Rozalia Bielecka , 19.08.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Tomczak

    Ania Tomczak , 19.08.2016

    Robiłam polecam są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 19.08.2016

    Widze, ze wygladaja bardzo smakowicie, chocby moje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor , 19.08.2016

    Dzisiaj zrobilam z jagodami pychota!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kirejczyk

    Grzegorz Kirejczyk , 17.08.2016

    ciasto na nalesniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gosieniecka

    Anna Gosieniecka , 30.07.2016

    no fajnie, a powie mi ktoś, co z tą marchewką? Pokroić, i... co? zjeść, osobno? :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Zagórska

    Eliza Zagórska , 30.07.2016

    Świetne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Siekanska

    Zofia Siekanska , 30.07.2016

    Swietne ! Mniam, Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 30.07.2016

    Mniam tam kaj kurczak tam pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiem w sosie bologneseNaleśniki z kurczakiem w sosie bolognese

Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem bolońskim smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis, a przekonasz się, że smaczne gotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga skomplikowanych manewrów w kuchni. Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to kapitalny patent na posiłek dla całej rodziny. Zajadać się będą mali i duzi, a pytania o dokładkę są więcej niż pewne!

Dla kogo?

Jesteś smakoszem mącznych dań i wciąż szukasz atrakcyjnych sposobów, by wzbogacić swój jadłospis? Lepiej nie można było trafić! Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese to pyszne połączenie, bazujące na nieskomplikowanych składnikach. Podstawą potrawy jest pierś z kurczaka, marchew oraz grubo starty ser żółty. Prościej już chyba być nie może!

Na jaką okazję?

Szukasz pomysłu na codzienny obiad albo kolację na ciepło? Gdy na stole pojawią się naleśniki z sosem bolońskim, nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze tuż przed podaniem sprawia, że są chrupiące, a ser kusząco się roztapia. Takiej potrawie jak naleśniki bolognese pokochają zarówno dzieci jak i dorośli!

Czy wiesz, że?

Podczas przygotowania naleśników z kurczakiem, pamiętaj o dodaniu do ciasta naleśnikowego mineralnej wody gazowanej. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne i bardziej puszyste.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki w sosie bolognese świetnie smakują także z mięsem mielonym. Wykorzystać możesz dowolny gatunek: kurczaka, indyka, wieprzowinę, wołowinę albo mieszane. Nie miej oporów przed dodaniem do farszu na naleśniki z sosem bolońskim również i innych warzyw jak np. papryki w różnych kolorach, grubo krojonych dojrzałych pomidorów, kolendry czy świeżej natki pietruszki.